Inleiding
In overleg met uw arts heeft u besloten dat u een borstreconstructie met lichaamseigen weefsel wil. Dat betekent dat uw borst wordt nagemaakt met weefsel uit uw eigen lichaam. Dat kan op twee manieren: met de DIEP-methode en de LD-methode. In deze folder leest u informatie over de borstreconstructie met de DIEP-methode. U krijgt informatie over de periode voor, tijdens en na de operatie. De informatie in deze folder is een aanvulling op het gesprek met uw arts.
Borstreconstructie met lichaamseigen weefsel
Een borstreconstructie heeft geen invloed op uw ziekte, maar wel over hoe u zich voelt. Het kan de kwaliteit van uw leven op mentaal gebied verbeteren. In principe kan de borstconstructie 6 tot 12 maanden na de borstamputatie plaatsvinden, mits de wonden zijn genezen. Een ander moment is na beëindiging van bestraling en/of chemotherapie. Goed om te weten: een borstreconstructie is bij bijna iedere vrouw mogelijk. Zelfs als uw huid in slechte kwaliteit is, bijvoorbeeld na bestraling, kunt u toch een goede reconstructie krijgen.
Voordelen borst met eigen borstweefsel:
- De borst ziet er natuurlijk uit en voelt warm en soepel aan.
- De borst groeit mee en wordt kleiner bij afvallen en groter bij aankomen.
- Het is een optie voor vrouwen die geen siliconenprothese willen.
Reconstructie van de tepel:
Vaak is het bij de behandeling van borstkanker nodig om de tepel en tepelhof te verwijderen. De plastisch chirurg kan de tepel en de tepelhof namaken. Dat heet een reconstructie van de tepel. Meestal gebeurt dit zodra de nieuwe borst helemaal is genezen en de goede vorm heeft gekregen. Dat duurt meestal een paar maanden.
Voorbereiding
Om de operatie zo goed mogelijk te kunnen uitvoeren, moet u zich voorbereiden. Hieronder leest u om welke voorbereidingen het gaat.
Preoperatief spreekuur
Voordat u in het ziekenhuis wordt opgenomen, krijgt u een oproep voor het preoperatieve spreekuur.
1 tot 3 maanden voor de operatie krijgt u een vooronderzoek bij het preoperatieve spreekuur. U ontvangt hiervoor een brief van de opnameplanning. Bij de brief zit een folder waarin staat wat het vooronderzoek betekent. Ook krijgt u een preoperatieve vragenlijst anesthesie. Deze vragenlijst moet u vooraf invullen en meenemen. In de folder Anesthesie en preoperatief spreekuur leest u meer.
Medicatie gebruik
Gebruikt u bloed verdunnende medicijnen zoals: Sintrom of Ascal?
Meld dit dan tijdens het spreekuur. U moet vóór de operatie namelijk tijdelijk met deze medicijnen stoppen. 1 dag na de operatie mag u er weer mee beginnen. Instructies hierover krijgt u van de plastisch chirurg.
Nuchter zijn voor de operatie
U moet nuchter zijn voor de operatie, dit betekend dat u een bepaalde periode voor de operatie niet mag eten en drinken. Voor meer informatie en regels hierover kunt u kijken op de website: www.martiniziekenhuis.nl/nuchter
Roken
- Rookt u? Dan is deze methode niet geschikt voor u. Nicotine zorgt er namelijk voor dat de dunne bloedvaten in de DIEP-lap verkrampen. Daardoor sterft de reconstructie af.
- Vanwege het verhoogde risico op doorbloedingsstoornissen wordt een DIEP nooit uitgevoerd bij rokers. U moet minimaal 6 maanden voor de operatie gestopt zijn met roken.
Borstreconstructie DIEP-methode
De DIEP-methode is een manier voor een borstreconstructie met lichaamseigen weefsel. De afkorting DIEP staat voor Deep Inferior Epigastric Perforator. Dit is een dun bloedvat dat een deel van de huid en vetweefsel in de onderbuik van bloed voorziet. Bij de DIEP-methode wordt huid- en vetweefsel van de buik samen met een bloedvat naar de borst getransplanteerd. Met het weefsel wordt een borst gemaakt. Er wordt geen inwendige borstprothese gebruikt. U krijgt bij deze methode ook meteen een correctie van de buikwand.
Onderzoek vooraf
Om te onderzoeken of de DIEP-methode voor u geschikt is, krijgt u eerst een CT-angiografie. Dit onderzoek bekijkt de bloedvaten van uw buikwand. Zo kan de arts zien of er geschikte bloedvaten in uw buikwand aanwezig zijn. De plastisch chirurg beoordeelt uiteindelijk of de DIEP-methode geschikt voor u is.
