Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

  1. Home
  2. Folders
  3. Voedingssonde inbrengen
Terug naar bovenliggende pagina

Voedingssonde inbrengen

Folder

Inleiding

Als het niet lukt om voldoende voeding te eten of te drinken, kan de arts besluiten om de voedingssonde tot in uw dunne darm te brengen. Met behulp van het röntgentoestel wordt de sonde door de maag naar de twaalfvingerige darm geschoven. Voor dit onderzoek is geen speciale voorbereiding nodig.

Algemene aanwijzingen

Hieronder leest u over praktische dingen waar u tijdens het onderzoek rekening mee kunt houden.

Kleding

Het is voor u en ons prettig als u kleding aan heeft waarin u zich gemakkelijk kunt bewegen. Ook is het prettig om kleding te dragen die u gemakkelijk aan en uit kunt trekken.

Medicijnen

In de meeste gevallen kunt u uw gebruikelijke medicijnen op de normale manier en het normale tijdstip met water innemen. Als dit niet mogelijk is, dan laat uw behandelend arts dit aan u weten.

Handicap

Heeft u een handicap? En verwacht u dat het onderzoek hierdoor meer tijd en aandacht van ons zal vragen? Dan verzoeken wij u, bij het maken van de afspraak aan ons te melden. U kunt dit ook door de aanvrager laten doen. Wij proberen hiermee zoveel mogelijk rekening te houden.

Zwanger

Bent u zwanger? Of denkt u zwanger te zijn? Dan kan het onderzoek niet doorgaan. Wilt u dan tijdig contact opnemen met de röntgenafdeling? Er zal dan een nieuwe afspraak met u worden gemaakt.

Duur van het onderzoek

Het onderzoek duurt ongeveer 15 tot 30 minuten.

Het onderzoek

  • U komt op de afdeling Radiologie. Hier wordt u door de laborant verder begeleid naar de onderzoekskamer.
  • U draagt een hemd of T-shirt.
  • Daarna gaat u zitten op de onderzoekstafel. Het is mogelijk dat u een verdoving (xylocaine) in uw keel gespoten krijgt, zodat u minder last heeft van het inbrengen van de voedingssonde.
  • De voedingssonde wordt ingebracht via uw neus. Als u de sonde door heeft kunnen slikken gaat u liggen. Met behulp van het röntgentoestel wordt de sonde door de maag naar de twaalfvingerige darm geschoven.
  • Als de sonde op de juiste positie zit, wordt de voerdraad (die in de sonde zit ter versteviging) verwijderd. De sonde wordt daarna met leukoplast aan uw neus vastgeplakt om te voorkomen dat de sonde eruit wordt getrokken.

Als u bent  opgenomen

Als u bent opgenomen, wordt de voedingssonde op de afdeling ingebracht tot in de maag. Als de sonde in de dunne darm moet worden gelegd, dan komt u naar de röntgenafdeling en wordt het slangetje onder röntgendoorlichting verder geschoven. Familie kan in de meeste gevallen niet bij het onderzoek aanwezig zijn.

Uitslag van het onderzoek

U hoort op de röntgenafdeling meteen of de sonde goed zit.

0229 Voedingssonde inbrengen 2024-02

Specialisme: Radiologie
Deel via e-mail

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.