Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

  1. Home
  2. Specialismen en behandelcentra
  3. Pathologie

Pathologie

Soms wordt bij een onderzoek of behandeling een stukje weefsel bij u weggehaald. Pathologen van het specialisme Pathologie onderzoeken dit weefsel op afwijkingen. Zo kunnen we bijvoorbeeld (chronische) ziekten en kanker ontdekken. De uitslag bespreken we met uw huisarts of medisch specialist. Die bespreekt met u wat de uitslag voor u betekent. Samen kunt u beslissen welke behandeling past bij de uitslag en bij uw situatie.  

Pathologie in het Martini Ziekenhuis

Onze moderne afdeling Pathologie doet ook onderzoek voor andere ziekenhuizen en huisartsen in de provincies Groningen, Drenthe en Friesland. Ook werken we samen in het Pathologie Netwerk Noord-Nederland. Zo kunnen alle patiënten in Noord-Nederland rekenen op een hoge kwaliteit en een snelle diagnose.

Onderzoek weefsel of celmateriaal

Soms wordt bij een onderzoek of behandeling een stukje weefsel of celmateriaal weggehaald. Onze pathologen onderzoeken dit materiaal op afwijkingen waardoor we bijvoorbeeld (chronische) ziekten en kanker ontdekken. Belangrijk werk dus, want de juiste behandeling begint bij de juiste diagnose! Benieuwd hoe de pathologen te werk gaan? In deze film zie je het werkproces van begin tot eind.

U dient cookies te accepteren voordat we deze inhoud aan u kunnen laten zien

Praktische informatie Voor u

Pathologie (afdeling)
Bereikbaar op werkdagen tussen 08.00 en 17.00 uur bereikbaar. Uitslagen worden alleen overlegd met de aanvragend en/of behandelend arts. Uw behandelaar bespreekt met u de uitslag van het onderzoek.
Tel.: (050) 524 6750

  

Alle poliklinieken en afdelingen

Meest gezochte Behandelingen en onderzoeken

Als uw naaste onverwacht is overleden, kan de behandelend arts aan u als nabestaanden toestemming vragen om onderzoek te doen naar de oorzaak. Dit noemen we obductie of autopsie. De patholoog onderzoekt dan stukjes weefsel van de organen. Ook bij een erfelijke ziekte of onduidelijkheid over de ziekte kan de arts om toestemming vragen.

Meer informatie over 'Obductie (autopsie)'

De histologie verwerkt vaste weefsels variërend van biopten (kleine weefsel stukjes) tot hele organen naar coupes (dunne gekleurde plakjes weefsel op een objectglaasje). De coupes worden vervolgens door de patholoog met een microscoop bekeken en beoordeeld voor de juiste diagnose.

Meer informatie over 'Histologie'

Immunohistochemie- en immunocytochemie-onderzoek zijn een aanvulling op de HE-kleuringen. Ze lokaliseren antigenen in patiëntmateriaal met behulp van antilichamen. Dit onderzoek wordt uitgevoerd als de routinediagnostiek niet voldoende informatie geeft voor het stellen van een diagnose.

Meer informatie over 'Immunologie'

Op de unit Cytologie worden cellen onderzocht. Deze cellen worden beoordeeld op de verhouding tussen kern en cytoplasma, maar ook op de vorm en grootte van de kern. Het kan bijvoorbeeld gaan om uitstrijken van de baarmoederhals, urine, pleuravocht en tepelvocht.

Meer informatie over 'Cytologie'
Bekijk alle behandelingen en onderzoeken
Gevel van het Martini Ziekenhuis met de gangen op meerdere verdiepingen

Ontwikkelingen in ons vakgebied

08-11-2022

Movember: maand van de gezondheid van de man

Movember (Mo staat voor moustache/snor) is een jaarlijks terugkerend evenement om aandacht te vragen voor prostaatkanker, teelbalkanker en de (mentale) gezondheid van de man in het algemeen. Dit doen we ook in het Martini Ziekenhuis.
Bekijk alles

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.