De opname
- U wordt op de dag van de operatie opgenomen op de verpleegafdeling voor plastische chirurgie.
- U verblijft gemiddeld 3 tot 5 dagen in het ziekenhuis. Hoe lang u precies moet blijven, hangt van uw klinische situatie af.
- Op de dag van de operatie brengt de verpleegkundige u naar de voorbereidingsruimte. Hier krijgt u een infuus. De chirurg komt langs en tekent op de huid wat er gaat gebeuren. Dit om een zo goed mogelijk resultaat te krijgen.
- De operatie gebeurt onder algehele narcose. U krijgt een blaaskatheter (slangetje in de blaas) om problemen met het plassen te vermijden. Dit is nodig omdat de operatie lang duurt en de buikwond tijdelijk rust te geven.
De operatie
Tijdens de operatie wordt het litteken van de geamputeerde borst geopend. Daarna worden bij het borstbeen de bloedvaten voor de transplantatie vrij gelegd. Van de buik wordt de huid en het vetweefsel losgemaakt. De bloedvaten die nodig zijn voor doorbloeding van het getransplanteerde weefsel worden losgemaakt van de buikspier.
Een deel van de operatie doen we met behulp van microchirurgie. De aanvoerende en afvoerende bloedvaatjes worden met hechtingen in de borstkas aangesloten. De plastisch chirurg sluit een klein bloedvat uit de buikspier aan op grotere bloedvaten in de borstkas. Als blijkt dat de doorbloeding goed genoeg is, wordt hieruit een borst gereconstrueerd. De borst hechten we vast in het geopende litteken van de borstamputatie. Als laatste wordt de buik gesloten met onderhuidse hechtingen en de navel herstelt. De navelboom blijft namelijk op zijn plek en de huid van de buik wordt daar overheen geplaatst, daaruit ontstaat de ‘’nieuwe’’ navel.
Er ontstaan littekens op de borst en rond de navel. Op de buik ontstaat een groot overdwars litteken. Dit litteken gaat van boven het schaambeen tot de heupen.
Een DIEP-methode operatie duurt ongeveer 6 tot 8 uur.
Gelijk na de operatie krijgt u een band om uw buik, dit geeft de wond tegendruk en zorgt voor steun.
Voor dat u naar huis gaat krijgt u een sport bh aangemeten, om dat borst(en) steun te geven en vocht af te drijven.
Na de operatie
Na de operatie gaat u naar de uitslaapkamer. Dan kijkt de recovery verpleegkundige hoe het met u gaat. U blijft daar tot u goed wakker bent en alle vitale functies goed zijn. Denk hierbij aan uw bloeddruk, polshartslag, ademhaling en lichaamstemperatuur. Als dit allemaal goed is, gaat u terug naar de verpleegafdeling.
Uw borst(en) en buik zijn verbonden. De gereconstrueerde borst bedekken we met een warme doek, met als doel de huid lap te ondersteunen. U heeft een strakke band om uw buik en ligt in een strandstoelhouding in bed. In uw navel is een vetgaasje aangebracht. De verpleegkundig verwijdert dat de volgende dag. Zowel de buik als de gereconstrueerde borst kan gezwollen en pijnlijk zijn. U krijgt hiervoor pijnmedicatie.
De eerste avond / nacht na de operatie worden de bloeddruk, hartslag, saturatie en temperatuur elke uur gemeten tot aan 22.00 uur ’s avonds mits alles stabiel is.
Daarna gebeurt dit na 3 uur. De doorbloeding van uw nieuwe borst wordt elk uur gecontroleerd tot aan de volgende ochtend. Daarna gebeurt dit minder vaak.
De dag van de operatie moet u in bed blijven liggen. De dagen erna mag u langzaam weer wat doen en bewegen.
Drains
Wond drains hebben als functie het afvoeren van wondvocht en bloed voor het bevorderen van de wondgenezing.
Meestal krijgt u 1 drain in de borst en 2 drains in de buik. Dit kan natuurlijk wel afwijken mits hier een reden voor is.
Drains mogen verwijderd worden indien de productie 30 ml/24 uur of lager is mits de patiënt goed mobiliseert. Of indien de arts anders besluit.
Een drain blijft maximaal 7 dagen zitten om het infectiegevaar te beperken.
Geplaatste drains zijn geen reden voor een langere opnameduur, hiermee kunt u naar huis indien de arts u toestand medisch verantwoord vindt.
Weer naar huis
Voor uw herstel is het belangrijk om onderstaande leefregels en instructies te volgen:
- Geef uzelf voldoende rust en luister altijd naar uw lichaam: doe de activiteiten alleen als het u niet te veel pijn doet.
