Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

 1. Home
 2. Behandeling en onderzoek
 3. Spalken van een losse tand
Terug naar bovenliggende pagina

Spalken van een losse tand

Algemeen

 • Neem altijd een geldig legitimatiebewijs mee (rijbewijs, paspoort of identiteitsbewijs).
 • Heeft u een zorgverzekering in het buitenland? Neem dan ook uw verzekeringspapieren mee.
 • Kunt u om dringende redenen niet komen voor de operatie of het onderzoek? Bel dan met de polikliniek of afdeling.
 • Uw persoonlijke medische gegevens en afspraken bekijken? Dat kan in ons digitale patiëntenportaal Mijn Martini. U kunt met uw DigiD inloggen via www.martiniziekenhuis.nl/mijnmartini.

Inleiding

De MKA-chirurg heeft uw losgeraakte tand weer vastgezet. In deze folder leest u informatie over de spalk en over de periode na de behandeling. Ook leest u wanneer u bij klachten de polikliniek moet bellen. Deze folder is een aanvulling op uw gesprek met de MKA-chirurg.

Een spalk

Uw losgeraakte tand is vastgezet met een spalk van kunsthars. Deze spalk houdt de tand stevig op zijn plaats, zodat die weer kan vastgroeien. Het vastgroeien van een tand duurt vaak 2 tot 3 weken. Zo lang houdt u de spalk ook. In sommige situaties is het nodig om de spalk 6 weken te laten zitten. Bijvoorbeeld bij een breuk in de kaakwal.

Als uw tand is vastgegroeid en de spalk is verwijderd, gaat het vanaf dan meestal goed met de tand. Soms is het nodig om een zenuwbehandeling uit te voeren. De reden hiervoor is dat de zenuw is afgestorven door het ongeval. Ook komt het soms voor dat de tand na een paar jaar toch nog verloren gaat.

Na de behandeling

De plaatselijke verdoving is na 2 tot 4 uur uitgewerkt. U kunt dan pijn krijgen. De pijn is goed te behandelen met pijnstillers. U krijgt instructies en een recept voor pijnbestrijdingsmiddelen. Meestal is dat ibuprofen of paracetamol. 

Het is belangrijk dat u de pijnstillers meteen gebruikt, om zo de pijn voor te blijven. U kunt het beste met de pijnstillers beginnen voordat de verdoving is uitgewerkt. Dus meteen als u thuis bent of binnen 1 uur na de ingreep. Vaak is het verstandig om de pijnstillers de eerste 3 dagen te gebruiken.

Zwelling

Door het ongeval kunnen uw wang en lippen flink opzwellen. Dit is normaal. De zwelling is de eerste 2 dagen het ergst. Na 3 dagen wordt de zwelling langzaam minder groot. De zwelling verdwijnt daarna helemaal. 

Het is verstandig om de wang aan de buitenkant meteen na de behandeling een paar uur te koelen. Dit doet u door ijsblokjes (in een plastic zakje) of een cold pack 10 minuten tegen de wang te houden. Daarna legt u het 5 minuten weg. Wissel dit af.

Hechtingen

 • Als u hechtingen heeft gekregen, zijn deze bijna altijd van oplosbaar hechtmateriaal. Dit materiaal lost binnen 1 tot 2 weken vanzelf op.
 • Hechtingen aan de buitenkant van uw gezicht zijn van niet-oplosbaar materiaal. Als dit bij u zo is, dan krijgt u een vervolgafspraak om de hechtingen te laten weghalen. 

Voeding en tand ontzien

De tand staat dankzij de spalk weer vast. Toch is het belangrijk de tand de eerste 2 tot 3 weken rust te geven. U moet de tand dus zo weinig mogelijk belasten. Bijt er niets mee af en kauw geen kauwgom. 

De eerste 2 dagen na het letsel kunt u het beste zachte voeding eten. Ook als de spalk is verwijderd, kan het nodig zijn de tand nog rust te geven. Dit bespreekt u met de specialist.

Weer naar huis

Als u weer thuis bent, kunt u uw tand goed zelf verzorgen. Mondverzorging is heel belangrijk.

 • Hoe schoner uw mond, hoe kleiner de kans dat de gespalkte tand door infectie alsnog verloren gaat. 
 • U mag uw gebit na de behandeling weer voorzichtig poetsen. In de buurt van de gespalkte tand en bij wondjes moet u voorzichtig zijn.
 • Het kan prettig zijn om een extra zachte, kleine tandenborstel te gebruiken. U moet vanaf de dag na de ingreep uw mond 2 tot 3 maal per dag spoelen. Dat doet u met een desinfecterend mondspoelmiddel (chloorhexidine). U heeft daar een recept voor meegekregen. Na een week kunt u hier vaak weer mee stoppen. Dan is goed poetsen voldoende.

Verkleuren

Het kan gebeuren dat de zenuw die in de gespalkte tand zit, afsterft. Bij de controles wordt daar op gelet. U kunt zelf ook in de gaten houden of de tand gaat verkleuren. Als dit zo is, dan moet zo snel mogelijk een zenuwbehandeling krijgen. Die behandeling zorgt ervoor dat de tand niet verder verkleurt. Ook voorkomt de behandeling dat er een ontsteking ontstaat.

Uw tanden en tong kunnen tijdelijk verkleuren door het gebruiken van het mondspoelmiddel. Deze bruine verkleuring is niet erg en verdwijnt weer door te poetsen. 

Wanneer bellen?

 • Als de zwelling na 3 tot 5 dagen erger wordt in plaats van minder.
 • Als de pijn na 5 dagen niet minder wordt of opnieuw begint.
 • Bij koorts, hoger dan 38,5 graden Celsius.
 • Als de tand donkerder lijkt te worden.
 • Als u vragen heeft of zich ongerust maakt.

Versie: 1172148 Spalken Losse tand web 2023-08

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.