Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

  1. Home
  2. Folders
  3. Schildwachtklier verwijderen bij een melanoom
Terug naar bovenliggende pagina

Schildwachtklier verwijderen bij een melanoom

Folder

Algemeen

  • Neem altijd een geldig legitimatiebewijs mee (rijbewijs, paspoort of identiteitsbewijs).
  • Heeft u een zorgverzekering in het buitenland? Neem dan ook uw verzekeringspapieren mee.
  • Kunt u om dringende redenen niet komen voor de operatie of het onderzoek? Bel dan met de polikliniek of afdeling.
  • Uw persoonlijke medische gegevens en afspraken bekijken? Dat kan in ons digitale patiëntenportaal Mijn Martini. U kunt met uw DigiD inloggen via www.martiniziekenhuis.nl/mijnmartini.

Inleiding

U heeft besloten om een kwaadaardige huidtumor (een melanoom) te laten verwijderen. Dat gebeurt via een operatie. Tijdens deze operatie wordt ook de schildwachtklier verwijderd. In deze folder leest u hoe de opsporing en verwijdering van de schildwachtklier gaat. Deze folder is een aanvulling op het gesprek met uw arts.

Verwijderen van de schildwachtklier

Het verwijderen van de schildwachtklier is een manier om te kijken of u uitzaaiingen in de lymfeklieren heeft. Uit onderzoek blijkt namelijk dat uitzaaiingen eerst in een lymfeklier terechtkomen. De lymfeklier die als eerste door de tumorcellen wordt aangetast, heet de schildwachtklier. Daarna verspreiden ze zich pas naar de andere lymfeklieren.

De schildwachtklier ligt meestal in het klierstation. Dit kan in de oksel, de lies of de hals zijn. Soms ligt het klierstation in de arm of de rug. Soms zijn er schildwachtklieren in meerdere klierstations.

Voorbereiding

U wordt de dag vóór de operatie of de dag van operatie in het ziekenhuis opgenomen. Dit hangt af van het tijdstip van de operatie. Op de verpleegafdeling heeft u een intakegesprek met een verpleegkundige. Deze geeft u meer informatie over de operatie. Het tijdstip van de operatie is dan ook bekend. Op de opnamedag krijgt u een lichamelijk onderzoek.

Het onderzoek

De schildwachtklier moet eerst worden opgespoord. De schildwachtklier wordt zichtbaar gemaakt met radioactiviteit. Daarom krijgt u op de plaats van de tumor een injectie. Deze injectie bevat een kleine hoeveelheid radioactieve stof. Dit is niet gevaarlijk.

Na een paar uur is het mogelijk om foto’s van de schildwachtklier te maken. Daarna wordt de plaats van de schildwachtklier bepaald. De plaats wordt met een stip op de huid aangetekend. De chirurg weet dan precies hoeveel schildwachtklieren er zijn en waar ze zitten.

De radioactieve stof maakt de schildwachtklier zichtbaar en niet de mogelijke tumorcellen. Het is dus normaal dat u de klier op het beeldscherm ziet. Dat hoort bij het onderzoek. Tumorcellen zijn alleen vindbaar via laboratoriumonderzoek.

De operatie

De volgende dag wordt u geopereerd. Als u onder narcose bent gebracht, wordt een klein beetje blauwe kleurstof ingespoten. Dit gebeurt op de plaats van de tumor. Deze blauwe kleurstof gaat via een lymfebaan naar de schildwachtklier.

Doordat de schildwachtklier blauw kleurt, kan de chirurg de klier gemakkelijker herkennen. Dan wordt de schildwachtklier via een klein sneetje in uw huid weggehaald.

Duur van de operatie

Het onderzoek en de operatie duurt meestal 2 dagen.

Na de operatie

Door de blauwe kleurstof heeft uw urine en ontlasting de dag na de operatie een groene kleur. Ook kan uw gezicht er een paar uur wat grauw uitzien. Soms kan de kleurstof een allergische reactie veroorzaken.

De uitslag

De schildwachtklier wordt in het laboratorium onderzocht. Na ongeveer 7 dagen is de uitslag van dit onderzoek bekend. Op de dag dat u naar huis gaat, krijgt u een afspraak mee om de uitslag met de chirurg te bespreken.

Zijn er geen tumorcellen in de schildwachtklier aanwezig? Dan is de kans heel klein dat er in de ander klieren uitzaaiingen zitten. Het is dan niet nodig deze klieren weg te halen. 

Zitten er wel tumorcellen in de schildwachtklier? Dan worden soms de andere klieren in het klierstation weggehaald. Hier is een tweede operatie voor nodig. Soms wordt ervoor gekozen af te wachten. De chirurg bespreekt dit met u tijdens het spreekuur na de operatie.

Versie: 1312945 Schildwachtklier verwijderen bij een melanoom 2023-08

Specialisme: Dermatologie
Deel via e-mail

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.