Nieuws - 30-06-2021
Gezonder voedingsconcept draagt bij aan herstel patiënten

Gezond eten draagt bij aan een goede gezondheid. Daarom kiest het Martini Ziekenhuis bewust voor een gezond voedingsaanbod voor patiënten, bezoekers en medewerkers. We zijn een van de Nederlandse ziekenhuizen die voorop lopen in de ontwikkeling van een gezonder voedingsconcept. Daar zijn we best trots op!
Roel Baarda is manager hotelservices in het Martini Ziekenhuis. Hij is onder andere verantwoordelijk voor het voedingsaanbod. ‘We zetten in op een gezond, gevarieerd en aantrekkelijk aanbod. Voor onze eigen medewerkers, maar zeker ook voor onze patiënten. Voor onze patiënten kiezen we nog nadrukkelijker voor voeding die bijdraagt aan herstel en het voorkomen van gezondheidsproblemen. Hierbij maken we gebruik van wetenschappelijke inzichten en gaan we ook zelf onderzoek doen. We zijn volop aan het voorbereiden om in het najaar van 2021 te testen met het nieuwe aanbod. Dit pakken we samen met onze partner FoodforCare op. We sturen met meerdere eetmomenten per dag en kleinere porties op een verhoogde eiwitinname en voldoende energie. Daarbij willen we met een breed assortiment beter inspelen op de persoonlijke behoeften en voorkeuren. De ene patiënt is immer de andere niet! We bereiden alle voeding in het ziekenhuis, om het zo snel en vers mogelijk aan te kunnen bieden. Dit blijven we doen. Uiteindelijk is het streven om ons assortiment 24/7 aan te bieden in een gastvrije omgeving, waar patiënten samen met hun naaste kunnen eten op zelfgekozen momenten en plaatsen.’
Vegetarische balletjes in plaats van saucijs
Roel Baarda: ‘We zijn al begonnen in ons restaurant en Martini Paviljoen. Hier hebben we ongezonde producten vervangen door gezonde alternatieven. In ons restaurant vind je bijvoorbeeld geen gefrituurde snacks meer of saucijzenbroodjes. Wel een volkoren broodje met vegetarische balletjes en verschillende verse maaltijdsalades. Dat zorgt hier en daar voor discussie. De meningen over dit onderwerp verschillen. Het is goed om het gesprek er met elkaar over te voeren.’
Gezond voedingsaanbod in 2022
De veranderingen in ons voedingsaanbod zijn gebaseerd op de nieuwste inzichten. Het Martini Ziekenhuis heeft aansluiting gezocht bij het Nationaal Preventie Akkoord. Hierin hebben de overheid en maatschappelijke organisaties afgesproken zich in te zetten voor een gezonder Nederland. Hierbij is de afspraak dat 50% van de ziekenhuizen in 2025 een gezond voedingsaanbod heeft. In 2030 moet dat zelfs 100% zijn. Om dit te realiseren is de Alliantie Voeding in de Zorg samen met de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) en met steun van het ministerie van VWS, het project ‘Goede Zorg Proef Je’ gestart. Vanuit dit project is het Martini Ziekenhuis uitgekozen om als een van de voorhoedeziekenhuizen aan de slag te gaan. Deze ziekenhuizen hebben daarbij afgesproken om al in 2022 een volledig gezond voedingsaanbod te hebben, in plaats van in 2025. Binnen dit programma leren ziekenhuizen van elkaars ervaringen, om de gestelde doelen versneld te behalen.