Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

  1. Home
  2. Folders
  3. RFA-behandeling schildkliernodus
Terug naar bovenliggende pagina

RFA-behandeling schildkliernodus

Folder

Inleiding

U heeft een goedaardige zwelling in uw schildklier. Deze zwelling heet een schildkliernodus. In overleg met uw behandelend arts heeft u besloten dat u een RFA-behandeling krijgt. In deze folder leest u meer over deze behandeling en de nazorg. De informatie in deze folder is een aanvulling op het gesprek met uw arts. 

Schildkliernodus

Een schildkliernodus is een goedaardige zwelling in de schildklier. Het is een aandoening die veel voorkomt. U kunt een nodus zien en voelen. Een schildkliernodus is meestal te voelen als die groter is dan anderhalve centimeter.

Radiofrequente ablatie (RFA)

Een schildkliernodus tussen de 2 en 6 centimeter groot wordt behandeld met radiofrequente ablatie (RFA). Tijdens de behandeling wordt uw zwelling kleiner waardoor uw klachten verdwijnen. De behandeling wordt uitgevoerd op de afdeling Radiologie. Dit wordt gedaan door een interventieradioloog en een endocrinoloog. 

Voor de behandeling wordt u plaatselijk verdoofd. Met een speciale naald wordt uw weefsel verwarmd. Daardoor gaan de cellen kapot en verschrompelen ze. Met een echo bepaalt de arts precies welk deel van het weefsel wordt behandeld. Het gezonde weefsel blijft goed. Zo blijft uw schildklier gewoon werken. Het proces van verschrompeling duurt ongeveer 3 tot 6 maanden. De nodus verdwijnt niet volledig, maar uw klachten zijn wel weg.

Voorbereiding

Het is belangrijk dat u zich op de behandeling voorbereidt. Hieronder leest u hoe u dit doet.

Medicijnen

  • Gebruikt u bloedverdunners? Dan bespreekt u dat met uw behandelende arts. Het kan zijn dat u even moet stoppen met de bloedverdunners. 
  • Bent u allergisch voor bepaalde medicijnen of stoffen in medicijnen? Geef dit alvast door. Dan kan mogelijk voor een ander verdovingsmiddel worden gekozen.

Zwangerschap

Bent u zwanger of geeft u borstvoeding? Geef dit dan voor het onderzoek door. Zwangerschap en borstvoeding zijn bij deze behandeling geen probleem. Als u zwanger bent, is het niet verstandig om Midazolam te slikken. Het onderzoek wordt dan zonder Midazolam gedaan.

Metalen apparaatjes in uw lichaam

Heeft u een pacemaker, ICD, neurostimulator, insulinepomp of cochleair implant? Geef dit dan vóór de behandeling door aan uw arts. De behandeling kan dan niet doorgaan. 

Vervoer naar huis

Het is verstandig om vooraf vervoer naar huis te regelen. Als u Midazolam heeft gekregen, mag u na afloop niet zelf naar huis rijden of machines bedienen. Midazolam kan uw reactievermogen verminderen.

Opnameplanning

U wordt kort opgenomen op de dagverpleging. Van de afdeling opnameplanning krijgt u bericht hoe laat en waar u in het ziekenhuis wordt verwacht.

Op de dag van de opname

  • Op de dag van opname krijgt u een tablet Midazolam en paracetamol als pijnstiller. Midazolam zorgt ervoor dat u kalm wordt en gemakkelijk kunt ontspannen. Als u een grote schildkliernodus heeft, dan krijgt u ook een antibioticum toegediend.
  • Van de verpleging krijgt u een speciaal jasje met drukknopen. Dit draagt u tijdens het onderzoek. Uw kleding doet u uit. U mag uw ondergoed aanhouden. U wordt in een bed naar de afdeling Radiologie gebracht.

De behandeling

Tijdens de behandeling ligt u op een onderzoekstafel met uw hoofd een beetje achterover. Op elk been wordt een aardingssticker gelegd. De interventie-radioloog of endocrinoloog bepaalt via een echografie waar de schildkliernodus zit. Dan krijgt u een plaatselijke verdoving.

