Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

  1. Home
  2. Folders
  3. Opname in het Brandwondencentrum Groningen
Terug naar bovenliggende pagina

Opname in het Brandwondencentrum Groningen

Folder

Inleiding

U bent of wordt opgenomen in Brandwondencentrum Groningen van het Martini Ziekenhuis. In deze folder leest u praktische informatie en wat u kunt verwachten. Deze folder is een aanvulling op het gesprek met uw arts.

Praktische informatie

Hieronder leest u praktische informatie over het Brandwondencentrum Groningen.

Openingstijden

Ouders mogen altijd naar hun kind. Voor andere bezoekers gelden deze openingstijden:

Brandwondencentrum 3A

Brandwondencentrum 3E

Tussen 15.00 en 17.00 uur

Tussen 15.00 en 17.00 uur

Tussen 18.00 en 20.00 uur

Tussen 18.00 en 20.00 uur

Contactpersonen

Het Brandwondencentrum gaat netjes om met de ­gegevens over uw behandeling. Uw gegevens en informatie worden niet zomaar gedeeld met familie en vrienden. Daarom is het belangrijk dat u 1 of maximaal 2 contactpersonen kiest. Zij ontvangen de informatie over u.

Een brandwond

Een verbranding heeft effect op uw hele lichaam. Al uw organen moeten extra hard werken. Brandwonden scheiden stoffen af die in uw bloed en daarmee in de bloedsomloop komen. Deze stoffen kunnen u ziek maken. Het eerste wat u hiervan merkt, is een zwelling op de plek waar u verbrand bent. Bij uitgebreide brandwonden kunt u zwellingen over het hele lichaam hebben.

Andere klachten bij een verbranding kunnen zijn:

  • Minder eetlust
  • Misselijkheid
  • Een snelle hartslag
  • Een snelle ademhaling
  • Koorts
  • Vermoeidheid
  • Een slechte concentratie

De opname

Direct na uw opname in het Brandwondencentrum beoordeelt een brandwondenarts uw brandwonden. De arts kijkt waar de brandwonden zitten en hoe groot en diep ze zijn. De behandeling hangt ook af van uw leeftijd. Met deze informatie kan de arts de juiste behandeling kiezen.

De behandeling van brandwonden

Vaak worden de brandwonden eerst ingesmeerd met een zalf die infectie tegengaat. Daarna wordt de wond met een verband afgedekt. Waar een brandwond zit, is de huid stuk en biedt de huid dus geen bescherming meer. Zo kunnen bacteriën makkelijker de huid binnendringen. Er is dan meer risico op infecties.

Ook verliest de huid meer vocht en warmte. Daarom gelden in het Brandwondencentrum strenge regels voor hygiëne. Als het nodig is, krijgt u extra vocht via een infuus. Op de afdeling 3A is een luchtbehandeling. Dit is om zo min mogelijk met bacteriën in aanraking te komen. Daarnaast wordt uw kamer verwarmd. 

Behandelplan op maat

U krijgt een behandelplan op maat van het medische team van het Brandwondencentrum. Voordat uw behandeling begint, wordt het behandelplan eerst met u besproken. Ook wordt er in overleg met u een dagschema gemaakt.

Verzorging van brandwonden

In het Brandwondencentrum wordt u zo goed mogelijk verzorgd. Hieronder leest u wat u kunt verwachten.

Dagelijkse verzorging

De meeste brandwonden worden gereinigd en opnieuw verbonden. Dit gebeurt dagelijks, als dat nodig is. De wondverzorging gebeurt op het bed in uw kamer, onder de douche of in bad. De artsen kunnen de hoeveelheid en het soort medicijnen dan aanpassen. De verpleegkundigen proberen samen met u de verbandwissel zo prettig mogelijk te maken. Hiervoor gebruiken ze ontspanningsoefeningen en bieden ze afleiding.

Voeding

Van brandwonden genezen is topsport. Een topsporter eet en drinkt veel om lang en intensief te kunnen bewegen. Met een brandwond moet u ook veel eten en drinken om te kunnen herstellen, want uw lichaam werkt hard. Voor uw herstel is soms extra energie nodig. Daarom kan het zijn dat u extra voeding krijgt.

Bewegen

  • Bewegen is belangrijk. Zo blijven de genezende brandwonden bij uw gewrichten soepel. Ook bouwt u uw conditie weer op.
  • Het is belangrijk dat u uw dagelijkse activiteiten straks weer zelf en alleen kunt doen. Daarom komen de fysiotherapeut en ergotherapeut bij u langs. Zij ondersteunen u bij uw herstel.

Psychologische ondersteuning

Opname in een Brandwondencentrum kan heel ingrijpend zijn. De opname vraagt veel van u en de mensen om u heen. U en uw naasten kunnen daarbij professionele, psychologische hulp krijgen. Soms komt de psycholoog met u kennismaken. Maar u mag de arts of verpleegkundige ook zelf laten weten dat u psychologische hulp wil.

Meer informatie

Meer informatie vindt u op de website van het Brandwondencentrum. Veel informatie staat ook op het multimediascherm bij uw bed.

