Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

  1. Home
  2. Folders
  3. SEH nazorg: Gebroken sleutelbeen bij een kind
Terug naar bovenliggende pagina

Gebroken sleutelbeen bij een kind

Folder

Inleiding

Uw kind heeft een gebroken sleutelbeen (clavicula). De behandeling bestaat uit het dragen van een sling. Dit is een soort mitella. Deze breuk herstelt doorgaans zonder klachten. Daarom maken we geen standaard poliklinische controle afspraak.

  • U mag de sling verwijderen zodra de pijn dit toelaat, dat kan meestal na 1 tot 2 weken.
  • Gebruik de sling niet langer dan 4 weken.
  • Het is belangrijk om zo snel mogelijk te beginnen met het bewegen van de schouder en arm om stijfheid van de schouder te voorkomen.
  • Gebruik de schouder en arm afhankelijk van de pijnklachten.

De behandeling

Een gebroken sleutelbeen komt vaak voor bij kinderen. Als behandeling draagt uw kind een sling. Bij kleine kinderen lukt het meestal niet hen een sling te laten dragen. Dit is niet erg. Een sleutelbeenfractuur herstelt in principe altijd volledig.

Tijd Behandeling
0-4 weken Sling dragen, verwijderen zodra de pijn dit toelaat.
4- 6 weken Bewegen van de schouder. Mag iets pijn doen, maar niet veel.
Na 6 weken Uw kind kan weer sporten en gymnastieken.

Instructies

  • De sling houdt de arm een aantal dagen tot weken in een prettige positie. U mag de sling verwijderen zodra de pijn dat toelaat.
  • ’s Nachts hoeft de sling niet om.
  • Gebruik de sling maximaal 4 weken.
  • Om te voorkomen dat de schouder stijf wordt, is het belangrijk dat uw kind zo snel mogelijk begint met bewegen van de schouder en arm. Let erop dat uw kind dat alleen doet zolang het de pijn kan verdragen.
  • Activiteiten, zoals sport en gymnastiek, mag na 6 weken als de pijn dit toelaat. U kunt hiermee ook langer te wachten.
  • Heeft uw kind pijn? Bij pijn kunt u uw kind paracetamol geven. Wacht niet met paracetamol geven totdat uw kind te veel pijn heeft. Geef het altijd verspreid over de dag.

Herstel

  • Een controle op de polikliniek is in principe niet nodig. De breuk geneest meestal binnen enkele weken volledig.
  • Nadat de breuk is hersteld, kan het voorkomen dat er een bobbel te zien is bij het sleutelbeen. Dit belemmert de functie niet.
  • Neemt de pijn erg toe of wordt deze niet geleidelijk minder? Neem dan contact met op met de polikliniek Orthopedie. Als een controle dan toch nodig is, maken we een afspraak.
  • Fysiotherapie is meestal niet nodig. Als u na 6 weken niet tevreden bent over de functie van de schouder van uw kind, vraag dan via de huisarts een verwijzing voor de fysiotherapeut. Een verwijzing is niet verplicht.

Oefeningen

Het is belangrijk dat u of uw kind de arm beweegt zodra de pijn dit toelaat. Met het normaal
bewegen van de arm oefent uw kind ook. Specifieke oefeningen zijn niet nodig.

Vragen?

Heeft u nog vragen? Neem dan contact op met de polikliniek Orthopedie. Heeft uw kind na de behandeling onverwacht veel pijn of houdt de pijn lang aan? Neem dan contact op met onze Breuklijn. Dat kan op werkdagen tussen 10.00 en 11.00 uur.

Versie: 00006 03-2021 Gebroken sleutelbeen bij een kind

Deel via e-mail

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.