Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

  1. Home
  2. Nieuws & ontwikkelingen
  3. Santeon ziekenhuizen werken samen aan beperken nierschade

Nieuws - 28-06-2022

Santeon ziekenhuizen werken samen aan beperken nierschade

In Nederland hebben ruim twee miljoen mensen chronische nierschade. Behandeling richt zich vooral op het beperken van deze schade. Sinds 2018 werkt het Martini Ziekenhuis in samenwerking met de andere Santeon ziekenhuizen aan het verbeteren van de nierzorg. Met als doel dat patiënten meer kwaliteit van leven ervaren, zowel fysiek als mentaal. Wilbert Janssen, nefroloog in het Martini Ziekenhuis: ‘Dit betekent niet alleen continu de zorg verbeteren door van elkaar te leren, maar ook uitgaan van de autonomie van patiënten en ze ruimte geven in het nemen van beslissingen in het behandeltraject.’  

Het vertragen van de achteruitgang van de nierfunctie is voor het Martini Ziekenhuis een belangrijke ambitie. Om dit te bereiken is tijdige verwijzing naar de nefroloog essentieel. Want hoe eerder een patiënt wordt gezien, des te eerder bijsturing mogelijk is. Bij meer dan 80% van de patiënten die de Santeon ziekenhuizen monitoren, stabiliseert de nierfunctie of neemt deze zelfs toe vanaf de start van de behandeling bij de nefroloog. Het dashboard dat de Santeon ziekenhuizen samen met patiënten hebben ontwikkeld kan hierbij ondersteunen. Dit is een overzicht dat in de spreekkamer wordt gebruikt om patiënten te laten zien hoe het met hun nierziekte gaat. De uitslagen van de onderzoeken én de ervaringen van de patiënt  met de ziekte en de gevolgde behandeling, staan hierin duidelijk beschreven. Op deze manier kunnen arts en patiënt samen alle opties bespreken om achteruitgang van de nierfunctie te vertragen en dialyseren of niertransplantatie zo lang mogelijk uit te stellen of nog beter: te voorkomen.

Training voor mensen met verminderde nierfunctie
Aansluitend op het dashboard wordt gekeken wat patienten zelf kunnen doen om achteruitgang van de nierfunctie te vertragen. Het Martini Ziekenhuis heeft in samenwerking met het UMCG de training STERK (Stimuleren Eigen Regie en Kwaliteit van leven) ontwikkeld voor mensen met een verminderde nierfunctie, die nog geen dialyse of transplantatie nodig hebben. Het Martini en andere noordelijke ziekenhuizen bieden de training sinds 2012 met succes aan. In deze groepstraining leren patiënten hoe de nieren werken en wat ze zelf kunnen doen voor behoud van de nierfunctie. Op deze manier leren ze in welke mate leefstijl de ziekte beïnvloedt en wat ze zelf kunnen doen om zo gezond mogelijk te blijven. Wilbert Janssen: ‘Het dashboard is het knooppunt van informatie en de plek om in de toekomst te signaleren wanneer STERK relevant is voor de patiënt. Het is een belangrijk preventiemiddel.’ In Santeon verband worden de mogelijkheden voor uitrol van de training naar de andere ziekenhuizen onderzocht.

Meer en eerder transplanteren
Ook nefroloog René van den Dorpel van het Maasstad Ziekenhuis heeft de afgelopen vier jaar meegewerkt aan het Samen Beter programma voor Chronische Nierschade: ‘We richten ons op het vertragen van de achteruitgang van de nieren en moedigen thuisdialyse aan. Als we patiënten op tijd voorlichten over de behandelmogelijkheden en hun familieleden daarbij betrekken, vergroot dit de kans op een niertransplantatie voordat men moet gaan starten met dialyseren. Dit is prettiger voor patiënten omdat dialyseren een grote impact heeft op hun lichaam en op het dagelijks leven van deze patiënten.’

Open over betere nierzorg
Het doel van de samenwerking binnen Santeon is om de kwaliteit van de zorg te verbeteren. Door open te zijn over de geleerde lessen van het Samen Beter programma inspireert Santeon ook andere zorgaanbieders om aan de slag te gaan met waardegedreven zorg. Daarom zijn alle belangrijke resultaten te lezen in het rapport Samen Beter Chronische Nierschade. Hierin staan alle ervaringen, uitkomsten, nieuwe ideeën en ambities van het verbeterprogramma. Ook de ervaringen opgedaan in het Santeon Experiment Uitkomstindicatoren over het gebruik van zorguitkomsten bij samen beslissen zijn hierin verwerkt.