Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

  1. Home
  2. Folders
  3. Ziekte van Menière
Terug naar bovenliggende pagina

Ziekte van Menière

Folder

Algemeen

  • Neem altijd een geldig legitimatiebewijs mee (rijbewijs, paspoort of identiteitsbewijs).
  • Heeft u een zorgverzekering in het buitenland? Neem dan ook uw verzekeringspapieren mee.
  • Kunt u om dringende redenen niet komen voor de operatie of het onderzoek? Bel dan met de polikliniek of afdeling.
  • Uw persoonlijke medische gegevens en afspraken bekijken? Dat kan in ons digitale patiëntenportaal Mijn Martini. U kunt met uw DigiD inloggen via www.martiniziekenhuis.nl/mijnmartini.

Inleiding

U heeft (mogelijk) de ziekte van Menière. In deze folder leest u wat dit is en wat u hiervan merkt. Daarnaast krijgt u informatie over hoe u het beste met uw klachten om kunt gaan. Deze folder is een aanvulling op het gesprek met uw arts.

Ziekte van Menière

De ziekte van Menière bestaat uit 3 klachten: aanvallen van draaiduizeligheid, gehoorverlies en oorsuizen. De combinatie van deze klachten werd in 1861 beschreven door de Franse dokter Prosper Menière. De ziekte is naar hem vernoemd. Als u deze 3 klachten heeft, wordt u onderzocht door uw arts. Pas als er geen andere oorzaak te vinden is, dan krijgt u de diagnose Menière. 

Gevolgen voor uw dagelijks leven

De ziekte van Menière heeft veel gevolgen voor uw dagelijks leven. U komt vaak in een sociaal isolement. Het lukt bijvoorbeeld niet meer om uw werk goed te doen. Of u durft het huis niet uit omdat u duizelig bent of bang bent voor een nieuwe aanval. 

Anderen zien niet aan u dat u ziek bent. Dat maakt het moeilijk om anderen uit te leggen waar u last van heeft. En hoeveel invloed de ziekte op uw leven heeft. Het helpt om de informatie uit deze folder met anderen te bespreken.

Symptomen

De aanvallen van draaiduizeligheid komen ineens. Vaak heeft u dan ook last van misselijkheid, braken en zweten. De aanvallen kunnen een paar uur tot een dag duren. Daarna voelt u zich een paar dagen onvast en instabiel. 

Tijdens een plotselinge aanval is uw gehoor vaak niet goed. U heeft dan veel last van oorsuizen. Dat kan als een dreun, fluit of bromtoon klinken. Sommige patiënten voelen druk op hun oor en pijn bij het horen van geluiden. Deze klachten verschillen per persoon. 

Het is bekend dat de duizeligheid in periodes komt. Soms is er een periode zonder duizeligheid. De duizeligheid kan een paar uur wegblijven, maar ook meerdere jaren. Bij de meeste mensen wordt de duizeligheid met de jaren minder. Het gehoorverlies wordt wel steeds erger met de jaren.

Feiten en cijfers

  • De meeste klachten ontstaan als iemand tussen de 40 en 60 jaar oud is.
  • De ziekte van Menière komt even vaak voor bij mannen en vrouwen. 
  • De ziekte van Menière kan in 1 of beide oren voorkomen.
  • 10 procent tot 40 procent van de patiënten heeft klachten in beide oren.

Oorzaak

Er wordt al jaren onderzoek gedaan hoe de ziekte van Menière ontstaat. Helaas weten onderzoekers nog steeds niet precies wat de oorzaken zijn. Wel is bekend waar de ziekte ontstaat: in het evenwichtsorgaan in het binnenoor. Het evenwichtsorgaan bestaat uit buisjes met vloeistof. Soms zit er te veel vloeistof in 1 van de buisjes. Onderzoekers denken dat dit voor gehoorverlies, duizeligheid en oorsuizen kan zorgen.

De invloed van stress en drukte

Het valt op dat veel patiënten met de ziekte van Menière veel stress en drukte ervaren. Dit is niet de oorzaak van de ziekte, maar kan wel voor aanvallen zorgen. Overbelasting kan de ziekte ook beïnvloeden. Dan kunt u een nieuwe aanval krijgen.

De behandeling

De oorzaak van de ziekte van Menière is nog niet bekend. Daarom bestaat er nog geen behandeling die genoeg helpt. De meeste artsen denken dat een operatie niet helpt. Wel zijn er oplossingen waarmee uw klachten minder kunnen worden.

Levensstijl

Het is belangrijk dat u anders gaat leven (levensstijl). Probeer grote spanningen uit de weg te gaan. Geef op tijd uw grenzen aan als u spanning ervaart. Dit is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Als het u niet goed lukt, kunt u uw huisarts om hulp vragen.

Medicijnen

Uw Keel-Neus-Oor-arts (KNO-arts) kan medicijnen voorschrijven. Er zijn verschillende medicijnen tegen duizeligheid. Deze medicijnen helpen om duizeligheid tegen te gaan en om klachten te verminderen. Welke medicijnen u kunt krijgen, is per persoon verschillend.

Hoortoestel

Soms kan een hoortoestel het gehoorverlies verhelpen en het oorsuizen minder hoorbaar maken. Maar een hoortoestel helpt niet altijd. Een hoortoestel maakt geluiden harder. Dat kan voor nieuwe klachten zorgen.

Prismabril

Voor sommige mensen met de ziekte van Menière helpt het dragen van een prismabril. Dat is een bril met speciale glazen. 

Gentamycine

Gentamycine is een middel tegen bacteriën. De arts kan Gentamycine in uw middenoor spuiten. U krijgt dan eerst een verdoving in uw oor. Het binnenoor neemt het antibioticum op en schakelt het evenwichtsorgaan uit. Het gehoororgaan is minder gevoelig voor het antibioticum. Dat betekent dat de meeste mensen na het inspuiten van Gentamycine nog steeds goed kunnen blijven horen. Bij sommige mensen ontstaat er toch gehoorverlies. Deze behandeling heeft daarom wel een risico.

Accepteren dat u ziek bent

Omdat er nog geen goede behandeling is, is de kans groot dat uw klachten blijven. Daarom is het belangrijk om te accepteren dat u de ziekte van Menière heeft. Ook is het belangrijk dat uw omgeving het accepteert en begrijpt. Begrip voor uw situatie komt niet vanzelf: het is daarom goed om over uw situatie te praten.

Versie: 1312864 2023-03 ziekte van Menière

Deel via e-mail

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.