Nucleaire Geneeskunde (polikliniek)
Op werkdagen van 8.00 tot 16.00 uur
Tel.: (050) 524 6720
E-mail:
nucsec@mzh.nl
Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.
U heeft binnenkort een afspraak voor een nucleair geneeskundig onderzoek. Als u naar de afspraak komt, geeft u toestemming voor het onderzoek. Daar hoort ook het toedienen van de radioactieve stof bij. Wilt u dit liever niet? Zeg dan het onderzoek af. In deze folder leest u hoe het onderzoek gaat. Ook leest u hoe u zich voorbereidt.
Voor dit onderzoek mag u niets eten en drinken waar cafeïne of chocolade in zit. Bepaalde medicijnen moeten ook gestopt worden. Hieronder leest u er meer over. Het is belangrijk dat u zich aan deze regels houdt, anders kan het onderzoek niet doorgaan.
Alle andere medicijnen mag u gebruiken zoals u gewend bent.
Neem tijdig contact met de afdeling Nucleaire Geneeskunde als u:
Het is belangrijk om bij uw behandelend arts aan te geven als u:
Dit onderzoek wordt gedaan om te kunnen zien welke delen van de hartspier goed of juist niet goed meer doorbloed zijn tijdens rust en inspanning.
Het is een vorm van onderzoek waarbij licht radioactieve stoffen gebruikt worden. Deze stoffen heten isotopen. Ze zenden gedurende een korte tijd bepaalde stralen uit. Met speciale apparatuur worden die stralen opgevangen, gemeten en vastgelegd in de computer.
We starten het onderzoek met opnames van het hart in rust. Voor het maken van de scan ligt u op een smal bed met de armen in een steun boven uw hoofd. Het is daarom erg belangrijk dat u de armen boven uw hoofd kunt neerleggen. Lukt het niet om beide armen boven uw hoofd neer te leggen, dan moet in ieder geval de arm waar het infuus in zit boven uw hoofd liggen. Het is daarom van belang om dit voor het inbrengen van het infuus te melden. Indien u beide armen niet boven uw hoofd kunt leggen, moet u dit enkele dagen voor het onderzoek doorgeven aan de afdeling Nucleaire Geneeskunde. Gedurende 30 minuten maken we een aantal scans. Het is dan belangrijk om stil te blijven liggen met uw armen boven uw hoofd. We maken eerst een overzichtsopname van uw borstkas om de exacte locatie van uw hart te bepalen. Dan volgt de CT-scan van uw hart. Hierna krijgt u via het infuus een radioactieve vloeistof met Rubidium-82 ingespoten. Hier voelt u verder niets van. Aansluitend maken we een PET-scan.
Na de rust-scan vervolgen we het onderzoek met opnames van het hart bij inspanning. Deze Inspanning wordt nagebootst door een medicijn (adenosine of regadenoson, dit is afhankelijk van de aanvraag) dat u krijgt toegediend via het infuus. Dit medicijn kan eventueel bijwerkingen veroorzaken (bijvoorbeeld druk op de borst, hoofdpijn, duizeligheid, kortademigheid of misselijkheid). Als er bijwerkingen optreden, zullen deze binnen enkele minuten na het stopzetten van het infuus weer verdwijnen. Tijdens het toedienen van het inspanningsmedicijn krijgt u voor de 2e keer de radioactieve stof Rubidium-82 toegediend via het infuus en maken we de tweede PET-scan. Het is de bedoeling dat u, ondanks eventuele ongemakken, rustig blijft doorademen en zo stil mogelijk blijft liggen.
Tijdens de scans ligt u alleen in de kamer. Via een camera zien wij continu op u toe en via de intercom kunt u contact houden met de laboranten. De laboranten die het onderzoek bij u uitvoeren praten met u via de intercom. Omdat u tijdens het onderzoek zo stil mogelijk moet blijven liggen, vragen wij u alleen te praten indien dit echt noodzakelijk is.
Het totale onderzoek (voorbereiding plus scans) duurt ongeveer 1 uur.
De hoeveelheid radioactieve straling die gebruikt wordt en de vrijkomende röntgenstraling is gering en medisch verantwoord. Het verdwijnt snel uit het lichaam. Het risico op schadelijke bijwerkingen is hierdoor te verwaarlozen. U merkt niets van de radioactieve vloeistof. Bijwerkingen van het medicijn Adenosine of Regadenoson staan beschreven bij verloop van het onderzoek.
Na de scan bent u klaar. Na het verwijderen van het infuus en de de ECG-plakkers mag u zich weer aankleden. U mag weer normaal eten en drinken. Eventueel gestopte medicijnen mag u nu ook weer innemen. Het is mogelijk dat de laborant vraagt of u nog een kwartiertje in de wachtruimte wil plaatsnemen. Dit om eventuele bijwerkingen in de gaten te houden. Wanneer u zich daarna goed voelt, mag u weer naar huis.
Versie: 00476 PET-CT Hart 2025-05