Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

  1. Home
  2. Behandeling en onderzoek
  3. Maagontlediging

Maagontledigingsonderzoek

Algemeen

  • Neem altijd een geldig legitimatiebewijs mee (rijbewijs, paspoort of identiteitsbewijs).
  • Heeft u een zorgverzekering in het buitenland? Neem dan ook uw verzekeringspapieren mee.
  • Kunt u om dringende redenen niet komen voor de operatie of het onderzoek? Bel dan met de polikliniek of afdeling.
  • Uw persoonlijke medische gegevens en afspraken bekijken? Dat kan in ons digitale patiëntenportaal Mijn Martini. U kunt met uw DigiD inloggen via www.martiniziekenhuis.nl/mijnmartini.

Inleiding

U heeft binnenkort een afspraak voor een nucleair geneeskundig onderzoek. Als u naar de afspraak komt, geeft u toestemming voor het onderzoek. Daar hoort ook het toedienen van de radioactieve stof bij. Wilt u dit liever niet? Zeg dan het onderzoek af.

In deze folder leest u hoe het onderzoek zal gaan. Ook leest u welke voorbereiding u moet nemen. Deze folder is een aanvulling op uw gesprek met de arts.

Nucleair geneeskundig onderzoek

Met dit onderzoek wordt gekeken hoe de maag werkt. En dan vooral hoe snel de maag het voedsel van de maag naar de darmen brengt. 

Nucleair geneeskundig onderzoek is een vorm van onderzoek waarbij gebruik wordt gemaakt van licht radioactieve stoffen. Deze stoffen heten isotopen en zenden stralen uit. Met speciale apparatuur worden die stralen opgevangen, gemeten en vastgelegd in de computer. 

Niet schadelijk

Er wordt heel weinig straling gebruikt. Het onderzoek is medisch verantwoord. De radioactieve stof verdwijnt snel uit uw lichaam. Het risico op bijwerkingen is hierdoor heel klein. U merkt niets van de radioactieve stof.

Voorbereiding

Het is belangrijk dat u zich op dit onderzoek voorbereidt. Hieronder leest u hoe u dit doet.

Vooraf doorgeven

Het is belangrijk om vóór het onderzoek aan uw behandelend specialist te vertellen of u:

  • Allergisch (overgevoelig) bent voor bepaalde geneesmiddelen
  • Aandoeningen heeft
  • Zwanger bent of dit snel wil worden
  • In de afgelopen 3 dagen andere maag- of darmonderzoeken heeft gehad. In dat geval kan het onderzoek niet doorgaan.

Nuchter zijn

Voor dit onderzoek moet u nuchter zijn. Daarom mag u de avond voor het onderzoek na 24.00 uur niets meer eten en drinken. 

Medicatie

  • Gebruikt u medicatie voor de motiliteit (beweeglijkheid) van het maagdarmkanaal? Bijvoorbeeld Metoclopramide, Domperidon, Cimetidine parasympatholytica en sympathomimetica? Neem dan contact op met de afdeling Nucleaire Geneeskunde. Dan hoort u of u met deze medicijnen 3 dagen voor het onderzoek moet stoppen. Als u moet stoppen, neemt u de medicijnen dan mee naar het ziekenhuis. Dan kunt u ze na het onderzoek weer innemen. 
  • Bent u diabetespatiënt en spuit u insuline? Neem dan uw eigen insuline mee. Voor het onderzoek moet u de gebruikelijke dosis insuline toedienen. Uw bloedsuikerwaarde wordt aan het begin van het onderzoek bepaald.

Zwangerschap en borstvoeding

Het kan gebeuren dat u voor het onderzoek ontdekt dat u zwanger bent of zwanger denkt te zijn. Dan is het belangrijk om dit op tijd door te geven. In ieder geval vóór de dag van het onderzoek. Het onderzoek kan dan meestal niet doorgaan. 

Geeft u borstvoeding? Dan moet u hiermee 24 uur stoppen, vanaf het moment dat u de radioactieve stof toegediend krijgt. (Ongeboren) baby’s zijn namelijk gevoeliger voor straling dan volwassenen. Als u flesvoeding geeft, vragen wij u dit vooraf te vertellen. De medisch nucleair werker bespreekt dit verder met u.

Het onderzoek

Op de afdeling Nucleaire Geneeskunde krijgt u een maaltijd, bestaande uit: 

  • 1 boterham met boter en smeerkaas
  • 1 beschuit met boter en smeerkaas
  • 1 kop thee zonder suiker
  • 1 boterham (zonder boter) met radioactief gemaakte jam

De maaltijd moet in deze volgorde worden opgegeten. Na de maaltijd worden de foto’s gemaakt met de gammacamera. Dit is een apparaat dat de radioactiviteit in het lichaam ziet en daar foto’s van maakt. 

Voor het maken van de foto’s komt u tussen 2 camerakoppen te staan. De 2 camerakoppen van de gammacamera komen dichterbij, maar ze raken u niet. Vervolgens wordt op bepaalde tijdstippen steeds een foto van 1 minuut gemaakt. In de wachttijd tussen de foto’s kunt u even bewegen. Het maken van de foto’s duurt in totaal anderhalf uur.

Na het onderzoek

Van het onderzoek heeft u weinig last. U mag zelf naar huis en gewoon eten en drinken. Wel is het belangrijk dat u zich aan een paar regels houdt.

  • Geeft u borstvoeding? Stop hier dan gedurende 24 uur mee, na het toedienen van de radioactieve vloeistof.
  • Als u kleine kinderen heeft, dan kunt u ze beter zo weinig mogelijk op schoot nemen, in de eerste 12 uur na het onderzoek. Dit in verband met straling die nog aanwezig kan zijn.
  •  Drink na het onderzoek ten minste 4 glazen water.
  •  U kunt uw werkzaamheden gewoon hervatten, tenzij de arts iets anders heeft voorgeschreven.

Versie: 00277 Maagontledigingsonderzoek 2024-07

Specialisme: Nucleaire geneeskunde