Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

  1. Home
  2. Folders
  3. Stembanden (onderzoek of behandeling)
Terug naar bovenliggende pagina

Stembanden (onderzoek of behandeling)

Folder

Algemeen

  • Neem altijd een geldig legitimatiebewijs mee (rijbewijs, paspoort of identiteitsbewijs).
  • Heeft u een zorgverzekering in het buitenland? Neem dan ook uw verzekeringspapieren mee.
  • Kunt u om dringende redenen niet komen voor de operatie of het onderzoek? Bel dan met de polikliniek of afdeling.
  • Uw persoonlijke medische gegevens en afspraken bekijken? Dat kan in ons digitale patiëntenportaal Mijn Martini. U kunt met uw DigiD inloggen via www.martiniziekenhuis.nl/mijnmartini.

 

Inleiding

U heeft binnenkort een onderzoek naar of behandeling van uw stembanden (microlaryngoscopie). Dit heeft u in overleg met uw keel-, neus- en oorarts (KNO-arts) besloten. De ingreep gebeurt onder algehele narcose op de operatiekamer van de afdeling Dagbehandeling. Deze folder is een aanvulling op het gesprek met uw KNO-arts.

Voorbereiding

Hieronder leest u hoe u zich op de operatie voorbereidt.

Preoperatief spreekuur

Voordat u wordt opgenomen, krijgt u een afspraak voor het preoperatieve spreekuur. Tijdens dat spreekuur krijgt u informatie over de operatie. U hoort dan ook hoe u zich voorbereidt. De anesthesioloog stelt u vragen over uw gezondheid. Als het nodig is, krijgt u nog een kort lichamelijk onderzoek. Daarna bespreekt u met de intakeverpleegkundige. Dan bespreekt u uw voorbereiding op de operatie en de nazorg thuis.

Nuchter

Voor de operatie moet u nuchter zijn.

Vervoer naar huis

Op de dag van het onderzoek mag u meestal weer naar huis, maar u mag niet zelfstandig aan het verkeer deelnemen. Het is noodzakelijk dat u begeleiding en vervoer naar huis regelt.

De opname

Op de dag van de operatie komt u nuchter naar het ziekenhuis. Als u met de anesthesioloog heeft afgesproken dat u medicijnen inneemt, dan doet u dat 's ochtends. De verpleegkundige bereidt u voor op de ingreep. Ongeveer 1 uur voor de operatie krijgt u een operatiejasje. U houdt uw sokken aan en u doet uw gebitsprothese uit en sieraden af. Dan gaat u in bed liggen. De verpleegkundige geeft u een slaaptablet. Daarna brengt de verpleegkundige u met uw bed naar de afdeling Dagbehandeling.

De operatie

Op de operatieafdeling krijgt u een verdoving van de anesthesioloog. Dat gebeurt met een infuus. Dan begint de behandeling. De KNO-arts brengt een buis in uw keel met daarin een microscoop. Zo kan de arts uw stembanden bekijken en bewerken. Dit gebeurt soms met een laser.

Als u voor onderzoek komt, haalt de arts via de buis stukjes weefsel van uw stembanden weg. Dit is nodig voor onderzoek in het laboratorium. Wanneer u voor behandeling komt, verwijdert de arts de aanwezige poliepen of stembandknobbeltjes.

Duur van de operatie

De operatie duurt ongeveer 10 tot 40 minuten.

Na de operatie

Na de operatie gaat u naar de uitslaapkamer, waar u een paar uur blijft. Daar wordt uw hartslag en bloeddruk gecontroleerd. Als alle controles in orde zijn, mag u terug naar de verpleegafdeling. Wanneer u goed kunt drinken, verwijdert de verpleegkundige het infuus. Op de dag van de operatie krijgt u vloeibaar voedsel, de dag erna mag u weer normaal eten. Na de ingreep mag u niet spreken, ook niet fluisteren. U krijgt een pen en papier om te communiceren. Aan het eind van de middag mag u weer naar huis.

Weer naar huis

Na de behandeling mag u een paar dagen niet spreken. Hoe lang dat duurt, hangt af van de ingreep. De KNO-arts geeft u aan hoe lang dat is (meestal 1 tot 4 dagen). U mag in die periode ook niet fluisteren. Het is verstandig om hoesten te voorkomen.

Wanneer bellen?

Als u pijn heeft, mag u paracetamol gebruiken. Bel in de volgende situaties de polikliniek KNO of de afdeling Spoedeisende Hulp:

  • Koorts (hoger dan 38 graden Celsius)

  • Hevige pijn

  • Benauwheid

  • Bloedverlies

Controle

Het secretariaat maakt een controleafspraak met u op de polikliniek KNO.

Deel via e-mail

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.