FODMAP ingrediënten
Etiketten lezen
Op het etiket is veel informatie over een product terug te vinden. Fabrikanten zijn namelijk verplicht om ingrediënten te melden op hun producten. Alle ingrediënten moeten in afnemende volgorde van gewicht worden vermeld. Dit met uitzondering van mengsels van groenten en fruit. Dus hoe eerder een ingrediënt wordt genoemd, hoe meer er van dat ingrediënt in het product zit. Het eten van een kleine hoeveelheid FODMAP kan geen kwaad. Een product kan van samenstelling veranderen in verloop van tijd, blijf daarom regelmatig de etiketten controleren.
Ingrediënten die vermeden moeten worden, zijn niet altijd makkelijk te herkennen op het etiket. U vindt ze op onderstaande lijst:
- Fructaan Inuline
- FOS Oligofructose
- Fructose Fructose, fructose siroop, glucose-fructose siroop en fructose mais siroop
- Lactose Lactose, botermelk, melkbestanddelen, melkpoeder en wei
- Polyolen Isomalt, lactitol, maltitol, mannitol, sorbitol en xylitol (E-nummers –isomalt (E953), lactitol (E966), maltitol (E965), mannitol (E421), sorbitol (E420), xylitol (E967))
Daarnaast is de fabrikant verplicht om de bekende allergene stoffen specifiek te noemen. Van de FODMAPs zijn dit alleen gluten- en lactose bevattende ingrediënten.
De producten die lactosevrij en/of glutenvrij zijn, herkent u aan deze woorden:
- Glutenvrij
- Melkvrij
- Lactosevrij