Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

  1. Home
  2. Nieuws & ontwikkelingen
  3. Huid-op-huidkeizersnede

Nieuws - 04-04-2022

Inzoomen op de huid-op-huidkeizersnede

Sinds tien jaar is de huid-op-huidkeizersnede een procedure die in het Martini Ziekenhuis 24 uur per dag wordt gevolgd. Bij deze keizersnede kan de moeder haar kind geboren zien worden en krijgt ze haar baby direct na de geboorte bij haar op de borst. ‘Zowel bij geplande als bij spoedkeizersnedes is dat wat we doen. Tenzij de baby hulp en ondersteuning nodig heeft van een kinderarts. Dan wordt het kindje eerst onderzocht,' vertelt gynaecoloog Fleurisca Korteweg, die ook medisch manager van de afdeling Verloskunde en het Moeder & Kindcentrum is. 

Samen beslissen

'Samen beslissen is onze plicht als zorgverleners’, vertelt Fleurisca. ‘Voordat je ergens aan begint, moet je iemand ook meenemen in de mogelijke risico’s. We zien nog vaak dat dat onderschat wordt. Maar het is haar keuze, haar lijf, haar leven, en zij heeft de autonomie over haar lichaam. Ik kan daar een ondersteunende rol in spelen als gynaecoloog. Daarom is het ook zo ontzettend belangrijk om de verwachtingen, ideeën en wensen van de zwangere en haar partner te bespreken. Alleen door alle voordelen en risico’s van zowel een natuurlijke bevalling als een keizersnede te benoemen, kunnen ouders zich goed op de bevalling voorbereiden, een goede keuze maken en er ook na die tijd met een goed gevoel op terugkijken.'

Huid-op-huidkeizersnede

'De huid-op-huidkeizersnede wordt ook wel een ‘natuurlijke keizersnede’ genoemd. De term ‘huid-op-huidkeizersnede’ vinden we beter en zegt veel meer. Voorheen versperde het operatiedoek het zicht van de ouders en zagen ze weinig van de geboorte van hun kind. Zodra de baby was geboren, zag de moeder haar kind heel kort omdat het dan gelijk meegenomen werd voor onderzoek. Bij de huid-op-huidkeizersnede worden de ouders veel bewuster bij de geboorte betrokken', aldus Fleurisca.

'Op het moment dat het kindje uit de buik komt, laten we het operatiedoek naar beneden zakken zodat de ouders de geboorte van hun baby zelf kunnen zien. We halen het kindje langzaam uit de buik, waardoor het kindje het vocht beter uit de longetjes krijgt. We laten de navelstreng uitkloppen, zodat de baby nog zuurstof en voedingsstoffen via de moeder krijgt, voordat we het afnavelen.

Als het kindje het goed doet, krijgt de moeder het meteen op de borst, en kan het kind als gewenst ook meteen proberen te drinken en wordt het op temperatuur gehouden met een warmtedeken. Terwijl wij dan verder de buik weer sluiten, en de anesthesioloog, anesthesiemedewerker en obstetrie- verpleegkundige moeder en kind goed in de gaten houden, kunnen de ouders kennismaken met hun kindje. Hem voelen, zien en ruiken. We laten de baby lekker acclimatiseren bij de moeder. Pas als de moeder naar de uitslaap- kamer gaat, wordt de baby door de kinderarts gecheckt.’

Fijne ervaring

Dianne (rechts op de foto) is op deze manier bevallen en knikt bevestigend. ‘Ja, dat is zó fijn! De keizersnede van onze dochter is ook op de manier verlopen, maar bij ons eerste kindje ging het nog op de ‘oude’ manier. Het was de bedoeling dat ik gewoon zou bevallen, maar dat eindigde uiteindelijk in een spoedkeizersnede. Het overkwam me. Ik heb wel een ruggenprik gehad, dus ik was me bewust van wat er gebeurde, maar toen hij eenmaal geboren was, werd hij gelijk door de kinderarts meegenomen naar een ander kamertje voor onderzoek.

Later heeft alleen mijn man hem even op schoot gehad. Ik had zoiets van: ‘O, ik heb een kind, maar ik kan het niet zien, horen en voelen’. Het was heel raar. Ik kijk daar ook niet met een fijn gevoel op terug. Niet zoals op de geboorte van onze dochter die zó anders was. Ik kon goed zien hoe ze uit mijn buik gehaald werd, en ze heeft een hele poos bij me gelegen.

Dat gevoel van hechting was bij haar gelijk veel beter dan bij onze eerste. En de sfeer op de operatiekamer was ook zo anders. Veel gemoedelijker, veel vriendelijker. Geen spanning en stress. Heel anders dan bij onze eerste. Ons derde kindje zal ook op deze manier geboren worden en ik heb er alle vertrouwen in dat dat weer net zo’n fijne ervaring wordt.’

Huid-op-huidkeizersnede op Huisje, Boompje, Baby event

Op 8, 9 en 10 april staat het Martini Ziekenhuis op het Huisje, Boompje, Baby event in MartiniPlaza. Daar laten we zien hoe de huid-op-huidkeizersnede gaat. Benieuwd? Ga naar huisjeboompjebabyevent.nl voor meer informatie en kaartverkoop. Er zijn nog kaarten beschikbaar!

 

De inhoud van dit artikel is geschreven in samenwerking met ForYou Magazine.