Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

  1. Home
  2. Folders
  3. Röntgenonderzoek dunne darm
Terug naar bovenliggende pagina

Röntgenonderzoek dunne darm

Folder

Inleiding

Binnenkort wordt u dunne darm onderzocht op de afdeling Radiologie. In deze folder leest u hoe dit onderzoek gaat en hoe u zich voorbereidt. Deze folder beschrijft het algemene onderzoek. In sommige gevallen kan hiervan afgeweken worden. Wij verzoeken u de hele tekst door te nemen. Heeft u na het lezen hiervan nog vragen? Dan kunt u deze stellen bij de röntgenafdeling. Deze folder is een aanvulling op het gesprek met uw arts.

Doel van het onderzoek

Het doel van dit onderzoek is het zichtbaar maken van de dunne darm (internestinum tenue). Dit gebeurt door middel van contrastvloeistof. Deze vloeistof bestaat uit bariumpap of jodiumhoudende contrastvloeistof.

Bijzonderheden

  • Bent u zwanger? Of denkt u zwanger te zijn? Dan kan het onderzoek niet doorgaan. Wilt u dan tijdig contact opnemen met de röntgenafdeling? Er zal dan een nieuwe afspraak met u worden gemaakt.
  • In de meeste gevallen mag familie niet bij het onderzoek aanwezig zijn.

Voorbereiding

Het onderzoek van de dunne darm kan alleen goed worden uitgevoerd als er geen ontlasting meer in uw dunne darm zit. Het is daarom heel belangrijk dat u de voorschriften voor het onderzoek nauwkeurig opvolgt. Hieronder leest u meer over deze voorschriften.

Dieetvoorschriften voor kinderen

Kinderen moeten na de laatste voeding op de avond voor het onderzoek nuchter blijven. Dus ze mogen eigenlijk vanaf 24.00 uur niets meer eten. Dit is omdat het onderzoek bij kinderen vaak gaat om het eerste stuk van de dunne darm.

U neemt een eigen papflesje of drinkbeker mee naar het onderzoek.

Dieetvoorschrift voor volwassenen 

Voor het onderzoek moet u uw dieet aanpassen. Hieronder leest u wat u wel en niet mag eten. Ook leest u wanneer u mag eten.

Op de dag vóór het onderzoek

Vanaf het moment dat u opstaat, mag u alleen het volgende eten of drinken:

  • Koffie, thee, limonadesiroop, water, appelsap, druivensap, gezeefd vruchtensap en bouillon.
  • Wit brood en beschuit ( geen volkoren) met beleg.
  • Boter, margarine en halvarine.
  • Heldere bouillon, gekookte aardappelen, puree, witte rijst, macaroni en spaghetti.
  • Goed gaar gekookte groenten ( geen koolsoorten, prei, uien, paprika).
  • Vlees, vis, kop met jus ( gebakken, gestoofd of gekookt).
  • Appelmoes en fruitcocktail.

Op de dag voor het onderzoek eet u de warme maaltijd tussen de middag. En ’s avonds eet u rond 18.00 uur een broodmaaltijd. Is uw afspraak de volgende dag in de ochtend? Dan mag u na 24.00 uur niets meer eten.

Op de dag van het onderzoek

  • Vindt het onderzoek vóór 12.00 uur plaats? Dan mag u op de ochtend van het onderzoek niet ontbijten. U mag wel tot 1 uur van tevoren drinken.
  • Vindt het onderzoek na 12.00 uur plaats? Dan vragen wij u vanaf 4 uur van tevoren niet meer te eten. Tot 1 uur voor het onderzoek mag u wel drinken.
  • In alle gevallen kunt u uw eigen medicijnen gewoon innemen.

Als het onderzoek ná 12.00 uur plaatsvindt dan mag u nog ontbijten. Kies dan uit:

  • Wit brood en beschuit (geen volkoren) met beleg.
  • Boter, margarine en halvarine.
  • Gekookte ei, jam, suiker, vruchtenhagel en honing.
  • Koffie, thee, limonadesiroop, water, vruchtensap en bouillon.
  • Kwark en yoghurt.

Andere keuzes voor voeding

Het hierboven beschreven dagmenu moet u zoveel mogelijk aanhouden. Als het nodig is, dan zijn de volgende keuzes mogelijk:

  • Beschuit in plaats van witbrood.
  • Magere vleeswaren in plaats van kaas.
  • Heldere dranken zijn: water, mineraalwater zonder koolzuur, thee, koffie, limonade zonder koolzuur, appelsap en heldere bouillon.
  • In koffie en thee is suiker wel toegestaan, maar melk niet.

