Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

  1. Home
  2. Folders
  3. Sterilisatie van de vrouw
Terug naar bovenliggende pagina

Sterilisatie van de vrouw

Folder

Algemeen

  • Neem altijd een geldig legitimatiebewijs mee (rijbewijs, paspoort of identiteitsbewijs).
  • Heeft u een zorgverzekering in het buitenland? Neem dan ook uw verzekeringspapieren mee.
  • Kunt u om dringende redenen niet komen voor de operatie of het onderzoek? Bel dan met de polikliniek of afdeling.
  • Uw persoonlijke medische gegevens en afspraken bekijken? Dat kan in ons digitale patiëntenportaal Mijn Martini. U kunt met uw DigiD inloggen via www.martiniziekenhuis.nl/mijnmartini.

Inleiding

Als u geen kinderen (meer) wilt krijgen, kunt u zich laten steriliseren. Dat kunt u bij het Martini Ziekenhuis laten doen. Bij een sterilisatie sluit de gynaecoloog uw eileiders af. Hierdoor kunt u niet meer zwanger worden. 

Denkt u erover om u te laten steriliseren? Of heeft u al voor een sterilisatie gekozen en wilt u de informatie nog eens doorlezen? In deze folder zetten we de belangrijkste informatie voor u op een rij. 

Wat is een sterilisatie?

Een sterilisatie is een operatie waarbij de eileiders worden afgesloten. Bij een sterilisatie sluiten we beide eileiders af. Hierdoor kunnen zaadcellen de eicel niet meer bereiken. Hierdoor kan de eicel niet meer worden bevrucht en kunt u dus niet zwanger worden. Maar de eierstokken blijven werken: ze maken nog eicellen en vrouwelijke hormonen aan. Alleen kunnen de eicellen nu niet meer door de eileider. Daardoor komen de eicellen in de buikholte terecht. Uw lichaam ruimt deze eicellen uit zichzelf op. 

Manier van steriliseren

De manier waarop we steriliseren heet de laparoscopische sterilisatie. Dit gebeurt onder narcose, op de operatiekamer. Deze operatie heet ook wel kijkbuisoperatie of laparoscopie. 

Kijkoperatie
Tijdens de operatie maakt de gynaecoloog een klein sneetje in de buik. Met een cameraatje kijkt de gynaecoloog naar uw baarmoeder, eierstokken en eileiders. Dan maakt de gynaecoloog een tweede sneetje boven het schaambeen. Via een buisje plaatst de gynaecoloog clips op de eileiders. Daarna bent u gesteriliseerd.

Voorbereiding

Voordat u voor een sterilisatie kiest, moet u wat praktische dingen weten. Hieronder leest u hoe u zich voorbereidt op de operatie.

Kies de juiste zorgverzekering

Een sterilisatie valt niet binnen het basispakket. Wilt u toch een vergoeding krijgen? Vraag uw verzekeraar of de sterilisatie vergoed wordt door de aanvullende verzekering. Zo niet, dan kunt u uw verzekering nog aanpassen. 

De vergoedingen voor sterilisatie verschillen per verzekeraar, pakket en jaar. Het is dus nuttig om verschillende zorgverzekeraars met elkaar te vergelijken. Als uw verzekeraar de sterilisatie helemaal vergoedt, hoeft u meestal niets zelf te betalen.

Zorg ervoor dat u niet zwanger bent

Het is belangrijk om zeker te weten dat u niet zwanger bent tijdens de sterilisatie. Zorg er daarom voor dat er geen kans bestaat dat u net bevrucht bent. Stop bijvoorbeeld tijdelijk met geslachtsgemeenschap of gebruik betrouwbare anticonceptie tot aan de operatiedag. Twijfelt u of u zwanger bent? Doe dan voor de zekerheid een zwangerschapstest. Gebruikt u geen anticonceptie? Dan doen we de sterilisatie het liefst in de week van of net na uw menstruatie. 

Informatie van het Martini Ziekenhuis

U ontvangt vooraf informatie over de plaats en de tijd van de operatie. Ook krijgt u meer algemene informatie over de narcose. Bijvoorbeeld over de narcose en het nuchter zijn. 

Vervoer

Na de operatie mag u niet zelf autorijden. Zorg daarom dat u vervoer naar huis heeft geregeld.

De opname

Op de dag van de sterilisatie wordt u opgenomen in het Martini Ziekenhuis. De operatie zelf duurt ongeveer 30 minuten. Meestal bent u in totaal een halve dag in het ziekenhuis.

Voor de operatie

Voor de operatie krijgt u een infuus en een verbinding met bewakingsapparatuur. In de operatiekamer ontmoet u de gynaecoloog die de operatie uitvoert. Het team neemt dan uw gegevens door. Daarna brengen wij u onder narcose. Dat gebeurt met slaapmedicatie via het infuus.

Tijdens de operatie

Eerst legen we uw blaas met een katheter. Daarna maakt de gynaecoloog 2 sneetjes.

Sneetje voor camera
De gynaecoloog maakt als eerste een sneetje in de onderrand van de navel. Het sneetje is ongeveer 1 cm. Via dit sneetje brengt de gynaecoloog een kijkbuis met een cameraatje in. Daarna doet de gynaecoloog wat gas in uw buik. Hierdoor ontstaat er ruimte rondom uw baarmoeder, eierstokken en eileiders. 

