Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

  1. Home
  2. Nieuws & ontwikkelingen
  3. Nog betere zorg voor patiënten met prostaatkanker door informatie te delen en te vergelijken

Nieuws - 09-02-2021

Nog betere zorg voor patiënten met prostaatkanker door informatie te delen en te vergelijken

Prostaatkanker is de meest voorkomende vorm van orgaankanker onder mannen. In 2019 kregen ongeveer 13.500 mannen in Nederland deze diagnose. Sinds 2016 werkt het Martini Ziekenhuis samen met de andere Santeon ziekenhuizen aan het verbeteren van de zorg rondom prostaatkanker. Door openlijk werkwijzen en uitkomsten met elkaar te bespreken, kunnen we de zorg voor onze patiënten nog verder verbeteren. Daar zijn we trots op!

Steeds verder verbeteren

Daphne Luijendijk is uroloog in het Martini Ziekenhuis: ‘Het is heel goed en belangrijk dat de Santeon ziekenhuizen samenwerken en informatie met elkaar delen. De urologen van de verschillende Santeon ziekenhuizen vergelijken behandelingen en uitkomsten onderling. Doordat je dan veel uitkomsten en kennis bij elkaar hebt, kunnen we ontdekken waar er ruimte is voor verbetering. En dat is belangrijk, want we willen de zorg voor onze patiënten steeds blijven verbeteren. Overigens vergelijken we ook onze uitkomsten onderling in de regio Noord Nederland, waardoor we ook de regionale kwaliteit hoog houden.

Santeon richtlijn voor diagnostiek

‘Met name op het gebied van diagnostiek leidde de onderlinge vergelijking tot nuttige inzichten. Onze werkwijzen bleken behoorlijk van elkaar te verschillen. Variatie in diagnostiek heeft gevolgen voor het bepalen van het ziektestadium, behandelindicatie en daarmee behandeluitkomst. Deze verschillen zijn niet zo gek, want er is immers in de brede medische wereld nog geen overeenstemming over een beste aanpak. De richtlijnen en medische literatuur laten ruimte voor interpretatie. Dat gaf ons de kans om verbeterslagen te maken. Zo krijgen patiënten in alle Santeon ziekenhuizen vanaf nu een MRI scan voordat er een biopt wordt afgenomen. Inmiddels is deze strategie Santeon richtlijn geworden’, aldus Jean-Paul van Basten, medisch leider prostaatkanker en uroloog in het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis (ook een Santeon ziekenhuis).

Diagnostiek via een MRI

Doordat we nu voorafgaand aan het afnemen van een biopt een MRI scan maken, kunnen er beter en gerichter biopten afgenomen worden. Dit is een significante verbetering omdat er hierdoor sneller de juiste diagnose wordt gesteld en minder vaak biopten hoeven worden genomen. Bovendien is dit voor de patiënt prettiger, want het nemen van biopten is pijnlijk en er is kans op prostaatontsteking. Bovendien worden er door deze techniek minder tumoren aangetroffen die naar verwachting op termijn niet voor problemen kunnen zorgen.

Inzichtelijk maken van patiënt gerapporteerde uitkomsten (PROMs)

Onderwerpen als incontinentie en seksualiteit liggen gevoelig en zijn soms lastig om te bespreken. Ze zijn echter van groot belang. Daarom werken de Santeon ziekenhuizen aan een manier om deze onderwerpen makkelijker bespreekbaar te maken. De ziekenhuizen hebben afgesproken dat alle patiënten een vragenlijst krijgen waarin onder andere deze onderwerpen staan. Deze vragenlijsten noemen we ook wel PROMs (Patient Reported Outcome Measures). De uitkomsten van de vragenlijsten hebben twee belangrijke doelen. Ten eerste worden de gesprekken in de spreekkamer makkelijker omdat de onderwerpen in de vragenlijst al benoemd zijn. Ten tweede geven de uitkomsten nog meer inzicht in de resultaten van een behandeling. De wens is om op basis van type behandeling te kijken wat de PROMs uitkomsten zijn. Met deze informatie is het in de toekomst mogelijk om een ‘patients like me’ vergelijking te doen in de spreekkamer. Zo krijgt de patiënt een nog beter idee wat de te verwachten uitkomsten van een behandeling zijn.

Verbreding door wetenschappelijk onderzoek

Het maken van de onderlinge kwantitatieve vergelijkingen tussen de Santeon ziekenhuizen geeft aanleiding tot het opzetten van wetenschapsprojecten. Een voorbeeld van deze wetenschappelijke studie is de Triple aim1 studie. Hier neemt het Martini Ziekenhuis ook aan deel. In deze studie worden de behandeling, kosten en uitkomsten op patiëntniveau onderzocht voor mannen met hormoongevoelig uitgezaaide prostaatkanker.
Ook heeft Santeon een ZonMW subsidie gekregen voor onderzoek naar de kosteneffectiviteit van de PSMA PET/CT scan in de diagnostiek bij lymfeklieruitzaaiingen bij prostaatkanker.