- U mag de dag na operatie douchen. De wond lokaal wassen is niet nodig, zeep wat over de wond heen spoelt is geen probleem. Na het douchen is het wenselijk om de pleisters even aan de lucht te laten drogen, zodat er geen vochtig wond milieu ontstaat. De pleisters laten vanzelf los en kunnen dan verwijderd worden.
- U mag deodorant gebruiken.
- Pijnstilling: tegen de pijn mag u Paracetamol gebruiken. Dit mag tot 4 keer per dag, 1000 milligram per keer. Indien nodig kunt u hier nog Naproxen bij gebruiken, informatie hierover staat in de bijsluiter.
- Draag gedurende 6 weken dag en nacht een sport-bh en een buikband.
- De eerste 6 weken mag u niet zwemmen, baden en sporten.
- Drains: na de ingreep kan u eventueel met drains naar huis. Deze potten staan op vacuüm en zorgen voor de afvoer van overtollig bloed en wondvocht uit de wond.
Informatie hierover en instructies krijgt u van de verpleegkundige.
- De wond heeft rust nodig om te genezen. Daarom mag u de eerste 6 weken na de operatie niet sporten, fietsen, zwaar tillen en bovenhands werken.
Bij plotselinge of krachtige bewegingen kan de spier die over de expander is geplaatst, losraken.
Om de reikwijdte te bepalen kunt u de elle bogen in de zij doen, dat is uw reikwijdte.
Ook mag u niet op uw armen leunen, zich optrekken of hoog rijken.
Het is belangrijk na de operatie uw schouder soepel te houden met rustige oefeningen.
Denk ook aan de buik, geef de buikwond zoveel mogelijk rust. Om geen druk op de buikwond te zetten is het verstandig om een beetje gebogen naar voren te lopen.
- Autorijden wordt de eerste 6 weken afgeraden. Na 6 weken is dit gevaar er niet meer. U kunt uw normale bezigheden weer doen.
- Littekens verzorgen: als de wonden zijn genezen, kunt u de littekens insmeren met wat vaseline of een crème. Dit kan helpen de wonden zo soepel mogelijk te laten genezen.
- Wij raden u aan de eerste week na thuiskomst hulp te regelen uit de sociale kring.
Mogelijke complicaties
Net als bij andere operaties kunnen complicaties ontstaan. Sommige complicaties kunnen bij elke operatie ontstaan. Er zijn ook complicaties die alleen voor de DIEP-methode gelden.
Algemene complicaties:
- Risico’s van de narcose
- Nabloeding
- Afsterven van het verplaatste weefsel
- Wondinfectie
- Trombose
- Longembolie
- Vochtopstapeling (seroom)
- Tijdelijke of blijvende gevoelsstoornissen in het geopereerde gebied (de buikwand).
Bij ongeveer 2 tot 5 procent van de vrouwen blijkt de doorbloeding van de nieuwe borst onvoldoende. Het verplaatste weefsel overleeft dan niet en moet verwijderd worden. Vaak kunt u dan nog wel met een andere methode een borstreconstructie krijgen. Dit kunt u met de plastisch chirurg bespreken.
Complicaties bij de DIEP-methode:
- Het helemaal of deels afsterven van de gereconstrueerde borst. Hierdoor kan een nieuwe operatie nodig zijn om het defect te sluiten.
- Door het microscopische karakter van de bloedvaten bestaat er een risico op trombose. De DIEP-lap krijgt geen bloed meer en sterft af.
Controle
Ongeveer 2 weken na de ingreep komt u voor controle. Die afspraak krijgt u vlak voor ontslag uit het ziekenhuis, of per e-mail of op papier.
De verpleegkundige controleert uw wond en verwijdert zo nodig de hechtingen. Ook krijgt u advies voor de eerste periode na de controle. Na 6 weken komt u weer op het spreekuur bij deze arts. Dan gaat u het resultaat bekijken en bespreken.
Het is goed om te weten dat de vorm van de borst(en) nog kan veranderen tijdens. Een borstreconstructie wordt meestal vergoed door de ziektekostenverzekeraars. De BH en/of buikband moet u zelf betalen. U kunt deze in het ziekenhuis kopen voor de inkoopprijs.
Wanneer bellen?
Bij sommige klachten moet u contact opnemen met de polikliniek Plastische Chirurgie:
- Bij een lichaamstemperatuur van 38 graden Celsius of meer.
- Plotselinge of hevige pijn in het operatiegebied.
- (Erger wordende) roodheid van het operatiegebied.
- Toegenomen warmte (gloeien) van het operatiegebied.
- Toenemende zwelling van het operatiegebied.
- Een algeheel malaisegevoel (u voelt zich niet lekker).
- Bij vragen over de genezing van de wond.