Publicaties
Algoritme om introductiemethode voor pinda en/of noten te selecteren
Kinderen bij wie een lage verdenking bestaat op een voedselallergie kunnen geadviseerd worden om het verdachte voedingsmiddel thuis te introduceren met behulp van gestandaardiseerde schema’s. Het risico bestaat dat er allergische reacties optreden in de thuissituatie. Het is daarom belangrijk om deze kinderen op de juiste wijze te selecteren. Wij hebben een algoritme ontwikkeld om de best passende methode te selecteren voor introductie van mogelijke voedselallergenen bij kinderen. Daarna is onderzocht of dit algoritme veilig en haalbaar is.
De Weger WW, Herpertz CEM, Van der Meulen GN, Bangma H, Kastelijn W, Van Lente L, Koppelman GH, Sprikkelman AB, Kamps AWA. Safe selection of children with suspected food allergy to introduce peanut or tree nuts at home. Clin Exp Allergy. 2024.
http://doi.org/10.1111/cea.14451
Design ALDORADO studie
Huidige richtlijnen adviseren om voedselprovocatietesten te verrichten bij de diagnostiek naar voedselallergie. Dit artikel bespreekt de uitdagingen tijdens het diagnosticeren van voedselallergie middels een open of dubbelblinde voedselprovocatietest en de belangrijke aspecten van de opzet van een studie om dit te onderzoeken. Een erg belangrijk onderwerp voor zowel de dagelijkse zorg als de wetenschap wordt behandeld: hoe kun je voedselallergie bij kinderen vaststellen?
De Weger WW, Sprikkelman AB, Herpertz CEM, Van der Meulen GN, Vonk JM, Kamps AWA, Koppelman GH. The dilemma of open or double- blind food challenges in diagnosing food allergy in children: Design of the ALDORADO trial. Pediatr Allergy Immunol. 2021.
https://doi.org/10.1111/pai.13654
Het meten van tryptase in speeksel
De uitslag van een voedselprovocatietest is sterk afhankelijk van de interpretatie van klachten. Deze klachten worden veroorzaakt doordat er verschillende stofjes vrijkomen tijdens een allergische reactie zoals tryptase. Dit artikel bespreekt de mogelijkheid om tryptase te meten in speeksel van kinderen bij wie een voedselprovocatietest wordt verricht.
De Weger WW, Bruinenberg VM, Van der Lek EM, Gerrits JH, Van Lente L, Herpertz CEM, Van der Meulen GN, Sprikkelman AB, Koppelman GH, Kamps AWA. Detection of Salivary Tryptase Levels in Children following Oral Food Challenges. Int Arch Allergy Immunol. 2021.
https://doi.org/10.1159/000519374
Melkintroductie na negatieve voedselprovocatietest
Het komt regelmatig voor dat het niet lukt om melk in het dieet te introduceren na een negatieve voedselprovocatietest (d.w.z. geen allergie aangetoond). Dit kan veroorzaakt worden doordat de hoeveelheid melkeiwit in de thuissituatie hoger is dan de aangeboden portie in het ziekenhuis. Een andere verklaring is dat er andere melkproducten worden genuttigd. Dit artikel beschrijft de mogelijke invloed van beide aspecten op succesvolle introductie in het dieet na negatieve test.
Van de Ven CA, Herpertz I, van Lente L, van der Meulen GN, Kamps AWA. Successful introduction of milk after a negative double‐blind placebo‐controlled food challenge test is independent of the total dose and milk product used during the challenge test. Immun Inflamm Dis. 2020;8:292–298.
https://doi.org/10.1002/iid3.305