Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

  1. Home
  2. Folders
  3. Revalidatie na een correctie-osteotomie
Terug naar bovenliggende pagina

Revalidatie na een correctie-osteotomie

Folder

Algemeen

  • Neem altijd een geldig legitimatiebewijs mee (rijbewijs, paspoort of identiteitsbewijs).
  • Heeft u een zorgverzekering in het buitenland? Neem dan ook uw verzekeringspapieren mee.
  • Kunt u om dringende redenen niet komen voor de operatie of het onderzoek? Bel dan met de polikliniek of afdeling.
  • Uw persoonlijke medische gegevens en afspraken bekijken? Dat kan in ons digitale patiëntenportaal Mijn Martini. U kunt met uw DigiD inloggen via www.martiniziekenhuis.nl/mijnmartini.

Inleiding

Door slijtage (artrose) heeft u een afwijkende stand van uw knie. De orthopedisch chirurg heeft deze afwijkende stand gecorrigeerd. In deze folder vindt u informatie over de nabehandeling van deze ingreep. Deze folder is een aanvulling op het gesprek met uw arts.

Opleidingsziekenhuis

Het Martini ziekenhuis is een opleidingsziekenhuis. Dit betekent dat u naast de behandelend specialist, ook arts-assistenten en/of coassistenten in opleiding tegen kunt komen. Zij werken altijd onder supervisie van de specialisten en zijn betrokken in het hele traject dat u als patiënt doorloopt. Ze doen bijvoorbeeld poliklinische consulten. Ook lopen ze visite op de verpleegafdeling. En ze voeren operaties uit en zijn ook betrokken bij de nazorg. Alle handelingen worden samen met of onder supervisie van de specialist uitgevoerd. De kwaliteit van zorg en uw veiligheid zijn hierbij altijd gewaarborgd.

De knie

De knie is een beweeglijk scharniergewricht. De knie verbindt het scheenbeen en het dijbeen met elkaar. De uiteinden van de knie zijn bedekt met een laagje kraakbeen. Deze laag is elastisch en vangt schokken en stoten op, zodat de knie soepel beweegt. Aan de binnenzijde en buitenzijde van de knie zit de meniscus. Dit is een soort stootkussen.

Midden in het kniegewricht liggen de voorste en achterste kruisband. Deze zorgen ervoor dat het onderbeen niet zomaar naar voren of naar achteren schiet. Het onderbeen blijft op z'n plek tijdens het lopen en het maken van draaibewegingen.

Aan de voorzijde van de knie zit de knieschijf. Deze zit via de knieschijfpees vast aan het onderbeen.

Artrotische knie

Artrose, ofwel gewrichtsslijtage, is een veelvoorkomende aandoening. De kraakbeenlaag op het gewricht wordt aangetast. Hierdoor komt het onderliggende bot gedeeltelijk bloot te liggen. Op den duur kan de kraakbeenlaag geheel verdwijnen. De slijtage kan beperkt blijven aan 1 kant (de binnenzijde of buitenzijde) van het gewricht. Door verlies van bot en kraakbeen aan 1 kant van de knie, wijkt deze naar de andere zijde uit. Zo ontstaat een X-been of een O-been. Deze afwijkende stand kan heel pijnlijk zijn.

De operatie

Is de artrose van de knie tot 1 zijde van het kniegewricht beperkt? Dan kan een correctie van de afwijkende stand goede resultaten opleveren. Tijdens de operatie zet de orthopedisch chirurg uw knie weer recht. De pijn is daarna voor het grootste deel of geheel verdwenen. Het plaatsen van een knieprothese is dan niet nodig, of wordt voor vele jaren uitgesteld.

Na de operatie

Na de operatie blijft u meestal 1 nacht in het ziekenhuis. De dag na de operatie wordt er een gipskoker of brace aangelegd. Dit hangt af van de zwelling en uw pijnklachten. Op de afdeling Radiologie wordt daarna een controlefoto van de knie gemaakt.

