Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

  1. Home
  2. Folders
  3. VIN-afwijkingen en laserbehandeling
Terug naar bovenliggende pagina

VIN-afwijkingen en laserbehandeling

Folder

Algemeen

  • Neem altijd een geldig legitimatiebewijs mee (rijbewijs, paspoort of identiteitsbewijs).
  • Heeft u een zorgverzekering in het buitenland? Neem dan ook uw verzekeringspapieren mee.
  • Kunt u om dringende redenen niet komen voor de operatie of het onderzoek? Bel dan met de polikliniek of afdeling.
  • Uw persoonlijke medische gegevens en afspraken bekijken? Dat kan in ons digitale patiëntenportaal Mijn Martini. U kunt met uw DigiD inloggen via www.martiniziekenhuis.nl/mijnmartini.

Inleiding

U heeft een aandoening aan de vulva. Daarom bezoekt u het spreekuur van de gynaecoloog op de polikliniek Gynaecologie. Dit heeft u met uw behandelend arts overlegd. In deze folder leest u meer over vulvaire intra-epitheliale neoplasie (VIN). Ook leest u wat de behandelmogelijkheden zijn en wat u kunt verwachten. Deze folder is een aanvulling op het gesprek met uw arts.

Vulvaire intra-epitheliale neoplasie (VIN)

Vulvaire intra-epitheliale neoplasie (VIN) is een voorstadium van schaamlipkanker. Deze aandoening wordt ook vulvakanker genoemd. Vulvakanker is zeer zeldzaam. De kans dat een VIN-afwijking ooit leidt tot vulvakanker is heel klein (2 tot 3 procent).

Er zijn 2 VIN-soorten. Het kan ontstaan vanuit lichen sclerosus (LS). Dan wordt het differentiated VIN genoemd. Of het kan worden veroorzaakt door het humaan papillomavirus (HPV). Dat heet usual VIN.

Wat zijn de klachten?

VIN-afwijkingen zorgen bij de meeste vrouwen voor jeuk en pijn. Deze klachten bestaan vaak al jaren. Soms geeft VIN helemaal geen klachten en wordt de VIN-afwijking toevallig ontdekt door u of uw arts. Meestal bestaan er een paar plekken die zowel rood, wit, grijs als bruin kunnen zijn. De afwijkingen kunnen een paar millimeter tot een paar centimeter groot zijn.

Humaan papillomavirus (HPV)

Het virus wordt door seksueel contact verspreid. Dit kan al door huid op huid contact. De meeste vrouwen die seksueel contact hebben (80 tot 90 procent) worden geïnfecteerd met HPV. Deze infectie geeft geen klachten en geneest bij veel vrouwen vanzelf. Een klein deel van de vrouwen houdt het virus bij zich en worden daarmee drager van het virus. Sommige soorten van dit virus geven een verhoogd risico op het ontwikkelen van afwijkingen aan de baarmoedermond en vulva (usual VIN). 

Het HPV-virus wordt in het lichaam opgeruimd door het eigen immuunsysteem. Roken verlaagt de weerstand. Usual VIN-laesies komen vaker voor bij vrouwen die roken. Stoppen met roken zorgt voor meer weerstand, waardoor de VIN-afwijkingen kunnen verbeteren. Zo is de kans op ook kleiner dat de afwijkingen terugkomen. Vrouwen die afweerremmende medicijnen gebruiken voor een andere ziekte hebben meer kans dat HPV leidt tot een afwijking. Bijvoorbeeld bij medicijnen voor een auto-immuunziekte. Voorbeelden zijn reuma, de ziekte van Crohn of medicatie na een transplantatie.

Het onderzoek

Tijdens een onderzoek wordt de diagnose gesteld. Dat gebeurt met een weefselstukje (biopt). Als er meerdere afwijkende plekjes zijn, dan krijgt u een mapping. Bij een mapping wordt van elk plekje een weefselstukje afgenomen. Dat vindt meestal plaats in dagbehandeling. Met de mapping kijkt de gynaecoloog hoe groot de afwijking is en wordt gekeken of er kans is op vulvakanker. De kans op vulvakanker is erg klein.

