Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

  1. Home
  2. Folders
  3. Slikfilm logopedie
Terug naar bovenliggende pagina

Slikfilm logopedie

Folder

Inleiding

Binnenkort komt u langs voor een onderzoek (slikfilm) op de Afdeling Radiologie. Het doel van een slikfilm is zichtbaar maken van de slikbeweging. Dit doen we met behulp van een contrastvloeistof. Het onderzoek gebeurt in samenwerking met een logopedist. In deze folder leest u hoe dit onderzoek gaat en wat u daarvoor moet voorbereiden. 

Voor het onderzoek

  • In de meeste gevallen kunt u uw gebruikelijke medicijnen op de normale manier en het normale tijdstip met water innemen. Als dit niet mogelijk is, dan laat uw behandelend arts dit aan u weten.
  • Wij verzoeken u dringend om etenswaren waar u slikproblemen bij ervaart mee te nemen voor het onderzoek. Hebt u coeliakie of een glutenintolerantie? Neem dan zeker eigen etenswaren mee naar het onderzoek.
  • Het is voor u en ons prettig als u kleding aan heeft waarin u zich gemakkelijk kunt bewegen. Ook is het prettig om kleding te dragen die u gemakkelijk aan en uit kunt trekken.

Handicap

Heeft u een handicap? En verwacht u dat het onderzoek hierdoor meer tijd en aandacht van ons zal vragen? Dan verzoeken wij u om dit bij het maken van de afspraak van dit onderzoek aan ons te melden. U kunt dit ook door de aanvrager laten doen. Wij zullen dan proberen hiermee zoveel mogelijk rekening te houden.

Zwanger

Bent u zwanger? Of denkt u zwanger te zijn? Dan kan het onderzoek niet doorgaan. Wilt u dan tijdig contact opnemen met de röntgenafdeling? Er zal dan een nieuwe afspraak met u worden gemaakt.

Het onderzoek

  • Vanuit de wachtkamer wordt u opgeroepen door de laborant die u naar de onderzoekskamer begeleidt. In deze kamer moet u uw trui en (indien van toepassing) beha uittrekken. Uw hemd of T-shirt mag u tijdens het onderzoek aanhouden. Als u geen hemd of T-shirt bij u hebt, dan  krijgt u een jasje van de röntgenafdeling aan.
  • Na het uitkleden mag u op de onderzoekstafel gaan zitten. Voor u ziet u het röntgentoestel waarmee straks de opnamen gemaakt worden.
  • Het onderzoek duurt ongeveer 30 minuten.
  • In de meeste gevallen mag familie niet bij het onderzoek aanwezig zijn.

Röntgenfoto’s

U krijgt dun vloeibaar, dik vloeibaar (vla-dikte) en vast voedsel, dat vermengt is met contrastvloeistof. Tijdens het onderzoek volgt u de instructies van de radioloog, röntgenlaborant en/of logopediste. Op het moment dat u slikt, wordt de weg die het drinken en eten aflegt gevolgd. Hier worden rontgenfilmpjes van gemaakt. Deze procedure wordt meerdere keren herhaald om een goed beeld van de slokdarm te krijgen. Dat  begint met filmen van de zijkant. Daarna wordt er vanaf de voorkant gefilmd.

Na het onderzoek

U kunt op eigen gelegenheid naar huis.  U kunt uw medicijnen weer innemen, als u die gebruikt. Tenzij er iets anders met u is afgesproken.

De eerste dagen na het onderzoek treft u bariumpap bij uw ontlasting aan. Het kan ook zijn dat de ontlasting wat moeizamer verloopt. We raden u daarom aan de eerste dagen na het onderzoek extra te drinken (ongeveer 1 liter).

Uitslag van het onderzoek

De uitslag van het onderzoek krijgt u van de specialist of de huisarts die het onderzoek heeft aangevraagd.

Versie: 00233 Slikfilm logopedie 2024-02

 

Specialisme: Radiologie
Deel via e-mail

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.