Inleiding
In overleg met de uroloog heeft u een afspraak gemaakt voor een cystoscopie. In deze folder leest u hoe dit onderzoek verloopt. Deze folder is een aanvulling op het gesprek met uw uroloog.
Cystoscopie
Het doel van een cystoscopie is om de binnenkant van de blaas en de plasbuis te bekijken. Bij mannen wordt de prostaat ook bekeken. Dit gebeurt met een flexibel buisje met een lens die is verbonden met een lampje. Dat heet een cystoscoop.
Voorbereiding
Voorafgaand aan het onderzoek mag u gewoon eten en drinken.
Geef voor het onderzoek door of u:
-
- Medicijnen gebruikt.
- Allergisch bent voor bepaalde geneesmiddelen.
- Een aandoening heeft, zoals suikerziekte.
- Zwanger bent.
Het onderzoek
Voor het onderzoek kleedt u zich van onderen uit (broek, onderbroek). Dit doet u in de kleedkamer. Via de kleedkamer komt u in de behandelruimte, waar u op een onderzoekstafel gaat liggen. Uw benen rusten daarbij in beensteunen.
Het gebied rondom de plasbuis wordt ontsmet. Ook wordt er een glijmiddel in de plasbuis gebracht. Daarna wordt het gebied afgedekt met steriele doeken. De arts brengt vervolgens de cystoscoop in en vult de blaas met steriel water. Op die manier kan de binnenkant van de blaas worden bekeken. Daarna wordt de cystoscoop verwijderd.
Duur van het onderzoek
Het onderzoek duurt ongeveer 15 minuten.
Na het onderzoek
De eerste keer plassen kan na het onderzoek wat branderig aanvoelen. Daarom is het advies om na het onderzoek extra te drinken (maximaal 1 liter). Ook kan er wat bloed bij de plas zitten. Dit is niets om u zorgen over te maken. U merkt vanzelf dat uw plas na een paar uur weer normaal van kleur is.
Mogelijke complicaties
Het onderzoek gaat meestal zonder problemen. Toch kan er een complicatie optreden. De meest voorkomende complicatie is een blaasontsteking. Bij de man kan de prostaat of bijbal soms gaan ontsteken. Een blaasontsteking is goed met antibiotica te behandelen.
Versie: 316447 06-2023 Cystoscopie