Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

  1. Home
  2. Folders
  3. Wortelkanaalbehandeling
Terug naar bovenliggende pagina

Wortelkanaalbehandeling

Folder

Algemeen

  • Neem altijd een geldig legitimatiebewijs mee (rijbewijs, paspoort of identiteitsbewijs).
  • Heeft u een zorgverzekering in het buitenland? Neem dan ook uw verzekeringspapieren mee.
  • Kunt u om dringende redenen niet komen voor de operatie of het onderzoek? Bel dan met de polikliniek of afdeling.
  • Uw persoonlijke medische gegevens en afspraken bekijken? Dat kan in ons digitale patiëntenportaal Mijn Martini. U kunt met uw DigiD inloggen via www.martiniziekenhuis.nl/mijnmartini.

Inleiding

Uw tandarts heeft u verwezen naar het Centrum voor Bijzondere Tandheelkunde van het Martini Ziekenhuis. Deze verwijzing is voor een wortelkanaalbehandeling. In deze folder kunt u lezen hoe deze behandeling verloopt. Deze folder is een aanvulling op het gesprek met uw tandarts.

Het wortelkanaal

Tanden en kiezen bestaan uit een kroon en een wortel. De kroon is het gedeelte dat boven het tandvlees zichtbaar is. De wortel zit daaronder in de kaak. In de kroon en wortel zit een tandholte. Hierin bevinden zich bindweefsel, zenuwen en bloedvaten. In de wortel heeft deze holte de vorm van een kanaal. Dit is het wortelkanaal.

Door tandbederf, een lekkende vulling of door een val kan de inhoud van de tandholte ontstoken raken en uiteindelijk afsterven. Door infectie ontstaat een ontsteking van het kaakbot om de wortel. Op een röntgenfoto is een ontsteking vaak goed te zien. Een infectie kan heel pijnlijk zijn, soms zijn er bijna of helemaal geen klachten. Dit soort ontstekingen kunnen niet alleen voor pijn zorgen. Soms zijn ze ook een gevaar voor de tand of kies. Daarom voert de tandarts een wortelkanaalbehandeling uit.

Voorbereidingen

Het is belangrijk om u goed voor te bereiden op de behandeling. Hier leest u wat u kunt doen.

Medicijnen

Gebruikt u medicijnen? Of staat u onder medische behandeling? Dan vertelt u dit vóór de behandeling. Ook als u ergens allergisch voor bent, is het belangrijk om dat aan het ziekenhuis door te geven. Zo kunnen we samen mogelijke problemen voorkomen.

Patiëntendossier

Voor dossier- of onderwijsdoeleinden worden er soms filmbeelden gemaakt van een wortelkanaalbehandeling. Als u dit liever niet wilt, dan kunt u dit aan het ziekenhuis doorgeven. Alle gegevens worden volstrekt vertrouwelijk behandeld.

Kosten

De kosten van een wortelkanaalbehandeling hangen af van het aantal wortelkanalen. Ook kan een wortelkanaalbehandeling ingewikkeld zijn, waardoor de behandeling duurder is. Niet alle verzekeraars vergoeden alle wortelkanaalbehandelingen. Het is belangrijk voor de operatie contact op te nemen met uw zorgverzekeraar.

De behandeling

Tijdens de wortelkanaalbehandeling maakt de tandarts alle wortelkanalen goed schoon. Ook vult de tandarts de wortelkanalen op. Tijdens de behandeling worden regelmatig röntgenfoto's gemaakt. Dit is om de voortgang van de behandeling te controleren.

De tand of kies moet na een wortelkanaalbehandeling weer goed functioneren. Daarom wordt de tand of kies na het schoonmaken en vullen van de wortelkanalen (opnieuw) gevuld. Na uw behandeling zal de ontsteking in het kaakbot herstellen.

Na de behandeling krijgt u soms een controleafspraak. Tijdens deze controle maakt de tandarts een nieuwe röntgenfoto. Zo wordt het herstel van het kaakbot gecontroleerd.

Een nieuwe wortelkanaalbehandeling

Een wortelkanaalbehandeling gaat meestal goed. Soms geneest de ontsteking in het kaakbot niet helemaal of krijgt u opnieuw klachten. Dan krijgt u een nieuwe kanaalbehandeling, zodat uw tand of kies toch behouden blijft. Uw wortelkanalen worden dan opnieuw gereinigd en gevuld. Als er een vulling of kroon is, dan worden die meestal helemaal of voor een deel verwijderd. Wortelstiften en oud vulmateriaal worden ook verwijderd.

De kanalen worden daarna bekeken met behulp van de microscoop. Soms ontdekt de tandarts tijdens het behandelen van uw tand of kies andere kanalen. Deze kanalen zijn tijdens de eerste kanaalbehandeling niet gevonden. Die worden dan alsnog gereinigd en gevuld.

Duur van de behandeling

De duur van een wortelkanaalbehandeling is afhankelijk van het aantal wortels en wortelkanalen. Tanden hebben meestal 1 wortel. Kiezen hebben meestal meer wortels en kanalen. Ook hangt de duur van de behandeling af van hoe ingewikkeld de behandeling is.

Mogelijke complicaties

Er bestaat een kleine kans op complicaties. Zo is er (een kleine) kans op het afbreken van een instrument in het wortelkanaal. Ook is er een kleine kans op het ontstaan van perforaties (extra openingen).

Het is soms nodig om een stukje tand weg te halen, om bij de kanalen in uw tand of kies te kunnen komen. Na een wortelkanaalbehandeling kan de tand of kies verzwakt zijn en is er kans op een breuk. Dan wordt uw tand of kies later door uw eigen tandarts gerepareerd.

Soms komt het voor dat een wortelkanaalbehandeling niet heeft geholpen. Dan moet de tand of kies alsnog verwijderd worden. 

Na behandeling

Bij de behandeling wordt uw tand of kies plaatselijk verdoofd. Meestal verdwijnt de pijn door de verdoving. Als de verdoving is uitgewerkt, kan er napijn optreden. Het is normaal dat u 48 tot 72 uur (2 tot 3 dagen) napijn heeft. U mag hiervoor paracetamol nemen.

Versie V1: 20150030 Wortelkanaalbehandeling 2023-08

Deel via e-mail

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.