Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

  1. Home
  2. Folders
  3. Tepeltatoeage
Terug naar bovenliggende pagina

Tepeltatoeage

Folder

Algemeen

  • Neem altijd een geldig legitimatiebewijs mee (rijbewijs, paspoort of identiteitsbewijs).
  • Heeft u een zorgverzekering in het buitenland? Neem dan ook uw verzekeringspapieren mee.
  • Kunt u om dringende redenen niet komen voor de operatie of het onderzoek? Bel dan met de polikliniek of afdeling.
  • Uw persoonlijke medische gegevens en afspraken bekijken? Dat kan in ons digitale patiëntenportaal Mijn Martini. U kunt met uw DigiD inloggen via www.martiniziekenhuis.nl/mijnmartini.

Inleiding

U heeft in een afspraak gemaakt voor een tepeltatoeage. In deze folder leest u hoe de behandeling verloopt. Deze folder is een aanvulling op uw gesprek met de plastisch chirurg.

Tepeltatoeage

U kunt na een borstreconstructie een tepelhof laten tatoeëren (dermografie). Dit is een poliklinische behandeling. Een tepeltatoeage wordt uitgevoerd door een verpleegkundige, onder toezicht van de plastisch chirurg. De behandeling gebeurt in 2 of 3 sessies. Tussen iedere sessie zit ongeveer 6 weken. 

Voorbereiding

  • Gebruik op de dag van de behandeling geen bodylotion. 
  • Meld allergieën aan uw arts en verpleegkundige.

De behandeling

Tijdens de eerste behandeling bepaalt u de grootte en de kleur van de tepelhof. Dit doet u samen met de verpleegkundige. Voor de kleur van de tatoeage wordt gekeken naar uw andere tepelhof of een stukje huid. De verpleegkundige zet in deze sessie de eerste tatoeage.

Plaatselijke verdoving is meestal niet nodig, omdat tatoeëren meestal niet pijnlijk is. Mocht het toch pijnlijk zijn, dan kan de arts u een lokale verdoving geven. Tijdens de behandeling brengt de verpleegkundige de inkt in de huid. Dat gebeurt met een speciaal apparaat.

Na de eerste afspraak krijgt u een afspraak voor de volgende behandeling. Na ongeveer 6 weken heeft u een behandeling om de tatoeage intensiever te maken of bij te kleuren. Als het nodig is, krijgt u daarna een afspraak voor een derde sessie.

Duur van de behandeling

De eerste behandeling duurt ongeveer 45 minuten. De vervolgbehandelingen duren 30 minuten.

Na de behandeling

  • Door het tatoeëren ontstaat een schaafwondje. Dit kan een schrijnend gevoel geven. Het wondje geneest vanzelf.
  • Na het tatoeëren van de tepelhof krijgt u op de behandelde plek een gaasje met vaseline.
  • U smeert de tatoeage 2 keer per dag met vaseline in, totdat u geen korstjes en schilfertjes meer op uw huid heeft. Als de wond droog is, stopt u met het smeren met vaseline.
  • Breng de vaseline aan vóór het douchen. De tatoeage wordt dan niet nat.

Het resultaat

Direct na het tatoeëren van de tepelhof is de kleur nog donker. Dit wordt langzaam lichter. De kleur van de tatoeage kan na ongeveer 5 jaar minder sterk zijn. Wilt u het bij laten kleuren? Vraag dan via uw huisarts een verwijzing naar de polikliniek Plastische Chirurgie.

Mogelijke complicaties

  • Door het tatoeëren ontstaat een klein schaafwondje. Hierdoor is er een kleine kans op een ontsteking. Let u daarom op roodheid en pijn.
  • Het is mogelijk dat u allergisch reageert op de kleurstof. Dit komt bijna nooit voor.

Wanneer bellen?

Heeft u klachten? Neem dan contact op met de polikliniek Plastische Chirurgie.

Versie: 1312906 Tepeltatoeage 2023-08

Specialisme: Plastische Chirurgie
Deel via e-mail

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.