Nutridrink

Patiënten die poliklinisch worden behandeld, kunnen Nutridrink naar keuze gebruiken. Nutridrink is een volwaardige drank die veel energie bevat. Het geeft een vol gevoel. Het wordt geleverd in verschillende smaken en in pakjes van 200 milliliter. U kunt het zonder recept kopen bij de apotheek.

Volgt u een bepaald dieet? Dan kunt u als het nodig is opnemen met de diëtist.

De dag van het onderzoek

Op de ochtend van het onderzoek moet u nuchter op de röntgenafdeling verschijnen. U mag 4 uur voorafgaand aan het onderzoek dus niet eten of drinken. Gebruikt u medicijnen? Dan mag u die wel met wat water innemen.

Bent u diabetespatiënt? Dan mag u ‘s ochtends een licht ontbijt nemen. Dit bestaat uit een beschuit (zonder boter of beleg) en een kopje thee.

Algemene aanwijzingen

Hieronder leest u over praktische dingen waar u tijdens het onderzoek rekening mee kunt houden.

Kleding

Het is voor u en ons prettig als u kleding aan heeft waarin u zich gemakkelijk kunt bewegen. Ook is het prettig om kleding te dragen die u gemakkelijk aan en uit kunt trekken.

Medicijnen

In de meeste gevallen kunt u uw gebruikelijke medicijnen op de normale manier en het normale tijdstip met water innemen. Als dit niet mogelijk is, dan laat uw behandelend arts dit aan u weten.

Handicap

Heeft u een handicap? En verwacht u dat het onderzoek hierdoor meer tijd en aandacht van ons zal vragen? Dan verzoeken wij u dit tijdens het maken van de afspraak van dit onderzoek aan ons te melden. U kunt dit ook door de aanvrager laten doen. Wij zullen dan proberen hiermee zoveel mogelijk rekening te houden.

Duur van het onderzoek

Hoe lang dit onderzoek duurt, hangt af van de manier van onderzoeken. Ook hangt het af van de lengte van de dunne darm. Daarom kan het onderzoek soms 1 uur duren en soms de hele ochtend. En soms zelfs een hele dag.

Het is daarom goed om een boek of iets dergelijks mee te nemen. Zo heeft u tijdens het onderzoek wat afleiding.

Het onderzoek

In de onderzoeksruimte krijgt u bariumpap te drinken. Soms krijgt u dit in de wachtruimte. Daarna worden foto’s gemaakt in de onderzoekskamer. Tijdens het onderzoek mag u uw hemd of T-shirt aanhouden. Ook het dragen van uw sokken is toegestaan.

Röntgenfoto’s

Na het uitkleden komt u op het onderzoeksstatief te staan. U staat hierbij op een voetenbankje met de rug tegen de onderzoekstafel. De onderzoekstafel  staat dan rechtop. Voor u ziet u het röntgentoestel. Hiermee worden nu de eerste staande opnamen van de maag en het eerste gedeelte van de dunne darm gemaakt. Daarna kan de tafel horizontaal (plat) gedraaid worden. Dan worden er ook liggende opnamen gemaakt.

Als de gehele dunne darm bekeken moet worden, wordt om de 15-30 minuten een foto gemaakt . Tussendoor kan het zijn dat u even in de wachtuimte moet zitten.

Totdat de dunne darm helemaal is gevuld met bariumpap.

Vullen van de dunne darm

Het vullen van de gehele dunne darm kan een aantal uren duren. Dit komt ten eerste door de bewegingen van de maaguitgang. Hierdoor komt de bariumpap beetje bij beetje in de dunne darm terecht. Daarna moet deze bariumpap de hele dunne darm door, die een behoorlijke lengte heeft. Al met al kan het 1 tot 3 uren duren voordat het laatste gedeelte van de dunne darm bereikt wordt

Na het onderzoek

  • U kunt op eigen gelegenheid naar huis.
  • U kunt uw normale voedingspatroon hervatten.

De eerste dagen na het onderzoek vindt u bariumpap in de ontlasting. Het kan zijn dat de ontlasting wat moeizamer verloopt. Het is aan te raden dat u daarom de eerste 2 dagen na het onderzoek wat extra drinkt (ongeveer 1,5 liter).

Uitslag van het onderzoek

De uitslag van het onderzoek krijgt u van de specialist. Of u krijgt dit van de huisarts die het onderzoek heeft aangevraagd.

00228 Röntgenonderzoek dunne darm 2024-02

Specialisme: Radiologie
Deel via e-mail

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.