Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

  1. Home
  2. Behandeling en onderzoek
  3. Chronisch of inspanningsgebonden compartimentssyndroom
Terug naar bovenliggende pagina

Chronisch of inspanningsgebonden compartimentssyndroom

Algemeen

  • Neem altijd een geldig legitimatiebewijs mee (rijbewijs, paspoort of identiteitsbewijs).
  • Heeft u een zorgverzekering in het buitenland? Neem dan ook uw verzekeringspapieren mee.
  • Kunt u om dringende redenen niet komen voor de operatie of het onderzoek? Bel dan met de polikliniek of afdeling.
  • Uw persoonlijke medische gegevens en afspraken bekijken? Dat kan in ons digitale patiëntenportaal Mijn Martini. U kunt met uw DigiD inloggen via www.martiniziekenhuis.nl/mijnmartini.

Inleiding

U heeft klachten die horen bij het chronische of inspanningsgebonden compartimentsyndroom. Daarom wordt u doorverwezen naar de polikliniek Chirurgie. Het compartimentsyndroom wordt veroorzaakt door een te hoge druk in de ruimte (compartiment) waar de spieren zich in bevinden. In deze folder leest u over het onderzoek, de operatie en de revalidatie. Deze folder is een aanvulling op het gesprek met uw arts.

Chronisch of inspanningsgebonden compartimentssyndroom

Het onderzoek vindt plaats op de poliklinische behandelkamer. Het is belangrijk dat u voor het onderzoek niet te lang stilzit. Voor het onderzoek krijgt u een plaatselijke verdoving in de plekken waar u geprikt moet worden. Hierna volgt een rustmeting. Daarna doet u oefeningen om de klachten op te wekken. Na de oefeningen wordt op dezelfde plaats nog een keer geprikt om de druk bij klachten te meten.

Na het onderzoek kunt u alles weer doen. De aangeprikte spier kan na het onderzoek soms wat beurs aanvoelen. Dat gevoel verdwijnt binnen enkele dagen. Het is belangrijk om te blijven bewegen. Dat helpt om sneller te herstellen.

De operatie

Samen met uw behandelend arts besluit u tot het uitvoeren van een operatie van het chronische compartimentssyndroom (fasciotomie).

Uw behandelend arts meldt u aan bij de Opnameplanning om een datum voor de operatie te zoeken. Als er een operatiedatum is gevonden, krijgt u bericht. Voor de operatie heeft u een telefonisch gesprek of een poliklinische afspraak met de polikliniek Anesthesiologie. Dit is het preoperatieve spreekuur. Hier wordt de verdoving besproken die voor u geschikt is.

Op de dag van opname meldt u zich op de afdeling die u in uw oproep heeft meegekregen. In de meeste gevallen wordt u in dagbehandeling geholpen. U kunt dus dezelfde dag naar huis.

Via een kleine snee midden op het been wordt het compartiment over bijna de hele lengte van het onderbeen opengelegd. Soms is het nodig om een grotere snee te maken. De wond wordt dichtgemaakt met hechtingen die vanzelf oplossen.

Na de operatie

Na de operatie krijgt u een drukverband en gaat u naar de afdeling Dagbehandeling. Daar wordt u uit bed geholpen en wordt er gekeken of er problemen zijn. Als u zich goed voelt, mag u naar huis. Als dat nodig is, krijgt u pijnstillers.

Weer naar huis

Thuis kunt u na 24 uur het drukverband verwijderen. Het is normaal dat u een uitbolling van de spier onder de huid kunt voelen. Dit gebeurt omdat het omhulsel van de spier is geopend. Het is erg belangrijk om thuis veel te bewegen. Hieronder leest u meer over het revalidatieschema.

Revalidatieschema

Veel bewegen is erg belangrijk om geen littekenvorming en verklevingen (adhesies) te krijgen. De hersteltijd is ongeveer 12 weken. Daarna kunt u het been weer helemaal belasten.

Het kan zijn dat u voor behandeling wordt doorgestuurd naar het Martini Sportmedisch Centrum. Uw behandelaar bespreekt dit met u. Meteen na de operatie kunt u het been normaal bewegen. Als het nodig is, mag u krukken gebruiken bij het wandelen.

Week 1: Opbouwend belasten naar volledige belasting met aanspanning van spieren, waarbij de lengte niet veranderd

(isometrische oefeningen)

Week 2: Fietsen en zwemmen

Week 3: Training op apparaten waarbij de snelheid en kracht de hele oefening gelijk blijft

(isokinetische krachttraining)

Week 4: Eigen sport hervatten, inclusief hardlopen

Week 5-12: Eigen sport opbouwen naar uw oude niveau

De uitslag

De uitslag van het onderzoek krijgt u soms gelijk in de behandelkamer. Soms heeft de arts meer tijd nodig. In dat geval krijgt u een afspraak met uw behandelaar, die u de uitslag vertelt.

Mogelijke complicaties

De kans op complicaties van het onderzoek is heel klein. Door het aanprikken kan er een klein bloedvat of zenuw geraakt worden. Dit kan zwellen en zorgen voor een minder gevoelige huid. Dat gaat snel weer over.

Versie: 00024 07-2023 Chronisch of inspanning gebonden compartimentssyndroom

Specialisme: Chirurgie

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.