Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

  1. Home
  2. Nieuws & ontwikkelingen
  3. Martini Ziekenhuis doet proef met lekker & gezond eten

Nieuws - 07-12-2021

Martini Ziekenhuis doet proef met lekker & gezond eten

Het Martini Ziekenhuis heeft in november op twee verpleegafdelingen een proef gedaan met een nieuw voedingsconcept voor patiënten. Het concept bestaat uit een keuzemenu voor zes eetmomenten per dag. 

De nieuwe maaltijden zijn bereid met extra energie en eiwitten om herstel na een behandeling of operatie te bevorderen. Ook worden de maaltijden op een aantrekkelijke manier geserveerd, zodat patiënten met meer smaak en plezier eten. Dat is belangrijk, omdat veel patiënten door hun ziekte of behandeling weinig eetlust hebben, terwijl voeding juist belangrijk is om je weer fitter te gaan voelen.

Ruud Peters, projectmanager Patiëntenvoeding: ‘Het is geweldig om te horen hoe positief
patiënten zijn; ze voelen zich echt verrast en verwend door de nieuwe maaltijden. Ook de uitbreiding van het aantal eetmomenten van drie naar zes keer dag is een succes: patiënten geven aan dat zij hierdoor minder moeite hebben met eten. We verwachten dit voorjaar het nieuwe concept op alle verpleegafdelingen te gaan invoeren. Daar kijken we naar uit.'

Eigen regie
Jos Nijhof, directeur Facilitair Bedrijf: ‘Het nieuwe concept past bij ons streven om de patiënt meer regie te geven en samen met de patiënt te beslissen over wat bijdraagt aan de beste zorguitkomst. Daarom bieden we meer variatie en keuze, met daarbij een heldere uitleg over welke voedingsstoffen bijdragen aan herstel en welbevinden. We zijn er trots op dat we de nieuwe menu’s in eigen beheer gaan bereiden. Onze koks zijn daarvoor inmiddels door samenwerkingspartner Food for Care bijgeschoold. Zij hebben al meer dan honderd nieuwe recepten geprobeerd en in de keuzemenu’s ingevoerd.’


Samen met de naaste
Nieuw is ook dat patiënten, waar dat mogelijk is, aan tafel te kunnen eten (in plaats van in bed). Heel bijzonder is dat de naaste met de avondmaaltijd kan mee-eten (tegen betaling). Samen eten is tenslotte gezelliger dan alleen eten en dat komt de eetlust weer ten goede. Voor de definitieve invoering van het nieuwe maaltijdconcept gaat het ziekenhuis de komende periode op alle verpleegafdelingen de nodige voorbereidingen en verbouwingen doen.