Nieuws - 31-03-2022
Voorbereiden op operatie via telefonische afspraken

Wekelijks hebben ruim 300 patiënten een afspraak voor het Preoperatief Spreekuur (POS). Deze patiënten worden binnen drie maanden geopereerd in het Martini Ziekenhuis. Tijdens deze afspraak wordt bijvoorbeeld het medicijngebruik en het soort verdoving besproken, en hoe patiënten zich kunnen voorbereiden op de ingreep. Voorheen kwam iedere patiënt naar het POS in het ziekenhuis. Sinds de coronapandemie is dit grotendeels omgezet in telefonische afspraken. Omdat dit zowel voor de patiënt als de zorg veel voordelen oplevert, is dit nu definitief zo ingericht.
Van oud naar nieuw
Waar patiënten voorheen verschillende afspraken hadden op de polikliniek Anesthesiologie, volstaan nu twee telefonische afspraken en het invullen van een vragenlijst. De eerste afspraak is met een apothekersassistente, die het medicijngebruik met de patiënt bespreekt. Daarna staat er een vragenlijst klaar in het patiëntenportaal Mijn Martini. Voor de vervolgafspraak is het noodzakelijk dat deze wordt ingevuld. Afhankelijk van de ingreep volgt een telefonische afspraak met bijvoorbeeld een intakeverpleegkundige en een anesthesioloog. Patiënten ontvangen voor deze afspraken een uitnodiging van het Martini Ziekenhuis.
Getoetst onder patiënten
Unithoofd Ineke Pesman van de polikliniek Anesthesiologie: ‘Het telefonisch consult is getoetst onder de patiënten van het Martini Ziekenhuis. Door veel patiënten wordt het als zeer positief ervaren. Het geeft meer rust, er is geen reistijd, er zijn geen wachttijden en patiënten kunnen in hun eigen omgeving blijven. Natuurlijk blijven we het nieuwe proces ook in de toekomst monitoren. Niet alleen onder patiënten, maar ook bij onze zorgverleners.’
Soms nog wel langs de poli
Wanneer patiënten nog voor aanvullend onderzoek naar het ziekenhuis moeten, wordt dit vaak nog wel gecombineerd met een fysieke afspraak op het POS. In de toekomst wordt gekeken hoe het proces ook voor deze groep efficiënter in te richten is.