Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

 1. Home
 2. Behandeling en onderzoek
 3. SEH nazorg: Twijgbreukje in de pols bij kinderen
Terug naar bovenliggende pagina

Twijgbreukje in de pols bij kinderen

Inleiding

Uw kind heeft een kleine breuk in de ellepijp of het spaakbeen ter hoogte van de pols. Het is een knikje in het bot en noemen we twijgbreukje. We behandelen dit met een brace en een sling. Dit is een soort mitella. Deze breuk herstelt doorgaans zonder restklachten. Daarom maken we geen standaard poliklinische controle afspraak. De sling kan verwijderd worden zodra de pijn dit toelaat. De brace mag na 2 weken verwijderd worden. Het is belangrijk dat uw kind na 1-2 weken begint met bewegen van de pols.

De behandeling

Het breukje van de pols of onderarm komt vaak voor bij kinderen. Het wordt ook wel een twijgbreukje genoemd. Omdat het knikje in het bot lijkt op het buigen van een flexibel takje van een boom. We behandelen deze breuk met een afneembare brace en een sling. Dit is een soort mitella.

Tijd Behandeling
0-2 weken Sling, verwijderen zodra de pijn het toelaat.
Brace nog blijven dragen.
2-3 weken Brace, verwijderen zodra de pijn het toelaat.
3-5 weken Vrij bewegen van de pols.
Na 5 weken Uw kind kan weer sporten en gymmen.

Instructies

Het is belangrijk dat uw kind de pols beweegt zodra de pijn dit toelaat. Met het normaal bewegen van de pols, oefent uw kind de pols ook. Specifieke oefeningen zijn niet nodig.

 • De brace en sling houden de arm in een prettige positie.
 • Uw kind mag de sling afdoen zodra de pijn dat toelaat. De brace mag na 2 weken verwijderd worden. Heeft uw kind na 2 weken nog te veel pijn? Dan mag uw kind het gebruik van de brace en sling in de derde week langzaam afbouwen. Daarna moet de brace afblijven.
 • De breuk zit dicht bij de pols. Daarom is het belangrijk dat uw kind na 1 tot 2 weken begint met bewegen. Dat voorkomt stijfheid van de pols en het bevordert de genezing en het herstel.
 • Na 3 weken mag uw kind voorzichtig weer alle activiteiten uitvoeren. Dit alleen als uw kind de pijn kan verdragen. Als het niet lukt, kan uw kind beter nog even wachten.
 • Tijdens het douchen mag de brace even worden verwijderd. Let er op dat de arm helemaal droog is voordat uw kind de brace weer omdoet.
 • Heeft uw kind pijn? Gebruik dan paracetamol. Wacht niet met paracetamol geven totdat uw kind te veel pijn heeft. Verspreid het geven van paracetamol over de dag.

Herstel

 • Een controle op de polikliniek is in principe niet nodig. De breuk geneest meestal binnen enkele weken volledig.
 • Blijft uw kind pijn houden of blijft de pols minder goed functioneren? Neem dan contact op met onze Breuklijn. Als een controle dan toch nodig is, maken we een afspraak.

Vragen?

Heeft u nog vragen? Neem dan contact op met de polikliniek Orthopedie. Heeft uw kind na de behandeling onverwacht veel pijn of houdt de pijn lang aan? Neem dan contact op met onze Breuklijn. Dat kan op werkdagen tussen 10.00 en 11.00 uur.

Versie: 00011 03-2021 Twijgbreukje in de pols bij kinderen

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.