Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

 1. Home
 2. Behandeling en onderzoek
 3. Eileiderontsteking
Terug naar bovenliggende pagina

Eileiderontsteking

Algemeen

 • Neem altijd een geldig legitimatiebewijs mee (rijbewijs, paspoort of identiteitsbewijs).
 • Heeft u een zorgverzekering in het buitenland? Neem dan ook uw verzekeringspapieren mee.
 • Kunt u om dringende redenen niet komen voor de operatie of het onderzoek? Bel dan met de polikliniek of afdeling.
 • Uw persoonlijke medische gegevens en afspraken bekijken? Dat kan in ons digitale patiëntenportaal Mijn Martini. U kunt met uw DigiD inloggen via www.martiniziekenhuis.nl/mijnmartini.

Inleiding

Uw arts vermoedt dat u een eileiderontsteking heeft. In deze folder leest u meer over de oorzaak, het onderzoek en de behandeling. Deze folder is een aanvulling op het gesprek met uw arts.

Eileiderontsteking

Een eileiderontsteking wordt ook wel een salpingitis of pelvic inflammatory disease (PID) genoemd. Een eileiderontsteking kan door verschillende bacteriën worden veroorzaakt. Zoals darmbacteriën of een seksueel overdraagbare aandoening (meestal Chlamydia, minder vaak gonorroe). Een eileiderontsteking kan heel sluimerend verlopen, zonder dat u klachten heeft. Maar de gevolgen zijn vaak hetzelfde als bij een plotselinge (acute) eileiderontsteking.

Oorzaak

Een eileiderontsteking ontstaat door een infectie met een bacterie. De bacterie verplaatst naar de baarmoedermond, de baarmoeder en uiteindelijk de eileiders. De eileiders zijn dan rood en gezwollen. Soms breidt de ontstekingsreactie zich rond de eileiders in de buikholte uit. Organen die in de buurt van de eileiders liggen, kunnen ook gaan ontsteken. Denk hierbij aan de eierstokken, blindedarm, blaas en darmen.

Klachten

Klachten bij een acute eileiderontsteking zijn meestal:

 • Ziek zijn
 • Onderbuikpijn
 • Soms pijn rechts in de bovenbuik
 • Pijn bij plassen
 • Koorts
 • Darmklachten

Onderzoek en diagnose

Als de arts denkt dat u mogelijk een eileiderontsteking heeft, wordt u onderzocht. U krijgt dan een onderzoek van de buik en een inwendig onderzoek. Er wordt ook gekeken of u koorts heeft. Mogelijk krijgt u nog een bloedonderzoek en urineonderzoek. Vaak doet de gynaecoloog nog een echoscopisch onderzoek. 

Onderzoek van de buik laat zien of het buikvlies geïrriteerd is als gevolg van een ontsteking. Bij onderzoek met een speculum (spreider, eendenbek) kan de arts kweken afnemen. Dit is door de ontsteking vaak pijnlijk. De kweken worden in het laboratorium onderzocht. Er wordt gekeken of de ontsteking door chlamydia, gonorroe of andere bacteriën komt.

Inwendig onderzoek

Bij een inwendig onderzoek steekt de arts 2 vingers in uw vagina. De andere hand ligt op uw buik om de eierstokken te voelen. Bij een eileiderontsteking doet dit onderzoek vaak pijn. Toch is het onderzoek nodig om te beoordelen of er echt sprake is van een eileiderontsteking.

Bloedonderzoek

Bij bloedonderzoek wordt er gezocht naar aanwijzingen voor een ontsteking. Zoals een verhoogd aantal witte bloedcellen of een verhoogde bezinking.

Zwangerschapstest

Soms wordt een zwangerschapstest van de urine gedaan. Dit om te controleren of u geen buitenbaarmoederlijke zwangerschap heeft.

