Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

  1. Home
  2. Behandeling en onderzoek
  3. Een veilig thuis: ook onze zorg. Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling

Een veilig thuis: ook onze zorg. Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling

Samenvatting

Huiselijk geweld, kindermishandeling en ouderenmishandeling kunnen voor geestelijke en lichamelijke schade zorgen. Het is belangrijk om de signalen te herkennen, zodat er hulp kan komen. Daarom onderzoeken de zorgverleners van het Martini Ziekenhuis kinderen met acute klachten en volwassenen waar zorgen over zijn. Dit gebeurt volgens een verplicht stappenplan: de Meldcode Huiselijk geweld en kindermishandeling.

Inleiding

Huiselijk geweld, kindermishandeling en ouderenmishandeling zijn een groot maatschappelijk probleem. Het aantal meldingen stijgt. Geweld kan voor blijvende geestelijke en lichamelijke schade zorgen.

In het Martini Ziekenhuis vinden we de veiligheid en gezondheid van al onze patiënten erg belangrijk. Daarom letten we goed op signalen van geweld en verwaarlozing. Daarnaast zijn we verplicht de Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling na te leven. In deze folder leest u wat de Meldcode is en hoe onze zorgverleners hiermee omgaan.

Wat is de Meldcode Huiselijk geweld en kindermishandeling?

De Meldcode Huiselijk geweld en kindermishandeling is een stappenplan voor zorgverleners. In het stappenplan staat wat een zorgverlener moet doen bij vermoedens van huiselijk geweld, kindermishandeling of ouderenmishandeling.

Waarom is er een Meldcode Huiselijk geweld en kindermishandeling?

Met de Meldcode kunnen zorgverleners problemen met huiselijk geweld en mishandeling vroeg herkennen.  Daarna kan de nodige hulpverlening gestart worden. Sinds 1 juli 2013 is de Meldcode wettelijk verplicht voor elke zorgverlener.

Hoe werkt de Meldcode Huiselijk geweld en kindermishandeling?

Artsen en verpleegkundigen kijken naar signalen die kunnen wijzen op huiselijk geweld of kindermishandeling. Om mogelijke signalen te kunnen herkennen, worden vragen gesteld en een formulier ingevuld. Dit gebeurt bij alle kinderen met acute klachten, wat de reden van hun komst ook is. Bij volwassenen gebeurt dit alleen als er al signalen zijn. De vragen en het formulier zijn onderdeel van het medisch dossier en worden vertrouwelijk behandeld.

Top-teen onderzoek bij kinderen en volwassenen

  • Kinderen van 0 tot en met 11 jaar worden altijd volledig nagekeken. Dit heet een top-teen onderzoek. Hier zijn vaste richtlijnen voor. Als het nodig is, doet de (kinder)arts aanvullend onderzoek.
  • Kinderen van 12 tot 18 jaar worden op indicatie van de arts volledig nagekeken. Het onderzoek gebeurt in de kinderkamer of behandelkamer. Het kan zijn dat de zorgverlener specifieke vragen stelt over de conditie van het kind.
  • De arts kan een volwassen patiënt lichamelijk onderzoeken als er signalen zijn van huiselijk geweld. Dit is standaard en is onderdeel van de screening.

Kindcheck en mantelzorgverleningscheck

Is uw situatie in de ogen van de zorgverlener zorgelijk? Dan kijkt de zorgverlener ook naar de thuissituatie van inwonende (minderjarige) kinderen en de ontvanger van mantelzorg.
Dit gebeurt bijvoorbeeld bij signalen van alcoholmisbruik, druggebruik, ernstige psychische problemen, dreigende huisuitzetting, partnergeweld of een vechtscheiding.

Wat gebeurt er als een zorgverlener zich zorgen maakt?

Als er signalen zijn waardoor de zorgverlener zich zorgen maakt, dan worden de verplichte stappen uit de Meldcode gevolgd.

Zorgen bespreken

De zorgverlener bespreekt de zorgen zo snel mogelijk en kijkt naar mogelijke oplossingen. Soms worden de zorgen niet meteen gedeeld. De zorgverlener overlegt dan bijvoorbeeld eerst met een andere hulpverlener. Of het direct delen van uw zorgen brengt uw veiligheid of de veiligheid van uw kind in gevaar.


Veilig Thuis

Kunnen de zorgen niet worden weggenomen? Dan is de zorgverlener verplicht de meldcode te doorlopen, wat voor een melding bij Veilig Thuis kan zorgen. Veilig Thuis heeft een meldpunt om vermoedens van huiselijk geweld, kindermishandeling en ouderenmishandeling te melden. Daarnaast adviseert Veilig Thuis over wat u kunt doen. Op de website van Veilig Thuis vindt u meer informatie.

Wat betekent een Veilig Thuis melding?

  • Een Veilig Thuis melding is geen beschuldiging of oordeel. Het is een uiting van een zorg. Veilig Thuis onderzoekt deze zorgen. De arts is onafhankelijk en blijft betrokken voor de medische zorg.
  • Na een melding wordt Veilig Thuis betrokken. Afhankelijk van de zorgen die er zijn, zal dat nog tijdens de opname of later, na uw verblijf in het ziekenhuis, zijn. Zij zullen met u in gesprek gaan over wat er aan (medisch) onderzoek en/of hulp nodig is. Soms is het nodig hiervoor in het ziekenhuis te blijven. In sommige gevallen kan Veilig Thuis besluiten de politie in te schakelen.
  • Medisch maatschappelijk werk wordt aangeboden in het geval van een Veilig Thuis melding. Zij kunnen u bijstaan als u dat wil.

Wat kunt u doen als u zich zorgen maakt?

Als u te maken heeft met huiselijk geweld of kindermishandeling, kunt u er tegenop zien om zelf hulp te zoeken. Of u nu een slachtoffer of een dader bent. Toch is het belangrijk om uw zorgen met ons te delen. Dan kunnen we samen de eerste stappen zetten om het geweld en/of de verwaarlozing te stoppen.

Tot slot

Met de Meldcode hopen onze zorgverleners huiselijk geweld, ouderenmishandeling of kindermishandeling vroeg te herkennen. Dan kunnen we ondersteuning bieden door de juiste hulp aan te vragen.

Bij vragen

Heeft u vragen? Laat het ons weten. Wij helpen u graag, want huiselijk geweld stopt nooit vanzelf.

Stuur een e-mail naar aandachtsfunctionaris@mzh.nl of bel naar (050) 524 6182. Dit nummer is tijdens kantooruren bereikbaar.

U kunt ook uw behandelend arts of iemand op uw afdeling om advies vragen. Meer informatie leest u op de website www.veiligthuis.nl.

Versie: 00456 Een veilig thuis: ook onze zorg. Meldcode Huiselijk geweld en kindermishandeling 2025-03

Specialisme: Kindergeneeskunde