Inleiding
Uw behandelend arts heeft met u besproken dat uw pijnklachten behandeld worden met een lokale infiltratie/ zenuwverdoving. Deze behandeling wordt uitgevoerd op de polikliniek. Dus niet op een operatiekamer. De informatie in deze folder is een aanvulling op het gesprek met uw behandelend arts.
Lokale infiltratie/zenuwverdoving
Lokale infiltratie is een vorm van pijnbestrijding. Hierbij geeft de pijnarts u een injectie met een verdovend medicijn. Er is meestal een ontstekingsremmend medicijn aan toegevoegd. Deze injectie wordt rondom een zenuw of pijnlijke plek toegepast.
Het kan zijn dat u naast bovengenoemde ook elektrische stroompjes krijgt toegediend, dit heet een PRF behandeling. Deze techniek zorgt ervoor dat de pijngeleiding van de zenuw wordt beïnvloed en dit pijnvermindering geeft.
Met een klein proefstroompje kijkt de arts of het naaldje op de goede plek zit. Hierna vindt lokale verdoving plaats en worden via het naaldje gedurende een paar minuten elektrische stroompjes toegediend.
Voorbereiding
Voordat u behandeld wordt, zijn er een paar belangrijke zaken waar u rekening mee moet houden.
Medicatie
- Gebruikt u medicatie die uw bloedstolling beïnvloedt? Overleg dan met de pijnarts of u hier vóór de behandeling tijdelijk mee moet stoppen. U kunt uw andere medicatie gewoon blijven innemen.
- Heeft u een allergie of overgevoeligheid voor jodium, pleisters, contrastmiddelen of bepaalde medicatie? Vertel dit dan aan uw pijnarts.
Nuchter
U hoeft voor deze behandeling niet nuchter te zijn. Het is wel goed om op de dag van de behandeling licht verteerbaar voedsel te nemen en dit niet kort voor de behandeling te nuttigen.
Op de dag van de behandeling
- U draagt het beste makkelijk zittende kleding.
- Als u op de dag van de behandeling koorts heeft, dan meldt u dat zo snel mogelijk. Uw behandeling kan dan niet doorgaan en wordt verplaatst naar een andere dag.
- Als u (mogelijk) zwanger bent, neemt u contact op met de Pijnpolikliniek. U hoort dan of de behandeling door kan gaan.
- Als u diabetes (suikerziekte) heeft, dan bespreekt u dat voor de behandeling met uw pijnarts.
- Na de behandeling mag u dezelfde dag niet actief aan het verkeer deelnemen. Zorg ervoor dat u naar huis gebracht wordt door een begeleider.
De behandeling
- U zit of ligt op de behandeltafel. De pijnarts bekijkt waar u de pijnklachten heeft, eventueel met behulp van het echo apparaat.
- De behandelplek wordt plaatselijk verdoofd. De pijnarts plaatst een naaldje bij de zenuw of in het pijnlijke gebied. Via het naaldje krijgt u een onstekingsremmer toegediend.
- Het kan zijn dat naast bovengenoemde, ook een PRF behandeling plaatsvindt, afhankelijk van wat is afgesproken.
Weer naar huis
Na de behandeling mag u weer naar huis.
U kunt soms veranderingen opmerken op de plaats waar de injectie is gegeven. Deze zijn tijdelijk en gaan vaak vanzelf over:
- U kunt last hebben van napijn. Die pijn kan soms een paar dagen duren. U kunt hiervoor een pijnstiller innemen.
- Heeft u diabetes (suikerziekte) en gebruikt u insuline? Dan merkt u mogelijk dat uw bloedsuikers de eerste paar dagen na de behandeling hoger zijn.
- De behandeling kan bij vrouwen voor opvliegers zorgen. Het kan ook de menstruatie korte tijd verstoren.
- Er is altijd een kleine kans dat u een allergische reactie krijgt op gebruikte medicatie. Dit komt bijna nooit voor. Als dat toch zo is, krijgt u daar medicatie voor en blijft u langer in het ziekenhuis.
- Op de plaats waar geprikt is, kunt u een bloeduitstorting krijgen. Heel soms kan de plek geïnfecteerd raken (roodheid, pijn of vochtafscheiding). Ook kunt u koorts krijgen. Als dat zo is, dan neemt u meteen contact op met uw pijnarts.
- Op de plek van de behandelde zenuw kan het voorkomen dat u minder kracht heeft en dat er minder gevoel is. Daarom mag u pas de dag na de behandeling weer zelf deelnemen aan het verkeer.
Het resultaat
Pas na een aantal weken kan het resultaat van de behandeling worden beoordeeld. De arts bespreekt met u of het nodig is om een telefonische afspraak te maken.
Versie: 00486 Pijnbehandeling op de poli (lokale infiltratie/zenuwverdoving) 2025-07