Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

  1. Home
  2. Folders
  3. Schildklierontsteking (thyreoïditis)
Terug naar bovenliggende pagina

Schildklierontsteking (thyreoïditis)

Folder

Algemeen

  • Neem altijd een geldig legitimatiebewijs mee (rijbewijs, paspoort of identiteitsbewijs).
  • Heeft u een zorgverzekering in het buitenland? Neem dan ook uw verzekeringspapieren mee.
  • Kunt u om dringende redenen niet komen voor de operatie of het onderzoek? Bel dan met de polikliniek of afdeling.
  • Uw persoonlijke medische gegevens en afspraken bekijken? Dat kan in ons digitale patiëntenportaal Mijn Martini. U kunt met uw DigiD inloggen via www.martiniziekenhuis.nl/mijnmartini.

Inleiding

Bij u is een ontsteking van de schildklier (thyreoïditis) vastgesteld. In deze folder leest u wat de oorzaken kunnen zijn. Ook leest u welke klachten hierbij voor kunnen komen. En wat de verschillende behandelopties zijn. Deze folder is een aanvulling op het gesprek met uw endocrinoloog of physician assistant.

De schildklier

De schildklier ligt laag in de hals, net onder het strottenhoofd en voor de luchtpijp. De schildklier produceert de belangrijke hormonen T4 en T3. Deze zijn voor kinderen noodzakelijk voor de lichaamsgroei. En ook voor de ontwikkeling van het
verstandelijk vermogen. Ook regelen ze gedurende het hele leven vele stofwisselingsprocessen in het lichaam.

Schildklierontsteking

Thyreoïditisis de medische term voor een ontsteking van de schildklier. De schildklier kan zowel acuut als chronisch ontstoken raken. Een ontsteking kan de werking van de schildklier verstoren. Het gevolg hiervan is te weinig of te veel activiteit. Deze te trage of snelle schildklierwerking is meestal tijdelijk. Maar kan ook permanent zijn. In deze folder krijgt u uitleg over de acute ontstekingen.

Onderzoek en diagnose

De diagnose schildklierontsteking kan op basis van klachten worden gesteld. En op basis van lichamelijk onderzoek en bloedonderzoek. Soms is het nodig om aanvullend een schildklierscan te maken.

Oorzaken en behandelingen

Er bestaan verschillende soorten thyreoïditis, afhankelijk van de oorzaak. De behandeling verschilt per soort.

Virale thyreoïditis

Virale thyreoïditis(de ziekte van Quervain) komt niet regelmatig voor. Deze ziekte ontstaat vaak na een luchtweginfectie. Er kan koorts optreden en vaak is sprake van pijn in de hals, in het bijzonder bij het slikken. Deze pijn kan uitstralen naar de oren. De schildklier is vergroot en vaak zeer gevoelig bij aanraking. Meestal is bij een virale thyreoïditis sprake van een tijdelijk te snelle werking van de schildklier (hyperthyreoïdie). Klachten die hierbij horen zijn:

  • Hartkloppingen
  • Trillen
  • Transpireren (zweten)
  • Een gejaagd of zenuwachtig gevoel
  • Vermoeidheid
  • Vaker ontlasting/diarree
  • Gewichtsafname ondanks een normaal eetpatroon
  • Menstruatieveranderingen
  • Vergeetachtigheid
  • Concentratieverlies

Na verloop van tijd kan dit overgaan in een tijdelijk te trage schildklierwerking (hypothyreoïdie). In de loop van enkele weken tot maanden herstelt de ziekte bijna altijd spontaan. In enkele gevallen wordt de schildklier zodanig beschadigd dat de te trage werking blijvend is. Er bestaat geen therapie om het virus te behandelen. U herstelt vanzelf.

Zijn de pijnklachten heel hevig? Dan kunt u hiervoor pijnstillers krijgen. Zijn de klachten van de te snelle of trage schildklier heel hevig? Dan kunt u hier tijdelijk medicijnen voor krijgen. Dit is slechts zelden nodig.

Postpartum thyreoïditis

Bij ongeveer 1 op de 8 vrouwen ontwikkelt zich een postpartum thyreoïditis. Dit kan binnen enkele maanden tot een jaar na de bevalling optreden. U heeft daar meestal geen last van. Het is wel mogelijk dat u een vergrote schildklier krijgt. Hierbij werkt de schilklier eerst te snel en vervolgens te traag.  Als de klachten hiervan heel hevig zijn, kunt u hier tijdelijk medicijnen voor krijgen. Dit is meestal niet nodig. Dit type schildklierontsteking verdwijnt gewoonlijk na enkele maanden vanzelf. Maar het kan zich bij een volgende zwangerschap wel weer voordoen.

Amiodarone thyreoïditis

Amiodarone is een medicijn dat wordt gebruikt om hartritmestoornissen tegen te gaan. Soms kan tijdens het gebruik van amiodarone een schildklierontsteking ontstaan. Die leidt dan meestal tot een te snelle werking van de schildklier. Hiervoor zijn vaak (tijdelijk) medicijnen nodig. Ook hier is spontaan herstel mogelijk. Soms moet u na overleg met de cardioloog met amiodarone stoppen.

Vragen?

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen? Stel deze dan tijdens uw eerstvolgende bezoek op de polikliniek

Specialisme: Interne Geneeskunde
Deel via e-mail

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.