Nierfalenpoli Martini Niercentrum
Inleiding
Het Martini Ziekenhuis heeft een eigen Niercentrum met een Nierfalenpoli. Deze poli is voor patiënten die behandeld worden voor chronisch nierfalen, maar nog niet hoeven te dialyseren. In deze folder leest u wie er op de Nierfalenpoli werken. Ook leest u praktische informatie over de locaties in Groningen en Drachten.
Nierfalenpoli
Op de Nierfalenpoli van het Martini Niercentrum werken alle deskundigen samen voor u. Heeft u een afspraak op de Nierfalenpoli? Dan spreekt u vaak meerdere deskundigen tegelijk. Zoals een internist-nefroloog, een nierfalenverpleegkundige, een diëtist en een maatschappelijk werker. Hieronder leest u wat u van deze specialisten mag verwachten.
Internist-nefroloog
Een nefroloog is een medisch specialist die alles weet over ziekten van de nieren. Deze specialist bespreekt met u de uitslagen van uw bloedonderzoek, past uw medicatie aan als dat nodig is en begeleidt u in het traject van nierfalen.
Verpleegkundig specialist
De verpleegkundig specialist nefrologie is gespecialiseerd in nierzorg en combineert verpleegkundige en medische zorg. De verpleegkundig specialist bespreekt met u de bloeduitslagen, past zo nodig medicatie aan en heeft aandacht voor preventie en leefstijl. U zult om en om worden gezien door internist-nefroloog en verpleegkundig specialist.
Nierfalenverpleegkundige
De nierfalenverpleegkundige is een deskundige op het gebied van dialyse en nierziekten. Deze verpleegkundige geeft u praktische informatie over de verschillende behandelingen die uw nierfunctie kunnen ondersteunen en helpt u bij het kiezen van de behandeling die het beste bij u past. Voorafgaand aan uw afspraak met de medisch specialist controleert de verpleegkundige uw bloeddruk en gewicht en bespreekt hoe het met u gaat.
Medisch maatschappelijk werker
De impact van nierfalen strekt zich vaak uit tot uw persoonlijke leven. Daarom maakt u, bij aanmelding op de nierfalenpoli, ook kennis met de medisch maatschappelijk werker. Tijdens dit gesprek kunt u bespreken wat het nierfalen met uw gevoelens en gedachten doet en hoe het uw persoonlijke leven beïnvloedt, zoals op het gebied van werk, studie, relaties of sociale activiteiten. Daarnaast biedt de medisch maatschappelijk werker ondersteuning bij het maken van de juiste behandelkeuze, waarbij o.a. rekening wordt gehouden met uw dagelijks functioneren. Bij vervolgafspraken kunt u opnieuw terecht bij de medisch maatschappelijk werker voor begeleiding en ondersteuning wanneer dat nodig is.
Diëtist
Wanneer u op de nierfalen poli komt, komt u ook regelmatig bij de diëtist.
Om u van goed advies te voorzien, inventariseren we uw situatie. Wij vragen u naar eventuele klachten, uw wensen/doelen, de hoeveelheid lichaamsbeweging en natuurlijk uw voedingsinname. Ook is er ruimte voor uw vragen over uw voeding, gewicht en voedingstoestand.
Het advies wordt aangepast aan uw situatie. We houden hierbij rekening met uw mogelijkheden en beperkingen, om u zoveel als mogelijk te laten eten met plezier.
Afspraak in Groningen
De nierfalenpoli in Groningen is open van maandag t/m vrijdag met uitzondering van donderdag. Als u een afspraak heeft kunt u zich melden bij het Martini Niercentrum, route 0.8 (naast apotheek).
Afspraak in Drachten
De nierfalenpoli in Drachten is 1x per week op wisselende dagen van maandag t/m woensdag geopend. Heeft u in Drachten een afspraak? Dan kunt u zich melden bij de dialyseafdeling van Nij Smellinghe. Deze is te vinden in de zijvleugel van het ziekenhuis naast de huisartsenpost.
Bloedprikken
Wij vragen u een week voor uw afspraak bij de arts of verpleegkundig specialist bloed te laten prikken, u kunt dit in zowel Groningen als in Drachten laten doen.
Versie: 1118090 nierfalenpoli dialyse 2025-01