Mogelijke behandelingen

De behandeling hangt af van de klachten en hoe groot de afwijking is. Er zijn verschillende behandelmogelijkheden:

  • Imiquimod 5 procent crème

  • Een laserbehandeling

  • Een operatieve verwijdering van de afwijking

Er is een grote kans dat de afwijking na behandeling weer terugkomt. Daarom is meteen behandelen niet altijd nodig. De keuze voor een behandeling maakt u samen met uw arts.

De laserbehandeling

Laserbehandeling gebeurt alleen bij usual VIN, niet bij differentiated VIN. Bij een laserbehandeling worden de VIN-afwijkingen behandeld met laser. Hierdoor ontstaat een brandwond. Vooral in de eerste 2 weken kan dit pijnlijk zijn. Hoe pijnlijk het is, hangt af van de grootte van het gebied dat behandeld wordt, en waar het precies is. Doordat het wondgebied dicht bij de plasbuis en de anus zit, is de kans op ontsteking iets groter dan bij wonden op andere plekken van de huid.

Voor de behandeling krijgt u een ruggenprik of een algehele narcose. De behandeling vindt plaats in een dagbehandeling. U gaat dezelfde dag weer naar huis.

Imiquimod crème (Aldara)

Imiquimod is een crème die in de huid het afweersysteem helpt om stoffen aan te maken. Deze stoffen helpen de VIN-afwijkingen te bestrijden. Imiquimod is verpakt in zakjes van ieder 250 milligram crème. Zo gebruikt u het:

  • U opent iedere keer een nieuw zakje Imiquimod crème en gooi de crème die overblijft weg.
  • U smeert 3 keer per week (bijvoorbeeld maandag, woensdag en vrijdag) een dun laagje crème, voor het slapen. U wrijft de crème over de huid totdat de crème is ingetrokken.
  • U laat de crème 6 tot 10 uur op de huid zitten.
  • Daarna verwijdert u de crème met water en (milde) zeep. Was na gebruik uw handen.
  • U gaat hiermee door tot de afwijkingen niet meer zichtbaar zijn.
  • U mag de crème maximaal 16 weken gebruiken.

Voordelen van behandeling met een crème:

  • U kunt de crème thuis aanbrengen.
  • U kunt 1 of meer plekjes tegelijk behandelen.
  • De kans dat het terugkomt, is kleiner dan bij andere behandelingen.

Wat kunt u verwachten van de behandeling met Imiquimod?

Tijdens de behandeling met Imiquimod crème kan de behandelde huid rood en korstig worden. De huid ziet er slechter uit en voelt ook minder goed dan vóór de behandeling. Dit is een teken dat de crème werkt. Nadat u met de behandeling stopt, neemt de roodheid vanzelf weer af. Ga daarom net zo lang door met de behandeling als uw arts voorschrijft.

Mogelijke bijwerkingen

Een behandeling met Imiquimod crème kan bijwerkingen geven. Mogelijke bijwerkingen zijn roodheid, jeuk, een branderig gevoel, pijn, zwelling van de huid, korstvorming en schilfervorming.

Operatieve verwijdering

Het wegsnijden van de afwijking gebeurt alleen bij differentiated VIN. Dit is omdat deze afwijking niet te behandelen is met zalf of laser. De operatie is poliklinisch of via een dagopname. Dat hangt af van de locatie en de grootte van de afwijking. De arts zal dit met u overleggen.

Als het nodig is, wordt de huid na het verwijderen van de afwijking gehecht. Deze hechtingen lossen vanzelf op. Het is goed om gewoon op de wondjes te zitten en niet op een zacht kussen of zwemband. Wanneer er wat meer druk op staat, is er minder kans op vochtophoping en genezen de wondjes beter.

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u terecht op deze websites: 

Versie: 20200084 08-2023 VIN-afwijkingen en laserbehandeling

Specialisme: Gynaecologie
Deel via e-mail

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.