Prikplek

Bij de prikplek in uw hals wordt de huid goed schoongemaakt en afgedekt met een steriele doek. De interventie-radioloog prikt vervolgens in de zwelling met een speciale naald. Het puntje van de naald is verwarmd. De naald wordt steeds een klein stukje verplaatst, totdat de hele nodus is behandeld. Zo gaan de cellen van de schildkliernodus stuk en verschrompelt de nodus. Dit is een langzaam proces dat 3 tot 6 maanden duurt. Tijdens de behandeling krijgt u geregeld de vraag hoe het met u gaat. Dit gebeurt om te kijken of u klachten heeft van de behandeling.

Pleister

Aan het eind van de behandeling wordt de naald verwijderd en krijgt u een pleister op de prikplek in uw hals. U mag zelf met een platte hand en gestrekte vingers op de prikplek drukken. Dit is om ervoor te zorgen dat het plekje niet gaat nabloeden. Dat doet u een half uur. De interventie-radioloog legt u uit hoe u dit doet.

Duur van de behandeling

De behandeling duurt 45 tot 60 minuten.

Na de behandeling

Na de behandeling gaat u terug naar de dagverpleging. Hier blijft u nog een paar uur. U blijft totdat de interventie-radioloog of endocrinoloog heeft gecontroleerd of alles goed is gegaan. Daarna mag u naar huis.

Weer naar huis

Voor een goed herstel let u op onderstaande punten.

Blauwe plek

In uw hals ontstaat mogelijk een kleine blauwe plek door het aanprikken. Dat is normaal en gaat vanzelf over.

Pijn

Als er in uw hals geprikt is, kan dat pijnlijk zijn. Daarom kunt u na afloop van de behandeling paracetamol innemen tegen de pijn. U mag maximaal 4 keer 1000 milligram per dag. Als dat onvoldoende is, kunt u daarbij naproxen 2 keer daags 500 milligram gebruiken. De meeste mensen hebben maximaal 3 tot 5 dagen nadien milde pijnklachten.

Geen alcohol

In de eerste uren na het onderzoek drinkt u geen alcohol. Midazolam kan het effect van alcohol namelijk versterken, waardoor u suf kunt worden.

Pleister

U mag de pleister na 24 uur zelf verwijderen.

Rust nemen

Het advies is om tot 48 uur na de behandeling rustig aan te doen en niet te sporten. Zo houdt u het risico op nabloeden zo klein mogelijk. Ook is het niet verstandig om de prikplek te masseren.

Mogelijke complicaties

Elke behandeling kent een risico op complicaties. De specialist die het onderzoek heeft geadviseerd, bekijkt altijd of er complicaties kunnen zijn. Dit gebeurt heel zorgvuldig. U wordt hierover geïnformeerd.

Infecties voorkomen

Daarnaast gebeurt de behandeling in een steriele omgeving. Dit betekent dat de prik wordt gedesinfecteerd en dat er steriele materialen worden gebruikt. Bovendien wordt er in het geval van een grotere schildkliernodus preventief antibiotica gegeven. Dat is heel gebruikelijk bij ingrepen. Het risico op een mogelijke infectie is door al deze maatregelen lager dan 1 procent.

Bijwerkingen verdovingsmiddel

Het plaatselijke verdovingsmiddel geeft bijna nooit bijwerkingen. Bij minder dan 0,1 procent van alle mensen kan de huid rood worden en gaan jeuken. Ook kan een allergische reactie ontstaan. De risico’s zijn groter als u al eens een allergische reactie op een verdovingsmiddel heeft gehad. Het is verstandig om dit voor het onderzoek al te melden.

Bijwerkingen echografie

Er zijn geen nadelige effecten bekend van het gebruik van echografie.

Wanneer bellen?

Krijgt u thuis ernstige pijn, wordt u duizelig of krijgt u een grote bloeduitstorting? Of voelt u zich niet goed? Als u denkt dat dit met het onderzoek te maken heeft, neemt u contact op met de afdeling Interne Geneeskunde. Doe dit zo snel mogelijk.

Controle

Na ongeveer 1 tot 2 weken neemt de endocrinoloog telefonisch contact met u op. Als alles goed is gegaan volgt er pas na 6 en 12 maanden een poliklinische controle. Dan maakt de arts een echo van uw hals. Soms wordt er bloed onderzocht voor uw schildklierfunctie. Als alles goed is gegaan, stopt de nazorg na 1 jaar.

Versie: 20200054 RFA-behandeling schildkliernodus 2023-08

Specialisme: Radiologie
Deel via e-mail

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.