Sneetje voor clips
Daarna maakt de gynaecoloog een tweede sneetje. Dit gebeurt boven het schaambeen, aan de bovengrens van het schaamhaar. Via dit sneetje brengt de gynaecoloog het instrument voor de sterilisatie in. Met dit instrument plaatst de gynaecoloog clips over beide eileiders. Dit worden ook wel Filshie-clips genoemd. 

Wanneer de clips op hun plek zitten, zijn de eileiders meteen afgesloten. De gynaecoloog verwijdert de instrumenten en laat het gas uit uw buik lopen. Daarna worden de sneetjes bij uw navel en schaambeen gehecht.

Na de operatie

Na de operatie gaat u naar de uitslaapkamer. Als u weer wakker bent, voert de verpleegkundige een aantal controles uit. Daarna kunt u terug naar de afdeling. Meestal mag u een paar uur later weer naar huis. Soms is het beter om een nacht in het ziekenhuis te blijven. Bijvoorbeeld als u erg misselijk bent of veel pijn heeft.

Informatie voor thuis

Voordat u naar huis gaat, vertelt de verpleegkundige hoe u de wondjes en hechtingen verzorgt.

Pijn
Bij de meeste vrouwen vermindert de pijn in de eerste uren na de sterilisatie. U kunt last hebben van schouderpijn. Dit komt door het gas dat in de buik is gebracht tijdens de operatie. Dit kan het middenrif prikkelen en dat voelt u als schouderpijn. Deze pijn verdwijnt meestal dezelfde dag. Sommige vrouwen blijven een paar dagen pijn voelen. Dit is normaal. 

Hechtingen
De wondjes in uw buik zijn meestal gehecht. Met de hechtingen kunt u gewoon douchen of in bad gaan. Meestal krijgt u oplosbare hechtingen die vanzelf verdwijnen. Als de hechtingen irriteren, mag u ze na 5 dagen (laten) verwijderen. 

Werken
De meeste vrouwen kunnen kort na hun laparoscopische sterilisatie weer werken. Meestal na 2 tot 7 dagen.

Wanneer moet u contact opnemen?
In sommige gevallen moet u contact opnemen met het ziekenhuis. In elk geval:

  • Als u last heeft van hevige buikpijn. 
  • Als u koorts krijgt (38 °C of hoger.

U kunt namelijk een infectie krijgen, al is de kans klein. Bij een infectie moet u antibiotica krijgen. Ook kan bij een laparoscopische sterilisatie ongemerkt uw darm beschadigd zijn. U krijgt dan binnen enkele dagen steeds meer buikpijn en vaak ook koorts. Het gebeurt zelden. Als u deze klachten krijgt, moet u contact opnemen met het ziekenhuis. 

Kans op zwangerschap 

Een laparoscopische sterilisatie is meteen betrouwbaar. U heeft dus geen andere anticonceptiemiddelen meer nodig. 

Kleine kans op zwangerschap
Er bestaat een kleine kans dat u ondanks de sterilisatie toch zwanger wordt. Na een laparoscopische sterilisatie worden 2 tot 5 op de 1000 vrouwen zwanger. De redenen hiervoor zijn verschillend. 

Neem contact op als u zwanger bent
Bent u zwanger geworden na de sterilisatie? Neem dan contact op met de gynaecoloog. Na een sterilisatie heeft u namelijk een hoger risico op een buitenbaarmoederlijke zwangerschap.

Spijt van de sterilisatie

Heeft u spijt van de sterilisatie? Dan is mogelijk om een laparoscopische sterilisatie ongedaan te maken. Dan probeert de gynaecoloog uw eileiders te herstellen. Mogelijk kunt u alsnog kinderen krijgen. 

Hersteloperatie

Een sterilisatie herstellen gebeurt met een kijkoperatie. De clips en ringetjes worden dan verwijderd. Let op: zijn uw eileiders dichtgebrand bij de sterilisatie? Dan is de kans op een succesvolle hersteloperatie kleiner. 

Kosten 

Een hersteloperatie na een sterilisatie is duur. De kosten worden niet vergoed door de zorgverzekering. 

Weer zwanger worden

Na een succesvolle hersteloperatie heeft u 40 procent tot 85 procent meer kans om zwanger te worden. Wel heeft u een hoger risico op een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Dat gebeurt bij 2 procent van de vrouwen die zwanger worden na een hersteloperatie.

IVF-behandeling

Naast de natuurlijke methode van zwanger worden, kunt u een IVF-behandeling kiezen. IVF (In-vitrofertilisatie) betekent dat u bevrucht wordt via een reageerbuis in plaats van via seks. 

Bij IVF wordt uw eicel buiten het lichaam in een reageerbuis bevrucht met een zaadcel. Daarna wordt deze bevruchte eicel rechtstreeks in de baarmoeder geplaatst. De kans op een zwangerschap bij 3 behandelingen van IVF is gemiddeld 50 procent.

Versie: 20190090 Sterilisatie van de vrouw 2023-08 

Specialisme: Gynaecologie
Deel via e-mail

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.