Endo-echografie via de slokdarm
Op werkdagen van 8.00 tot 16.00 uur.
Tel.: (050) 524 5930
E-mail:
longziekten@mzh.nl
Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.
U heeft een afspraak voor een endo-echografie van de lymfeklieren via de slokdarm. In deze folder leest u hoe het onderzoek gaat en hoe u zich voorbereidt. Het onderzoek vindt plaats in het Endoscopiecentrum. Deze folder is een aanvulling op het gesprek met uw arts.
Een endo-echografie maakt uw organen en weefsel zichtbaar op een beeldscherm. Dat gebeurt met ultrageluidsgolven. Bij een endo-echografie via de slokdarm doet de longarts een buigzame slang in de slokdarm. Dit gebeurt via de mond. De slang heet een endoscoop. Aan de endoscoop zit een kleine echokop die geluidsgolven uitzendt en ontvangt. Zo kan de longarts heel precieze opnamen maken van uw lymfeklieren en het weefsel.
Ook kan de longarts via de endoscoop weefsel weghalen en gebruiken voor onderzoek. Dat gebeurt dan met een dunne naald. Dit heet een punctie en is niet pijnlijk. Daarna onderzoekt een patholoog het weefsel onder een microscoop. Met de informatie van de patholoog kan de longarts een diagnose stellen. Als er al een diagnose is gesteld, kan de longarts zien hoever de ziekte is gevorderd. Op de dag van het onderzoek bent u ongeveer 3 uur in het ziekenhuis.
Het is belangrijk dat u zich goed op het onderzoek voorbereidt. Hieronder leest u hoe u dat doet.
Bent u zwanger of denkt u zwanger te zijn neem dan contact op met uw behandelend arts of het secretariaat MDL voor overleg.
U wordt voor het onderzoek in een lichte slaap gebracht met een roesje. Het roesje bestaat uit Midazolam (een slaapmiddel) en pethidine of fentanyl (een sterke pijnstiller). Dit wordt via een infuus toegediend. Bent u overgevoelig (allergisch) voor deze middelen? Bespreekt u dit dan vooraf met uw longarts.
Na het roesje mag u niet zelf deelnemen aan het verkeer. Daarom is het belangrijk dat u vooraf vervoer naar huis regelt.
U meldt zich bij het Endoscopiecentrum. U wordt opgenomen op de dagverpleging van het Endoscopiecentrum. Daar heeft u eerst een gesprek met de verpleegkundige. Heeft u een gebitsprothese? Dan moet u deze tijdelijk uit doen.
De verpleegkundige brengt een infuus aan in uw arm voor het roesje. Ook sluit de verpleegkundige een bloeddrukmeter en sensor aan op uw vinger. Daarmee wordt tijdens het onderzoek uw bloeddruk, ademhaling en hartslag gemeten. De endoscopieverpleegkundige rijdt u daarna met een bed naar de onderzoekskamer.
Tijdens het onderzoek ligt u op uw linkerzij. U krijgt een bijtring. Deze bijtring beschermt uw tanden en de endoscoop. Vóór het onderzoek geeft de longarts u een roesje via het infuus. Zo merkt u zo weinig mogelijk van het onderzoek.
De longarts brengt de endoscoop via uw mond en uw keel in de slokdarm. Er is genoeg ruimte, zodat u rustig kunt blijven ademhalen. Als dat nodig is, krijgt u extra zuurstof via een klein slangetje in de neus. Als het onderzoek is afgelopen, haalt de longarts de endoscoop voorzichtig uit uw mond.
Het onderzoek duurt ongeveer 30 minuten.
De verpleegkundige brengt u na het onderzoek naar de dagverpleging van het Endoscopiecentrum. U blijft daar nog 2 uur. U mag in deze 2 uur niet eten of drinken en u blijft op bed.
Als u goed wakker bent en weer normaal kunt slikken, krijgt u wat te drinken. De verpleegkundige verwijdert dan ook het infuus.
De longarts bespreekt de resultaten van het onderzoek met u. Dit gebeurt tijdens een poliklinische afspraak. Is weefsel bij u weggenomen voor onderzoek door de patholoog? Dan krijgt u de uitslag daarvan bij uw volgende polikliniekbezoek.
De kans op 1 van de volgende complicaties bij een endo-echografie is zeer klein.
Wilt u voor het onderzoek nog met de longarts praten over het risico op complicaties? Maak hiervoor dan een afspraak op de polikliniek Longziekten.
Versie: 1043572 09-2024 Endo-echografie via de slokdarm