Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

  1. Home
  2. Nieuws & ontwikkelingen
  3. Martini Ziekenhuis ontvangt ruim 700.000 euro ZonMw subsidie voor onderzoek naar complicaties na schildklieroperaties

Nieuws - 09-07-2025

Martini Ziekenhuis ontvangt ZonMw subsidie voor onderzoek naar complicaties na schildklieroperaties

Nieuwe beeldvormingstechniek moet doorbloeding bijschildklieren beter in kaart brengen

Chirurg Wendy Kelder (rechts) en AIOS Milou Noltes (links) met de camera die ze gebruiken bij de nieuwe beeldvormingstechniek
Chirurg Wendy Kelder (rechts) en AIOS Milou Noltes (links) met de camera die ze gebruiken bij de nieuwe beeldvormingstechniek

Martini Ziekenhuis onderzoekers Wendy Kelder (chirurg en decaan Wetenschap) en Milou Noltes (AIOS) hebben ruim 700.000 euro subsidie van ZonMw ontvangen voor onderzoek naar een nieuwe beeldvormingstechniek bij schildklieroperaties. De techniek moet chirurgen helpen bij het beter beoordelen van de doorbloeding van de bijschildklieren, waardoor ernstige complicaties mogelijk voorkomen kunnen worden. Van de meer dan 50 ingediende subsidieaanvragen zijn er slechts 18 door ZonMW gehonoreerd – één daarvan is dus van het Martini Ziekenhuis. Een belangrijke erkenning van het wetenschappelijke onderzoek dat wordt verricht binnen het Martini Ziekenhuis.

Minder kans op complicaties
Een operatie waarbij de gehele schildklier wordt verwijderd, is niet zonder risico. Zo’n 15% van de patiënten ontwikkelt daarna hypoparathyreoïdie: een aandoening waarbij de bijschildklieren te weinig of geen bijschildkierhormoon (PTH) meer aanmaken. Dit leidt tot een te laag calciumgehalte in het bloed, met mogelijk ernstige gevolgen zoals spierspasmen, hartritmestoornissen en meer ziekenhuisopnames. Samen met chirurgen van Isala en MST werkt het Martini Ziekenhuis aan een innovatieve beeldvormingstechniek die tijdens een operatie beter in kaart brengt of de bijschildklieren goed doorbloed zijn. Hiermee wordt het risico op een te laag calciumgehalte verkleind.

Extra ogen voor de chirurg
In de huidige praktijk bepalen chirurgen bij een schildklieroperatie op zicht en gevoel of de bijschildklieren goed doorbloed zijn. De inschatting die ze maken, is niet altijd juist. De nieuwe beeldvormingstechniek geeft chirurgen als het ware een paar extra ogen en stelt ze in staat om slecht doorbloede bijschildklieren beter te herkennen en ze te implementeren in een spier. Zo blijft de functie van de bijschildklieren (deels) behouden. De nieuwe beeldvormingstechniek is een combinatie van twee beeldvormingstechnieken: indocyanine groen fluorescentie angiografie en laser speckle contrast imaging. De eerste bestaat al langer, de laatste techniek is recent ontwikkeld.

Potentieel grote impact
Mogelijk wordt de beeldvormingstechniek in de toekomst standaard toegepast bij schildklieroperaties. Het is een eenvoudige en veilige techniek. Kelder: "Het mooie aan deze techniek is dat deze breder toepasbaar is, namelijk bij alle operaties waarbij de doorbloeding van weefsel belangrijk is. Dat is niet alleen bij schildklieroperaties het geval, maar ook bijvoorbeeld bij darm- en borstoperaties“. De nieuwe beeldvormingstechniek heeft potentieel grote impact: minder complicaties betekent lagere zorgkosten en bovenal betere kwaliteit van leven voor de patiënt.

Fleurisca Korteweg, lid van de Raad van Bestuur van het Martini Ziekenhuis: "We zijn heel trots op deze onderzoeksgroep. Verdere ontwikkeling van innovaties en samenwerking tussen ziekenhuizen is hard nodig om de zorg toegankelijk te houden”. 

Succesvolle toepassing academische innovatie
Kelder en Noltes hebben een belangrijke rol in de onderzoeksgroep van chirurg-oncoloog Schelto Kruijff in het UMCG. De nieuwe beeldvormingstechniek is in het UMCG getest en veilig bevonden en is een mooi voorbeeld van hoe een academische innovatie met succes wordt toegepast in een topklinisch ziekenhuis. Uiteindelijk is het doel dat zoveel mogelijk patiënten hiervan profiteren. Schildklier Organisatie Nederland (SON) is dan ook nauw betrokken bij het ontwerp en de uitvoering van het onderzoek naar de beeldvormingstechniek.

Doelmatige en efficiënte zorg
De toekenning van de subsidie maakt deel uit van het programma Medisch Specialistische Zorg en Onderzoek (MedZO) van ZonMw. Dit programma richt zich op het stimuleren van passende zorg en de doelmatigheid en effectiviteit van zorg in onder andere topklinische ziekenhuizen.