Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

  1. Home
  2. Nieuws & ontwikkelingen
  3. Onderzoek naar communicatie tijdens wachttijdfase van een geplande operatie.

Nieuws - 09-07-2024

Onderzoek naar communicatie tijdens wachttijdfase van een geplande operatie. Sommige dingen gaan goed, sommige dingen kunnen beter.

Wachttijden. Ze zijn al langere tijd een bron van zorg in de Nederlandse ziekenhuizen. Zo ook in het Martini Ziekenhuis. De vraag naar zorg stijgt, terwijl het tekort aan zorgmedewerkers toeneemt. Met name de wachttijd van geplande (niet-spoedeisende) operaties is soms lang. In samenwerking met Zorgbelang Groningen en Coöperatie Menzis, heeft het Martini Ziekenhuis onderzoek gedaan naar de communicatie tijdens de wachttijdfase van een geplande operatie in het Martini Ziekenhuis. Uit het onderzoek blijkt dat patiënten een realistische tijdsindicatie krijgen van hoe lang ze op de wachtlijst staan. De proactieve communicatie tijdens de wachttijdfase kan beter.

Inzicht in communicatie tijdens wachttijdfase
Doel van het onderzoek was inzicht krijgen in hoe patiënten de communicatie en ondersteuning gedurende de wachttijdfase (de periode tussen indicatiestelling en geplande operatie) ervaren. Zorgbelang Groningen, Coöperatie Menzis, de Cliëntenraad en medewerkers van het Opnamebureau van het Martini Ziekenhuis namen deel aan de werkgroep die het onderzoek begeleidde.

Online vragenlijst voor 187 patiënten
In de periode van half december 2023 tot eind januari 2024 werd een online vragenlijst aangeboden aan 187 patiënten. Het betrof patiënten die nog niet waren geopereerd en langer dan 3 maanden wachtten (112) en patiënten die inmiddels waren geopereerd en langer dan 3 maanden hadden gewacht (75). 65 respondenten vulden de vragenlijst in. De respons was 35%.  

Goed geïnformeerd over duur van wachttijd
Over het algemeen vonden respondenten dat zij goed zijn geïnformeerd over de duur van de wachttijd. De wachttijd was meestal net zo lang als was verteld (vaak 3 tot 6 maanden).  Gedurende de wachttijd was er het meeste contact met medewerkers van de Opnameplanning. Mensen stelden vragen over de wachttijd, pijn en gezondheid in relatie tot de operatie. Men was over het algemeen heel tevreden over het contact met de Opnameplanning. De schriftelijke informatie over de operatiedatum en aanvullende zaken als nuchter zijn voor de operatie, was voor de grootste groep duidelijk.

Proactieve communicatie over wijziging wachttijd
Het meest in het oog springende aandachtspunt uit het onderzoek is proactieve communicatie over een wijziging van de wachttijd (langer of korter dan met de patiënt is besproken). 72% wil dat graag. Een gewijzigde wachttijd vernemen mensen het liefst telefonisch (directer, “kan ik meteen dingen vragen”) of, indien schriftelijk, via de mail. Sommige respondenten ervaarden een verschil in bejegening en begrip van de verschillende medewerkers van de Opnameplanning. Soms werd ook praktische informatie over de operatie gemist. 38% van de respondenten was bekend met de mogelijkheden van Zorgadvies van de zorgverzekeraar. Een zeer klein percentage (4%) heeft hier gebruik van gemaakt. 

Verbeteracties in gang gezet
De werkgroep die het onderzoek heeft uitgevoerd heeft diverse verbeteracties voor 2024 opgesteld. De belangrijkste verbeteractie is het uitwerken van de opties om patiënten te informeren over een wijziging van de wachttijd. Het maken van werkafspraken over de bejegening van patiënten en over de informatievoorziening over wijzigingen in de OK-planning, is ook een verbeteractie. Net als het het vergroten van de bekendheid met Zorgadvies.