Informatie voor bezoekers van het Brandwondencentrum

Een bekende van u is opgenomen in het Brandwondencentrum Groningen van het Martini Ziekenhuis. Deze informatie is bedoeld voor u als bezoeker. Bezoek is van harte welkom, maar er zijn wel een paar afspraken waar u zich aan houdt. Dat is om de patiënt te beschermen. U mag op bepaalde tijden langskomen, met 2 personen tegelijk. Ook zijn er regels over het meenemen van cadeaus, kleding, eten en drinken. In het Martini Ziekenhuis kunt u op meerdere plekken zelf eten en drinken.

Regels

  • U komt maximaal met 2 personen tegelijk.
  • Per bezoekuur mag u 1 keer wisselen, mochten er meer mensen willen komen.
  • Maximaal 4 bezoekers per dag.
  • De afspraken over bezoek kunnen veranderen als dat nodig is voor de patiënt.

Regels voor Brandwondencentrum 3A

  • Op bezoek komen moet altijd overlegd worden met de contactpersoon.
  • Bent u zelf ziek of heeft u open wonden? Bespreek dit vóór uw bezoek met de verpleegkundige. Dit is nodig vanwege het gevaar op infecties.
  • Jonge kinderen (tot 10 jaar) mogen niet zomaar op bezoek komen. Dit is om de patiënten te beschermen tegen bacteriën die jonge kinderen vaak bij zich dragen. Soms kan er een uitzondering worden gemaakt. Overleg dit altijd eerst met de verpleegkundige.

Toegang tot Brandwondencentrum 3A

Op afdeling 3A moet u zich eerst melden bij het secretariaat. Ook kunt u via de intercom contact opnemen met de verpleegkundige. Druk daarvoor op de knop bij de ingang.

Voordat u de afdeling op mag, moet u uw sieraden en horloge afdoen. Ook moet u uw handen wassen en een beschermende jas aantrekken. Dit is nodig in verband met de hygiëne.

Wat mag u wel en niet meenemen?

Voor het meenemen van kleding, cadeaus, eten en drinken gelden regels. Hieronder leest u er meer over.

Kleding

  • De patiënt krijg een pyjama van het Brandwondencentrum.
  • Bezoek mag kleding meenemen, daar zijn regels voor:
    • De kleding moet van 100% katoen zijn.
    • De kleding moet thuis gewassen zijn op 60 graden.
    • Gedragen kleding neemt u dagelijks mee naar huis.

Cadeaus

Er zijn regels voor het geven van cadeaus. Vanwege de hygiëne mag u niet alles meenemen en geven. Het cadeau moet in elk geval goed schoongemaakt kunnen worden. Het liefst is het een nieuw gekocht product.

Neemt u iets mee naar het Brandwondencentrum? Dan raden we aan om uw meegenomen spullen bij binnenkomst te laten beoordelen. Sommige cadeaus worden vooraf extra schoongemaakt.

Planten en bloemen zijn niet toegestaan.

Eten en drinken

Hiervoor zijn bepaalde regels. Dit overlegt u met de verpleegkundige.

Toegang tot Brandwondencentrum 3E

Op afdeling 3E mag u direct naar de kamer van de patiënt lopen tijdens bezoekuren. Soms hangt er een bordje op de kamer met de vraag of u zich eerst bij de verpleging wilt melden. Doe dit voordat u de kamer ingaat.

Ook hier geldt dat planten en bloemen zijn niet toegestaan.

Adres, route en parkeren

U kunt uw auto parkeren op de parkeerplaats aan de Van Swietenlaan. Hier staan de betaalautomaten voor de parkeerplaatsen.

Heeft u moeite met lopen? U kunt tussen 07.00 en 20.00 uur met de pendelbus naar de hoofdingang. Ook kunt u een rolstoel lenen.

Blijft de patiënt langer dan 10 dagen in het ziekenhuis? Informeer dan bij het secretariaat voor een weekkaart.

Post

Een kaartje ontvangen doet de patiënt goed. Post wordt daarom dagelijks bezorgd bij het Brandwondencentrum. Voordat de patiënt de kaart krijgt, verwijderen we de envelop. Dat doen we zodat de patiënt de post zo schoon mogelijk krijgt. Stuurt u vertrouwelijke informatie? Gebruik dan een extra envelop.

Postadres

Naam patiënt
Brandwondencentrum Groningen
Afdeling 3A of 3E
Martini Ziekenhuis
Postbus 30033
9700 RM Groningen

Horeca

In het Martini Ziekenhuis kunt u op verschillende plekken wat eten of drinken, bijvoorbeeld in het Martini Restaurant of de Espressobar. Daarnaast bent u welkom in het Martini Paviljoen. Daar is een leestafel met verschillende kranten en tijdschriften. Is het mooi weer? Dan kunt u vanuit het Martini Paviljoen doorlopen naar de binnentuin. Kijk voor de openingstijden op de website van het Martini Ziekenhuis.

Versie: 00099 11-2023 Brandwondencentrum opname

Specialisme: Brandwondencentrum
Deel via e-mail

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.