Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

  1. Home
  2. Folders
  3. Opname door veel overgeven tijdens zwangerschap (hyperemesis)
Terug naar bovenliggende pagina

Opname door veel overgeven tijdens zwangerschap (hyperemesis)

Folder

Algemeen

  • Neem altijd een geldig legitimatiebewijs mee (rijbewijs, paspoort of identiteitsbewijs).
  • Heeft u een zorgverzekering in het buitenland? Neem dan ook uw verzekeringspapieren mee.
  • Kunt u om dringende redenen niet komen voor de operatie of het onderzoek? Bel dan met de polikliniek of afdeling.
  • Uw persoonlijke medische gegevens en afspraken bekijken? Dat kan in ons digitale patiëntenportaal Mijn Martini. U kunt met uw DigiD inloggen via www.martiniziekenhuis.nl/mijnmartini.

Inleiding

Tijdens de zwangerschap is het mogelijk dat u veel moet overgeven. Soms zoveel dat opname in het ziekenhuis nodig is. Dat heet hyperemesis 2 tot 3 op de 100 vrouwen die misselijk zijn en braken worden opgenomen in een ziekenhuis. In deze folder leest u over alles over die opname en de behandeling. Deze folder is een aanvulling op het gesprek met uw arts.

Hyperemesis

Hypermesis is de term voor veel overgeven tijdens de zwangerschap. Door tijdens uw zwangerschap langere tijd veel overgeven, kunt u uitdrogen en afvallen. In het ziekenhuis krijg u een infuus met vocht en zout om uitdroging te voorkomen. Ook kunt u verschillende medicijnen krijgen tegen overgeven. De behandeling duurt niet lang. De meeste vrouwen kunnen na 1 dag of een paar dagen weer naar huis. 

De opname

U wordt 1 nacht opgenomen. Het kan dat u de dagen daarna in dagopname terechtkomt. Tijdens de opname krijgt u bloedonderzoek om te zien welke zouten en vitamines u te weinig heeft. U krijgt meestal een echo, bijvoorbeeld om te zien of u niet zwanger bent van een meerling. Dan is er namelijk meer kans op overgeven door een verhoogd zwangerschapshormoon (Bèta-HCG) in het bloed.

De behandeling

Samen met de gynaecoloog bepaalt u wat voor u de beste behandeling is. Die kan bestaan uit:

Infuus

Soms helpt een behandeling met infuus (vocht) niet voldoende. Dan kunt u een voedingssonde krijgen. Een verpleegkundige plaatst dan een slangetje via uw neus en slokdarm naar de maag of dunne darm. Door dat slangetje krijgt u vloeibare voeding. Zo krijgt u weer belangrijke voedingsstoffen binnen.

Voedingssonde

Als een behandeling met infuus (vocht) niet voldoende helpt, kunt u een voedingssonde krijgen. Een verpleegkundige plaatst dan een slangetje via uw neus en slokdarm naar de maag of dunne darm. Door dat slangetje krijgt u vloeibare voeding. Zo krijgt u weer belangrijke voedingsstoffen binnen.

Medicijnen

De verpleegkundige geeft sommige medicijnen op vaste tijdstippen. Zo bouwt u een hoeveelheid op in uw bloed en werkt het medicijn goed. Mogelijke medicijnen zijn:

Meclozine
Dit is een middel tegen wagenziekte. Het werkt ook goed tegen misselijkheid bij zwangerschap. Dit middel is alleen verkrijgbaar in tabletvorm. Het is veilig te gebruiken gedurende de hele zwangerschap.

Meclozine en Pyridoxine (Emesafene)
Dit is een combinatie van het middel tegen wagenziekte en een vitamine. Dit middel krijgt u in tabletvorm of als zetpil. Bij langdurig gebruik van Pyridoxine kunnen er bijwerkingen optreden. Zodra u goed kunt slikken en niet te snel na inname hoeft te braken, neemt u alleen Meclozine.

Metoclopramide
Metoclopramide Dit middel krijgt u als zetpil of via een infuus. U kunt er suf van worden. Heeft u het medicijn langer dan 5 dagen nodig? Dan overlegt de gynaecoloog met u of u ermee door wilt gaan. Langdurig gebruik kan namelijk bijwerkingen geven.

Ondansetron
Dit werkt tegen de misselijkheid. Het kan via het infuus worden gegeven of als smelttablet. In de eerste 12 weken van de zwangerschap heeft dit middel mogelijk een risico. De arts zal dit met u bespreken.  

Gesprekken

Langdurig misselijk zijn kan van invloed zijn op hoe u zich voelt. Geef het bij uw arts of verpleegkundige aan als u zich langdurig slecht voelt. Ook als u over meer wilt praten dan alleen de behandeling van het zwangerschapsbraken. Een maatschappelijk werker van het ziekenhuis kan u hierbij helpen.

Groeiecho

Meestal kan het geen kwaad voor de baby als u veel overgeeft. Houden de klachten aan tot voorbij de 20 weken? Dan kan het zijn dat de baby te weinig groeit. De gynaecoloog adviseert dan soms om groei-echo’s te maken om uw baby te controleren.

Na de behandeling

Na 1 nacht opgenomen te zijn geweest mag u meestal weer naar huis. Is de misselijkheid na dag 1 niet verbeterd? Dan krijgt u voor vertrek opnieuw een infuus aangesloten voor 4 uur. Hierna krijgt de infuusnaald een stopje en kunt u naar huis.

Weer naar huis

De volgende dag na thuiskomst (dag 3) wordt u gebeld door de arts. De arts vraagt hoe het gaat. Soms komt u die dag nogmaals voor een infuus van 4 uur. U wordt opnieuw de volgende dag (dag 4) thuis gebeld. Is het niet nodig om langs te komen, dan mag u zelf het infuusnaaldje verwijderen. Of u mag hiervoor naar het ziekenhuis komen.

Als de klachten niet verminderen op dag 4, dan zal de arts vervolgstappen met u bespreken. Vaak gaat u thuis nog een periode door met medicijnen. Veel vrouwen gaan steeds minder medicijnen slikken en hebben dan minder klachten.

Als u geen infuus meer nodig heeft, dan kunt u weer terug naar uw eigen verloskundige. 4 op de 10 vrouwen houden klachten en worden weer opgenomen. Heeft u nog veel klachten waarvoor u meerdere medicijnen gebruikt of moet worden opgenomen? Dan blijft u meestal onder controle van de gynaecoloog.

Wanneer bellen?

Neem contact op met uw verloskundige of gynaecoloog als u (weer) tekenen van uitdroging krijgt, zoals:

  • Weinig plassen (2 tot 4 keer per dag).
  • Heel donkergele urine hebben.
  • Steeds heel veel dorst hebben.
  • Niet goed meer kunnen denken, in de war zijn.

Meer informatie

Voor contact met andere vrouwen kunt u terecht bij Stichting ZEHG.

Versie: 00086 Opname door veel overgeven tijdens zwangerschap (Hyperemesis) 2023-09

Specialisme: Verloskunde
Deel via e-mail

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.