Diagnose

De arts beoordeelt of u een eileiderontsteking heeft. Daarvoor wordt gekeken naar uw klachten en de resultaten van het onderzoek. Soms wordt de chirurg gevraagd om mee te kijken. Deze kan beoordelen of er mogelijk sprake is van een ander probleem. Zoals een blindedarmontsteking of dikke darminfectie. 

Soms is het lastig om deze verschillende oorzaken van buikpijn te onderscheiden. In een zeldzaam geval wordt een laparoscopie (kijkoperatie) geadviseerd. Bij deze operatie worden de baarmoeder, eileiders, blindedarm en darmen onderzocht. Dit gebeurt met behulp van een kijkbuis, terwijl u onder narcose bent.

De behandeling

U wordt klinisch of poliklinisch behandelt. Het ligt eraan hoe ziek u bent en welke verzorging u thuis heeft. De behandeling bestaat uit antibiotica die chlamydia, gonorroe en darmbacteriën bestrijden. Poliklinisch wordt de antibiotica gegeven in de vorm van tabletten. Bent u erg ziek en misselijk? Dan wordt u meestal opgenomen in het ziekenhuis. Dan krijgt u de eerste dagen een infuus met antibiotica. Na een paar dagen wordt de behandeling met tabletten voortgezet.

De uitslag

Uitslagen van kweken op de bacteriën zijn na een aantal dagen bekend. Soms blijkt dat u beter een ander antibioticum kunt gebruiken. De arts schrijft dit dan voor. Over het algemeen verdwijnen uw klachten snel. U voelt zich binnen enkele dagen alweer een stuk beter. Het is belangrijk om de voorgeschreven kuur af te maken, ook al voelt u zich goed.

Mogelijke gevolgen

Een eileiderontsteking roept bij veel vrouwen vragen op. Hieronder leest u informatie over mogelijke gevolgen.

Seksualiteit

Waarschijnlijk staat uw hoofd niet naar seks als u zich ziek voelt en pijn heeft. Het is ook beter daarvan af te zien, zolang de ontsteking niet helemaal is genezen. Van uw arts hoort u de uitslag van de kweken. Is er sprake van een seksueel overdraagbare aandoening? Dan is het belangrijk dat uw seksuele partner onderzocht en behandeld wordt. Dit is zodat u de infectie niet van uw partner terugkrijgt. Gebruik een condoom zolang uw partner nog niet is behandeld.

Zwangerschap

Veel vrouwen zijn bang om na een eileiderontsteking niet meer spontaan zwanger te kunnen worden. Dit als gevolg van afgesloten eileiders. Soms is deze angst terecht, maar meestal niet. De kans op beschadigde eileiders na een eenmalige eileiderontsteking is ongeveer 10 procent. Bijna altijd is het nog mogelijk om zwanger te worden. Soms is hiervoor wel reageerbuisbevruchting (ivf) nodig.

Buitenbaarmoederlijke zwangerschap

Na een eileiderontsteking is er een verhoogde kans op een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Door beschadiging van de eileider nestelt de vrucht zich in de eileider. Maar de meeste zwangerschappen nestelen zich normaal in de baarmoeder. Hierom is het verstandig om een echo te laten maken als u ongeveer 2 tot 3 weken over tijd bent. De huisarts kan u doorverwijzen voor een echoscopisch onderzoek. Zo kan gezien worden of de zwangerschap zich in of buiten de baarmoeder bevindt.

Onderzoek naar vruchtbaarheid

Veel vrouwen vragen zich af of ze na een eileiderontsteking hun eileiders moeten laten controleren. Omdat de kans het grootst is dat u gewoon zwanger kunt worden, is dit niet nodig. Lukt het zwanger worden na een jaar regelmatige gemeenschap niet? Neem dan contact op met uw huisarts. Deze verwijst u naar de gynaecoloog voor verder onderzoek. Voor meer informatie kunt u ook kijken op de website www.degynaecoloog.nl.

Versie: 20200086 08-2023 Cyste van Bartholin en Bartholinitis

Specialisme: Gynaecologie

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.