Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

  1. Home
  2. Folders
  3. TIA-dagbehandeling
Terug naar bovenliggende pagina

TIA-dagbehandeling

Folder

Algemeen

  • Neem altijd een geldig legitimatiebewijs mee (rijbewijs, paspoort of identiteitsbewijs).
  • Heeft u een zorgverzekering in het buitenland? Neem dan ook uw verzekeringspapieren mee.
  • Kunt u om dringende redenen niet komen voor de operatie of het onderzoek? Bel dan met de polikliniek of afdeling.
  • Uw persoonlijke medische gegevens en afspraken bekijken? Dat kan in ons digitale patiëntenportaal Mijn Martini. U kunt met uw DigiD inloggen via www.martiniziekenhuis.nl/mijnmartini.

Inleiding

U hebt een afspraak in het ziekenhuis voor de behandeling van een TIA. In deze folder leest u wat een TIA is en welke onderzoeken en behandelingen er zijn. Deze folder is een aanvulling op het gesprek met uw arts.

Een TIA

Een TIA wordt ook wel een voorbijgaande beroerte genoemd. De verschijnselen duren meestal kort. Het kan enkele minuten tot 1 kwartier duren, maar soms ook langer. Een TIA ontstaat als de bloedstroom naar de hersenen tijdelijk wordt verstoord. De hersenen krijgen dan geen zuurstof en voeding meer. Daardoor treden er uitvalsverschijnselen op, zoals een gedeeltelijke verlamming of een spraakstoornis. Het verschilt per persoon wat iemand van een TIA merkt en hoe ernstig het is. Dit hangt af van het gebied waar de doorbloedingsstoornis ontstaat.

Snel handelen

Een TIA kan een waarschuwing zijn voor een beroerte. Door maatregelen te nemen, verkleint de kans op een beroerte met blijvende gevolgen. In het Martini Ziekenhuis wordt u binnen 1 dagdeel geholpen. Vaak schrijft uw huisarts, in overleg met de neuroloog, medicatie voor. Dit zijn vaak bloedverdunners.

De TIA-poli

Voor de TIA-poli krijgt u een afspraak in de ochtend (08.30 uur) of in de middag (13.30 uur, op maandagen om 14.15 uur). De afspraak is op onze afdeling Klinische Neurofysiologie (KNF).

Uw eerste afspraak is met een neuroloog of een verpleegkundig specialist. Deze personen zijn gespecialiseerd in CVA-zorg. CVA staat voor Cerebro Vasculair Accident, zoals een TIA.

Tijdens deze afspraak wordt u onderzocht en wordt gekeken wat de oorzaak van de TIA is. U krijgt ook alvast recepten mee voor medicijnen. Het hangt van de uitslagen af of u die medicijnen later blijft gebruiken.

Nadat u de onderzoeken heeft gehad, kunt u naar huis. U bent dus maar een paar uur in het ziekenhuis. Aan het eind van de middag, tussen 16.00 en 17.15 uur, wordt u gebeld door de verpleegkundig specialist. Deze specialist bespreekt de uitslagen van de onderzoeken met u.

Het onderzoek

Tijdens het onderzoek gebeurt het volgende:

  • Bloedafname
  • Hartfilmpje
  • CT-scan (scan van het hoofd)
  • Duplex-onderzoek (echo-onderzoek van de bloedvaten in de hals)

De behandeling

Een behandeling met medicijnen kan nieuwe TIA’s of een beroerte voorkomen. Meestal schrijft de verpleegkundig specialist of de neuroloog een combinatie van medicijnen voor. Dit zijn bloedverdunners, bloeddrukverlagende medicijnen en cholesterolverlagende medicijnen. Deze behandeling vermindert de kans op de vorming van bloedstolsels. En daarmee wordt het risico op nieuwe TIA’s en vooral een beroerte kleiner.

Operatie

Het kan zijn dat ernstige slagaderverkalking in de halsslagader de oorzaak is van de TIA. In dat geval kan de slagaderverkalking soms met een operatie worden verwijderd. De neuroloog verwijst u dan naar de vaatchirurg. Het is belangrijk dat deze operatie zo snel mogelijk wordt uitgevoerd.

Weer naar huis

Het is belangrijk dat u de medicijnen blijft gebruiken om een nieuwe TIA te voorkomen.

Bij uitvalsverschijnselen

Als u bijwerkingen heeft, bespreekt u dit met uw neuroloog of met uw huisarts. Krijgt u toch weer uitvalsverschijnselen? Neem dan direct contact op met uw huisarts of bel 112.

Gezonde leefstijl

De belangrijkste maatregel die u zelf kunt nemen, is het volgen van een gezonde leefstijl. Denkt u aan:

  • Gezond eten met veel groente en fruit en weinig vet.
  • Niet roken.
  • Regelmatig aan lichaamsbeweging doen, minimaal 30 minuten per dag.
  • Weinig alcohol drinken. Mannen maximaal 2 glazen alcohol per dag. Vrouwen niet meer dan 1 glas.

Veelgestelde vragen

Hieronder vindt u antwoorden op veelgestelde vragen over een TIA.

Kan ik nog een keer een TIA krijgen?

Een TIA kan 1 keer voorkomen of een paar keer achterelkaar. Het kan een paar keer gebeuren als bloedpropjes uit dezelfde verkalkte slagader losschieten. Als de bloedpropjes dezelfde weg volgen, belanden ze steeds op dezelfde plek in een kleinere slagader. Zo blokkeren ze iedere keer op dezelfde plek even de bloedstroom. Bij elke tijdelijke blokkade ontstaat er een TIA met dezelfde verschijnselen. Soms wel 10 keer per week. Een bloedprop kan ook in een andere vertakking van de hersenslagaders terechtkomen. De gevolgen kunnen dan anders zijn dan eerdere TIA’s. Niet alle TIA’s zijn dus hetzelfde.

Is een TIA gevaarlijk?

TIA’s zorgen niet voor blijvende beschadiging in de hersenen. TIA’s kunnen wel een waarschuwing zijn voor een beroerte. 1 op de 4 mensen krijgt na een TIA binnen 5 jaar een beroerte, met blijvende gevolgen. 25 procent van de mensen met een beroerte had eerder kortdurende uitvalsverschijnselen. Soms krijgt iemand meerdere TIA’s voordat een beroerte met blijvende gevolgen ontstaat.

Is een TIA hetzelfde als een beroerte?

Nee, de verschijnselen van een TIA gaan voorbij. Bij een beroerte duren de verschijnselen langer. Herstel kan soms lang duren en is niet altijd volledig.

Mag ik autorijden na een TIA?

Na een TIA mag u 2 weken geen auto of motor besturen.

Versie: 1166422 05-2023 TIA Dagbehandeling

Deel via e-mail

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.