Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

  1. Home
  2. Folders
  3. Oogspiercorrectie bij volwassenen
Terug naar bovenliggende pagina

Oogspiercorrectie bij volwassenen

Folder

Inleiding

Samen met de orthoptist en oogarts is er gekozen om u op de wachtlijst te plaatsen voor een oogspieroperatie. Deze operatie is een dagbehandeling. In de loop van de dag kunt u weer naar huis. Bij deze operatie krijgt u een algehele anesthesie. In deze folder leest u waarom soms voor deze operatie wordt gekozen. Ook krijgt u informatie over de periode voor, tijdens en na de operatie. Deze folder is een aanvulling op uw gesprek met de behandelend arts.

Oogspieroperatie

De oogarts opereert de spier(en) van uw oog of ogen. Zo komen uw ogen rechter te staan. De reden voor een operatie kan verschillend zijn:

  • Soms gaat het om het uiterlijk (cosmetisch): rechte ogen.
  • Soms gaat het om klachten te verminderen, zoals dubbelzien of hoofdpijn.
  • Soms gaat het om de ogen beter te laten samenwerken.

Orthoptist

U komt een aantal keren op de poli Oogheelkunde bij de orthoptist en oogarts, om de ogen te meten. Een orthoptist is onder andere gespecialiseerd in:

  • De oogstand

  • De samenwerking tussen de ogen

  • De ontwikkeling van het (scherp)zien

Scheelzienshoek

De orthoptist bepaalt hoeveel de ogen wijken. Dit heet de scheelzienshoek. Op basis van de scheelzienshoek overleggen de orthoptist en oogarts over de operatie. En welke spier of spieren verplaatst (verzwakt) of ingekort (versterkt) moeten worden. De sterkte van de ogen/bril zal niet veranderen door deze operatie.

Voorbereiding

U krijgt instructies mee over hoe u zich voorbereidt op de operatie. Hieronder leest u alvast de belangrijkste informatie over de voorbereidingen. 

Afspraken in het ziekenhuis

  • Ongeveer 1 week voor de operatie gaat u nogmaals naar de orthoptist en oogarts. Dit is voor de laatste meting en om eventuele vragen te beantwoorden. Van de oogarts krijgt u een recept mee voor antibiotica-oogdruppels. Deze zijn bedoeld voor na de operatie. De oogdruppels moeten voor de operatie besteld en afgehaald worden bij de (eigen) apotheek.

  • Voor de operatie is er een (telefonische) intake met de anesthesist. De anesthesist brengt uw onder narcose en houdt u tijdens de operatie goed in de gaten.

Nuchter zijn

Bij algehele anesthesie moet u nuchter zijn. Dit betekent dat u de avond voor de operatie vanaf 24.00 uur niet meer mag eten en drinken. Lees meer over nuchter zijn.

Vervoer naar huis

U kunt na de operatie niet zelf autorijden of fietsen. Het is daarom belangrijk dat u iemand meeneemt die u na de operatie weer thuisbrengt.

Dag van de operatie

  • Op de dag van de operatie heeft u geen sieraden meer in of om.
  • Op de dag van de operatie draagt u geen nagellak. 
  • Bent u ziek of verkouden? Geeft u dit dan meteen door. De operatie kan mogelijk beter uitgesteld worden.

De operatie

U meldt zich op de afgesproken tijd bij de balie bij de hoofdingang. Daar wordt u doorverwezen naar de juiste afdeling. Een verpleegkundige geeft u informatie over wat er gaat er gebeuren.

Voorbereiding

Voor de operatie krijgt u een operatiejasje aan. Als u een gebitsprothese (kunstgebit) heeft, doet u deze uit. U gaat in bed liggen en de verpleegkundige rijdt u naar de operatiekamer.

De operatie

Op de operatiekamer krijgt u een infuus in uw arm. Via dit infuus krijgt u vocht, voedingsmiddelen, medicijnen en de verdoving (anesthesie). Dit is vooraf met u besproken.

De oogarts opereert de spier(en) aan het oog of de ogen. Het oog wordt niet uit de oogkas gehaald. Daarna krijgt u antibioticumzalf in uw oog of ogen.

Duur van de operatie

De operatie duurt 30 minuten tot 1 uur per spier.

Na de operatie

Na de operatie gaat u naar de uitslaapkamer. Hier controleren ze uw hartslag en bloeddruk. Daarna gaat u terug naar de afdeling.

Uw ogen zullen wat rood, gezwollen en mogelijk pijnlijk zijn. Ook kunt u dubbelzien. Als alle controles goed zijn, mag u naar huis met uw begeleider. U krijgt van de verpleegkundige een aantal adviezen en informatie mee voor thuis. Dit helpt om snel te herstellen.

Weer naar huis

Thuis zijn er adviezen om het oog/de ogen sneller te laten herstellen. Hieronder leest u wat u beter wel en niet kunt doen in de periode na de operatie. 

Activiteiten

Bij een oogspieroperatie is er een kans op een infectie. Om een infectie te voorkomen, zijn er adviezen. Deze adviezen gelden in de eerste 3 weken na de operatie. Zolang het oog/ de ogen dik of rood zijn, gaat u hiermee door.

U mag in deze periode niet

  • Zwemmen.
  • Naar een stoffige ruimte gaan.

Verder mag u alles doen.

Oogdruppels

Om infecties te voorkomen, gebruikt u minimaal 2 weken antibiotica-oogdruppels in het oog/de ogen.

Hechtingen

De eerste dagen kunt u last hebben van de hechtingen. Ze kunnen wat prikken of een zandkorrel gevoel geven. De hechtingen lossen vanzelf op. U hoeft hiervoor dus niets te doen of naar het ziekenhuis te komen.

Trekkerig gevoel

De ogen kunnen trekkerig aanvoelen bij (opzij) kijken, dit kan er bij horen. Probeer de ogen wel te bewegen door heen en weer te kijken. Probeer te voorkomen dat u dit bewust niet doet. 

Paracetamol

U heeft meestal weinig pijn. Heeft u wel pijn? Dan kunt u paracetamol gebruiken.

Ogen schoonmaken

Mocht het nodig zijn, kunt u de ogen schoonmaken met vers water uit de kraan of afgekoeld gekookt water. Daarbij gebruikt u een niet-pluizige doek.

Verdergaan met behandeling

Alle therapieën en/of behandelingen gaan door na de operatie. Denk hierbij aan oogpleisters of het dragen van een bril. Hierin volgt u altijd het advies van de orthoptist en/of de oogarts.

Controle

  • Ongeveer 1 week na de operatie controleren de orthoptist en oogarts uw ogen. Ze beoordelen van het eerste resultaat en het herstel van de operatie.
  • In de periode na de operatie kan de oogstand nog veranderen. Daarom komt u regelmatig op controle bij de orthoptist en eventueel bij de oogarts. In de meeste gevallen geeft de operatie het gewenste resultaat. Mocht dit niet zo zijn, is soms nog een operatie nodig.

Wanneer bellen?

Neem bij een toename van onderstaande klachten contact op met de poli Oogheelkunde: 

  • Roodheid
  • Visus vermindering
  • Bloeden
  • Meer pijn 

Versie: 00019-11-2022 Oogspiercorrectie bij volwassenen

Specialisme: Oogheelkunde
Deel via e-mail

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.