Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

 1. Home
 2. Behandeling en onderzoek
 3. Cystoscopie
Terug naar bovenliggende pagina

Cystoscopie

Algemeen

 • Neem altijd een geldig legitimatiebewijs mee (rijbewijs, paspoort of identiteitsbewijs).
 • Heeft u een zorgverzekering in het buitenland? Neem dan ook uw verzekeringspapieren mee.
 • Kunt u om dringende redenen niet komen voor de operatie of het onderzoek? Bel dan met de polikliniek of afdeling.
 • Uw persoonlijke medische gegevens en afspraken bekijken? Dat kan in ons digitale patiëntenportaal Mijn Martini. U kunt met uw DigiD inloggen via www.martiniziekenhuis.nl/mijnmartini.

Inleiding

In overleg met de uroloog heeft u een afspraak gemaakt voor een cystoscopie. In deze folder leest u hoe dit onderzoek verloopt. Deze folder is een aanvulling op het gesprek met uw uroloog.

Cystoscopie

Het doel van een cystoscopie is om de binnenkant van de blaas en de plasbuis te bekijken. Bij mannen wordt de prostaat ook bekeken. Dit gebeurt met een flexibel buisje met een lens die is verbonden met een lampje. Dat heet een cystoscoop.

Voorbereiding

 • Voorafgaand aan het onderzoek mag u gewoon eten en drinken.
 • Heeft u ook een afspraak voor een uroflowmetrie? Zorg dan dat u een volle blaas heeft, zodat u het gevoel heeft dat u moet plassen.

Het advies is om 2 uur voor het onderzoek minimaal 4 glazen thee of water te drinken. ‘s Morgens, als u opstaat, kunt u gewoon naar het toilet gaan om te plassen. Daarna zorgt u dat u genoeg drinkt (minimaal 4 glazen). Dit hangt ook af van het tijdstip van het onderzoek. Misschien is het handig dit op de dag vóór het onderzoek al eens uit te proberen.

Als het voor u niet mogelijk is om 2 uur voor het onderzoek minimaal 4 glazen thee of water te drinken, dan mag u ook 1 uur voor het onderzoek minimaal 2 glazen thee of water drinken. Als dit ook geen mogelijkheid is voor u, dan mag u ook 1 uur voor het onderzoek op de polikliniek komen. Op de polikliniek kunt u bekertjes water pakken. Als u dan aandrang om te plassen krijgt proberen wij u zo snel mogelijk te helpen.

 • Geef voor het onderzoek door of u:
  • Medicijnen gebruikt.
  • Allergisch bent voor bepaalde geneesmiddelen.
  • Een aandoening heeft, zoals suikerziekte.
  • Zwanger bent.

Uroflowmetrie

Heeft u ook een afspraak voor een uroflowmetrie? Zorg dan dat u een volle blaas heeft.  Zo kunt u vóór de cystoscopie plassen op een straalmeter. Die straalmeter registreert hoe u plast. Bijvoorbeeld de hoeveelheid plas, hoe lang u plast en de sterkte van de straal. Dit onderzoek is een flowmetrie. Voor een flowmetrie moet er 300 milliliter vocht in de blaas aanwezig zijn. Die hoeveelheid zorgt ervoor dat u het gevoel krijgt dat u moet plassen.

Het onderzoek

Voor het onderzoek kleedt u zich van onderen uit (broek, onderbroek). Dit doet u in de kleedkamer. Via de kleedkamer komt u in de behandelruimte, waar u op een onderzoekstafel gaat liggen. Uw benen rusten daarbij in beensteunen.

Het gebied rondom de plasbuis wordt ontsmet. Ook wordt er een glijmiddel in de plasbuis gebracht. Daarna wordt het gebied afgedekt met steriele doeken. De arts brengt vervolgens de cystoscoop in en vult de blaas met steriel water. Op die manier kan de binnenkant van de blaas worden bekeken. Daarna wordt de cystoscoop verwijderd.

Duur van het onderzoek

Het onderzoek duurt ongeveer 15 minuten.

Na het onderzoek

De eerste keer plassen kan na het onderzoek wat branderig aanvoelen. Daarom is het advies om na het onderzoek extra te drinken (maximaal 1 liter). Ook kan er wat bloed bij de plas zitten. Dit is niets om u zorgen over te maken. U merkt vanzelf dat uw plas na een paar uur weer normaal van kleur is.

Mogelijke complicaties

Het onderzoek gaat meestal zonder problemen. Toch kan er een complicatie optreden. De meest voorkomende complicatie is een blaasontsteking. Bij de man kan de prostaat of bijbal soms gaan ontsteken. Een blaasontsteking is goed met antibiotica te behandelen.

Versie: 316447 06-2023 Cystoscopie

Specialisme: Urologie

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.