Weer naar huis

Na de aanleg van een brace of gipskoker kunt u beginnen met revalideren. Op de verpleegafdeling krijgt u begeleiding van de fysiotherapeut bij het mobiliseren. Daarna mag u naar huis. Dit is dus de dag na de operatie. In sommige gevallen kunt u al naar huis op de dag van de operatie, dat wordt dan van tevoren met u besproken.

Brace

Een brace draagt u minimaal 6 weken. Uw been mag u in deze periode tot 50 procent belasten.

  • De eerste week is de brace nog statisch. Dat betekent dat u uw knie nog niet kan buigen. De wond kan zo eerst genezen.
  • Na 1 week komt u terug naar de gipskamer. Daar wordt de brace buigbaar gemaakt en kan dan tot 90 graden meebewegen. U kunt nu normaal in de brace lopen.
  • Weer een week later komt u voor de laatste keer terug op de gipskamer, om de hechtingen te laten verwijderen.

Gebruik van de brace thuis
Als u in bed ligt, mag u de brace afdoen en het been wassen en verzorgen. Na een week mag u ‘s nachts de brace afdoen. U kunt dan ook beginnen met de oefeningen zoals beschreven. Dit zijn heel belangrijke trainingen om uw been weer in goede conditie te krijgen. Als u gaat lopen, moet u de brace om doen en blijven dragen. Dit doet u de hele periode van 6 weken.

Hulpmiddelen

U mag net zo ver lopen als u wilt. Het is belangrijk dat u weet dat u het lopen moet opbouwen. Soms is het gemakkelijker om met een looprekje te lopen, in plaats van krukken. Het kan handig zijn om een po-stoel te regelen via het Hulpmiddelencentrum. Met een po-stoel hoeft u ’s nachts niet naar het toilet hoeft te lopen.

Oefeningen

Hieronder leest u meer over de oefeningen die helpen bij uw herstel.

Oefenen aanspannen spieren die de knie strekken
In rugligging of zittend op bed, de tenen en voet optrekken en de knie daarbij recht drukken. Herhaal deze oefening ongeveer 10 keer gedurende 2 minuten. Rust dan 1 minuut en herhaal de oefening. Ga hiermee door tot uw bovenbeen vermoeid aanvoelt.

Oefenen van volledige strekking van de knie
Plaats een opgerolde handdoek net boven de hiel onder uw enkel, zodat de hiel vrij boven het bed is. Span de spieren van uw bovenbeen aan en probeer de achterkant van uw knie op het bed te drukken. Houd deze stand 5 tot 10 seconden vast. Herhaal dit tot de spieren vermoeid raken.

Oefenen om het been gestrekt te heffen
In rugligging of zittend op bed, de tenen en voet optrekken en daarbij uw knie helemaal strekken. Terwijl u uw knie volledig recht houdt, probeert u uw been ongeveer 10 centimeter te heffen. Houd uw been vervolgens 5 tot 10 seconden omhoog. Herhaal deze oefening 10 keer of tot uw bovenbeen vermoeid aanvoelt.

Oefenen van de spieren die de knie buigen
Zittend op bed, de hak over het bed naar u toe schuiven. Probeer de bereikte stand 5 tot 10 seconden vast te houden en strek dan langzaam de knie weer volledig. Herhaal deze oefening, tot uw bovenbeen vermoeid aanvoelt. Of totdat uw knie een stand van 90 graden heeft bereikt.

Zittend oefenen van de spieren die de knie buigen en strekken
Zittend in een stoel, de hak over de grond naar u toe schuiven tot uw knie een stand van 90 graden heeft bereikt. Daarna strekt u uw knie volledig. Probeer de bereikte stand 5 tot 10 seconden vast te houden. Herhaal de oefening tot u moe wordt.

In stand oefenen van de spieren die de heup strekken

Staand achter een stoel, steunt u op de bovenkant van de rugleuning en gaat u op uw niet geopereerde been staan. Houd uw bovenlichaam rechtop. Breng uw been achterwaarts, met de geopereerde knie volledig gestrekt. Houd de eindstand 5 tot 10 seconden vast. Breng dan uw been weer langzaam terug naast uw andere been. Herhaal de oefening tot u moe wordt.

