Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

 1. Home
 2. Behandeling en onderzoek
 3. Echocardiografisch onderzoek (TTE)
Terug naar bovenliggende pagina

Echocardiografisch onderzoek (TTE)

Algemeen

 • Neem altijd een geldig legitimatiebewijs mee (rijbewijs, paspoort of identiteitsbewijs).
 • Heeft u een zorgverzekering in het buitenland? Neem dan ook uw verzekeringspapieren mee.
 • Kunt u om dringende redenen niet komen voor de operatie of het onderzoek? Bel dan met de polikliniek of afdeling.
 • Uw persoonlijke medische gegevens en afspraken bekijken? Dat kan in ons digitale patiëntenportaal Mijn Martini. U kunt met uw DigiD inloggen via www.martiniziekenhuis.nl/mijnmartini.

Inleiding

U bent door uw behandelend arts doorverwezen voor een echo van het hart (ook wel 'echocardiografie' genoemd). Doel van dit onderzoek is om het hart en de hartkleppen zichtbaar te maken en te onderzoeken. Hieronder vind u informatie over het onderzoek. Het onderzoek vindt plaats op de functieafdeling Cardiologie.

Wat is een echo van het hart?

Een echo van het hart is een onderzoek waarbij door middel van het uitzenden en opvangen van geluidsgolven van een zeer hoge frequentie (‘ultrageluid’) het hart in beeld wordt gebracht. De organen in het lichaam, zoals het hart, kaatsen de geluidsgolven terug. Dit ‘ultrageluid’ wordt omgezet in beelden die te zien zijn op een beeldscherm. Zo worden de hartspier, de hartholten en de hartkleppen zichtbaar. U hoort of voelt dit geluid niet en het is onschadelijk. Tijdens het onderzoek maken wij ook gebruik van 'Doppler techniek'. Dit is een geluidstechniek om de snelheid van de bloedstroom door de verschillende hartkleppen te meten. Dit geluid is wel te horen, maar is niet schadelijk.

Voorbereiding

 • Meldt u zich 15 minuten vóór aanvang van het onderzoek.
 • Gebruik geen bodylotion op de dag van het onderzoek.

Tijdsplanning

 • Een echo van het hart is een uitgebreid onderzoek waar we ruim de tijd voor nemen. Het onderzoek zelf duurt ongeveer 15 tot 30 minuten.
 • In geval van sommige contrast echo’s moet u rekening houden met een langere onderzoekstijd en wordt een infuus geplaatst.
 • Indien er op dezelfde dag andere onderzoeken en/of poli afspraken zijn gepland, houdt u dan rekening met een langere tijdsplanning.

Het onderzoek

 • De laborant of de assistent-cardioloog brengt u naar de echokamer. U ontbloot uw bovenlichaam en gaat op de onderzoeksbank liggen.
 • U krijgt drie elektrodes (plakkers) op uw borstkas geplakt. Daarna gaat u op uw linkerzij liggen met de linkerhand onder uw hoofd en de rechterarm naast uw lichaam.
 • Om een zo goed mogelijk contact te krijgen tussen het echoapparaat en de huid maken we gebruik van gel, dit voelt koud aan. Door het echoapparaat op verschillende plekken op de borstkast te plaatsen worden door verschillende opnames het hart in beeld gebracht.

Contrast echo van het hart

Als er een 'contrast-echo' voor u is aangevraagd, krijgt u een uitgebreider onderzoek. U meldt zich bij de balie van de functieafdeling Cardiologie. Vooraf wordt een infuus ingebracht door één van de cardiologen of echolaboranten. Middels een (niet-jodiumhoudende) contrastvloeistof via het infuus worden er extra opnames gemaakt van uw hart. Uw behandelend cardioloog, verpleegkundig specialist of physician assistant kiest welke contrastvloeistof nodig is. Na het onderzoek wordt u verteld wanneer het infuus weer verwijderd kan worden. Afhankelijk van het onderzoek kan het zijn dat u nog 60 minuten na het onderzoek moet wachten in de wachtkamer. 

Mogelijke complicaties

Het echo is ongevaarlijk; er zijn geen complicaties. Bij de contrast echo geeft het gebruik van een bepaald type zoutachtige contrastvloeistof een zeldzame kans op een allergische reactie. De laborant of cardioloog informeert u hierover.

De uitslag

U krijgt de uitslag van het echo van het hart van uw behandelend arts, verpleegkundig specialist of physician assistant op de polikliniek of in sommige gevallen van uw huisarts. De medewerkers die u ziet tijdens het onderzoek geven geen informatie over de resultaten van het onderzoek. Alle beelden moeten namelijk goed bekeken worden om tot een definitieve beoordeling te komen.

Aanvullend onderzoek

Afhankelijk van de resultaten van het echocardiografisch onderzoek komt er een vervolgonderzoek. Als dit het geval is, bespreekt de cardioloog, verpleegkundig specialist of physician assistant dit met u.

Versie: 627081 Echocardiografisch onderzoek 2023-09

Specialisme: Cardiologie

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.