Fluorescentie angiogram (FAG)
Op werkdagen van 8.00 tot 16.00 uur
Tel.: (050) 524 6990
E-mail:
Oogheelkunde@mzh.nl
Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.
U heeft een afspraak voor een fluorescentie angiogram (FAG). In deze folder leest u wat een fluorescentie angiogram is en waarvoor het bedoeld is. Een fluorescentie angiogram (FAG) wordt gedaan op de polikliniek Oogheelkunde. Deze folder is een aanvulling op het gesprek met uw arts.
Als de oogarts een afwijking in het achterste deel van uw ogen vermoedt, maken we een fluorescentie angiogram. Fluorescentie angiografie is een onderzoeksmethode waarbij foto's van het netvlies worden gemaakt met van blauw flitslicht en een speciaal fototoestel. U krijgt een in water oplosbare kleurstof (fluoresceïne) in een ader in uw arm gespoten. De kleurstof verspreidt zich via de grote lichaamsader door het hele lichaam en komt zo ook in de vaten van het oog terecht. Dan worden er een paar foto's van het netvlies gemaakt.
U krijgt fluorescentie angiografie voor het opsporen en zichtbaar maken van afwijkingen. Als uw bloedvaten een afwijking vertonen, dan kan de kleurstof door de vaatwand lekken of zich ophopen in de afwijkende bloedvaten. De kleurstof maakt de afwijkingen goed zichtbaar. Als u schade heeft aan de onderlaag van het netvlies (de retina pigment epitheel) of als u vorming van afwijkende nieuwe bloedvaten heeft onder het netvlies, dan kan dat met fluorescentie angiografie worden opgespoord.
Volgen van het beloop van een ziekte
U kunt ook een fluorescentie angiogram krijgen om het verloop van een ziekte te volgen of om het effect van een behandeling te beoordelen. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij suikerziekte of maculadegeneratie:
Als u zwanger bent, is het beter om een fluorescentie angiogram uit te stellen tot na de bevalling.
Als u aan 1 zijde een okselkliertoilet heeft gehad, is het belangrijk dat u dit doorgeeft voordat u het infuus krijgt. Dan krijgt u een prik in de andere arm.
Eerst worden uw ogen gedruppeld om uw pupillen wijder te maken. De druppels moeten ongeveer 15 tot 20 minuten inwerken. Het kan gebeuren dat u de druppels vooraf mee krijgt naar huis en zelf uw ogen druppelt. U komt dan met verwijde pupillen op de poli. De foto's worden in de behandelkamer gemaakt. Eerst worden er gewone kleurenfoto’s van het netvlies gemaakt.
Nadat de in water oplosbare kleurstof in uw ader is gespoten, in uw hand of onderarm, verspreidt de vloeistof zich via de grote lichaamsader door het hele lichaam en komt dan ook in de bloedvaten van het oog.
Als dat is gebeurd, worden er een paar foto’s van het netvlies gemaakt. Het licht van de flits is fel, maar probeer uw ogen zo goed mogelijk open te houden. U blijft strak naar het rode fixatielampje kijken.
Bij vragen kunt u contact opnemen met de polikliniek Oogheelkunde van het Martini Ziekenhuis, via tel. 050-5246990. Buiten kantooruren het algemene nummer van het Martini Ziekenhuis, via tel. 050-5245245.