Traplopen met gebruik van een kruk en trapleuning
Als u op de trap naar boven gaat, zet u eerst uw goede been op een trede. Daarna plaatst u het geopereerde been met de kruk erbij. Hierbij steunt u niet op het geopereerde been. Als u de trap naar beneden gaat, plaatst u eerst uw geopereerde been met de kruk een trede lager. Hierbij steunt u niet op het been, en zet u uw goede been erbij. Houd hierbij uw bovenlichaam rechtop.

Veelgestelde vragen

Hieronder leest u antwoorden op veelgestelde vragen over de revalidatie.

Hoelang blijft mijn knie pijnlijk?

Na de operatie merkt u dat de pijn steeds een beetje minder wordt. Tot 3 of 4 maanden na de ingreep treedt verbetering op.

Hoelang blijft mijn knie dik?

De zwelling vermindert de eerste maanden na de operatie. ’s Avonds is de zwelling meestal het grootst. De zwelling neemt af als u blijft oefenen en regelmatig uw been hoog legt. Bijvoorbeeld op een stoel.

Hoe vaak moet ik oefenen?

3 keer per dag 10 minuten is voldoende. Voert u de oefeningen serieus uit, maar overdrijf dit niet.

Heb ik thuis veel hulp nodig?

Meestal gaat de hulp om het aantrekken en uittrekken van sokken, kousen en schoenen. En als het nodig is, bij het wassen van het onderbeen. Uw familie zou hier ondersteuning bij kunnen bieden. Kan dit niet? Dan wordt de thuiszorg hiervoor ingeschakeld. Had u voor de operatie om andere redenen al een beperking? Dan kunt u dit vertellen aan de verpleegkundige tijdens het preoperatieve spreekuur.

Wanneer mag ik weer autorijden?

U mag weer autorijden zodra u uw geopereerde been volledig kunt belasten. Daarnaast moet u voldoende spierkracht hebben in uw been. Dit is meestal 6 tot 12 weken na de operatie.

Wanneer mag ik weer douchen en in bad?

U kunt al snel weer douchen. Het is raadzaam om een krukje onder de douche te zetten, zodat u tijdens het douchen kunt zitten. U mag anderhalve week na de operatie weer douchen. Zorg ervoor dat u onder de douche niet kunt uitglijden. Een stevige grijpstang waaraan u zich vast kunt houden, is daarbij heel prettig. Het is raadzaam de eerste 2 maanden niet in bad te gaan. Dit is vanwege de moeilijke instap en omdat de wond dan zacht (week) kan worden.

Wat voor soort schoenen kan ik het beste aantrekken?

Het is verstandig om schoenen te dragen die vast aan de voet zitten en een brede hak hebben. Hoge hakken en slippers kunt u de eerste 3 maanden beter niet dragen.

Hoe verzorg ik mijn wond?

De wond moet schoon en droog blijven. De huid rondom de hechtingen kan er wat rood of geïrriteerd uitzien. Soms is de huid iets gezwollen. Dit zal langzaam minder worden. Is het wondgebied aanzienlijk gezwollen? Of wordt het rood, voelt het warm aan of komt er vocht uit? Dan is het verstandig om contact op te nemen met de gipskamer. U kunt de wond gewoon wassen, maar gebruik niet te veel zeep.

Mag ik sporten?

U kunt weer zwemmen en fietsen als u het been weer volledig mag belasten. Dit is ongeveer 6 tot 12 weken na de operatie. Voorzichtig een beetje sporten kan na 3 tot 4 maanden na de operatie.

Wanneer kan ik weer werken?

Gemiddeld kunt u na 3 maanden weer werken. Dit hangt af van hoe zwaar uw werk is en van de genezing van uw been. De arbo-arts begeleidt uw terugkeer naar werk.

Versie: 1283133 07-2023 Revalidatie na een correctie-osteotomie

Specialisme: Orthopedie
Deel via e-mail

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.