Inleiding
In overleg met uw huisarts of andere verwijzers, zoals de orthopeed of de revalidatiearts, heeft u een afspraak voor onderzoek op de polikliniek Reumatologie.
Voorbereiding
Neemt u voor het bezoek aan de reumatoloog een recent overzicht van de medicatie mee die u gebruikt. Vul ook indien mogelijk de vragenlijst in die u is toegestuurd.
Onderzoeken
- Op de dag van uw afspraak meldt u zich bij de balie van de polikliniek Reumatologie. Daarna neemt u plaats in de wachtkamer. Hier komt de reumatoloog u ophalen. Als u wordt gezien door een co-assistent of arts-assistent hoort u dat van tevoren.
- De afspraak bij de reumatoloog duurt een half uur.
- Allereerst stelt de reumatoloog u allerlei vragen (anamnese) om een indruk te krijgen van uw gezondheid en klachten. Daarna volgt een lichamelijk onderzoek.
- Mogelijk is een vervolgonderzoek nodig. Bijvoorbeeld een laboratoriumonderzoek of röntgenfoto's. De secretaresse regelt dat voor u. Zij vertelt u waar u moet zijn voor deze onderzoeken en wanneer deze plaatsvinden. Tenslotte informeert de secretaresse u over eventuele vervolgafspraken.
Uitslag
- Tijdens een eventuele volgende afspraak vertelt de reumatoloog u de uitslagen en legt uit welke aandoening u heeft (diagnose). Daarnaast wordt zo nodig een behandelplan met u besproken. Deze afspraak duurt een kwartier.
- De uitslagen van de onderzoeken en de brief die over u geschreven is, kunt u zelf ook inzien door in te loggen op Mijn Martini.
- Dit is afhankelijk van de diagnose die gesteld wordt.
- Als dat nodig is, krijgt u bij de reumaconsulent ook informatie over de aandoening en de medicatie. Daar wordt dan een aparte afspraak voor gemaakt.
Behandeling
Bij de behandeling van reumatische ontstekingsziekten, zoals bijvoorbeeld reumatoïde artritis, artritis psoriatica, spondyloartritis of jicht, is het van belang dat de ziekte zo snel mogelijk tot rust wordt gebracht met behulp van medicatie. Hierdoor nemen de klachten snel af en wordt ook zo veel mogelijk voorkomen dat er (op den duur) schade aan de gewrichten ontstaat.
Vervolgtraject
In het geval van een chronische aandoening worden vervolgafspraken gemaakt. Die kunnen of telefonisch of poliklinisch plaats vinden. Bij telefonische afspraken wordt u gebeld door de reumatoloog of verpleegkundig specialist. Indien u een afspraak heeft op de polikliniek wordt u gezien door de reumatoloog, verpleegkundig specialist of de verpleegkundig reumaconsulent in combinatie met de reumatoloog.
Bij elk polikliniek bezoek worden uw klachten geëvalueerd en wordt er gewrichtsonderzoek gedaan om eventuele gewrichtsontstekingen vast te stellen dan wel uit te sluiten. De reumatoloog, verpleegkundig specialist of verpleegkundig reumaconsulent bepalen mede aan de hand van dit onderzoek en de bloeduitslagen of de behandeling met medicijnen op dezelfde wijze voortgezet wordt of dat er een verandering in het medicijngebruik moet plaatsvinden. Ook worden zo nodig röntgenfoto’s gemaakt.
Versie: 00442 Reumatologie - Eerste bezoek polikliniek en vervolg 2024-12