Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

  1. Home
  2. Folders
  3. Ontslag van Intensive Care naar verpleegafdeling
Terug naar bovenliggende pagina

Overplaatsing van Intensive Care naar verpleegafdeling

Folder

Inleiding

U bent opgenomen geweest op de Intensive Care (IC). Omdat u genoeg bent hersteld, is het niet meer nodig dat u de hele tijd met apparatuur wordt bewaakt. Daarom wordt u overgeplaatst naar de gewone verpleegafdeling. Daar gaat uw behandeling verder.

Hoe dit voor u is, is heel persoonlijk. U kunt het als vooruitgang zien, maar het kan ook zijn dat u er tegenop ziet. Vooraf is het goed om het verschil tussen de Intensive Care en de verpleegafdeling te weten. Dat maakt de stap van de ene naar de andere afdeling minder groot. In deze folder kunt u ook lezen wat de mogelijke gevolgen zijn van een opname op de IC.

Intensive Care

Lichaamsfuncties zoals uw ademhaling, bloeddruk en hartritme zijn nodig om in leven te blijven. Als deze functies verstoord raken of dreigen te raken, dan kan het nodig zijn dat iemand naar de IC gaat. Op de IC worden deze lichaamsfuncties met allerlei apparatuur in de gaten gehouden. En als het nodig is, worden ze ondersteund of overgenomen. Omdat er veel geluiden zijn en er veel gebeurt, is het op de IC vaak onrustig. Het is daardoor bijvoorbeeld voor de patiënt niet altijd duidelijk of het dag of nacht is.

Team

Op de IC liggen patiënten meestal alleen op een kamer of met nog 1 medepatiënt. Er zijn de hele tijd verpleegkundigen en artsen in de buurt. Een verpleegkundige heeft de zorg over 1 of 2 patiënten. De verpleegkundige weet precies hoe het met de patiënten gaat. Meerdere keren per dag komen artsen bij u aan het bed. De intensivist is de hoofdbehandelaar op de IC. Op de IC is er zeer regelmatig contact met familie en naasten om te vertellen hoe het gaat met de patiënt.

Verpleegafdeling

Zijn de lichaamsfuncties voldoende hersteld en is 24 uurs-bewaking niet meer nodig? Dan wordt u overgeplaatst naar een gewone verpleegafdeling. De intensivist is dan niet langer de hoofdbehandelaar. Vanaf dat moment is dat de medisch specialist van de verpleegafdeling. Op een verpleegafdeling is de zorg voor u anders dan op de Intensive Care. Dit verschilt op een aantal punten:

  • Er zijn naar verhouding minder verpleegkundigen op de verpleegafdeling werkzaam. 1 verpleegkundige zorgt voor meerdere patiënten.

  • Er is niet de hele tijd een verpleegkundige op de kamer. Als u hulp nodig heeft, dan kunt u op een bel drukken. Er komt dan zo snel mogelijk een verpleegkundige.

  • Er is niet de hele tijd een arts op de afdeling. De arts kan wel meteen worden opgeroepen.

  • De arts praat als eerste met u. Gesprekken van de arts met uw familie of naasten zijn mogelijk, maar pas na afspraak.

  • Er zijn minder geluiden van apparatuur.

  • Vaak liggen er meerdere patiënten op 1 kamer.

  • U heeft meestal weer uw eigen kleding aan.

  • Er is een duidelijker dag-en-nachtritme.

Mogelijke gevolgen van een opname op de Intensive Care

Als u op de IC heeft gelegen, dan merkt u dat dit best heftig kan zijn. Soms krijgt u lichamelijke klachten, soms ook geestelijke klachten.

Lichamelijke gevolgen

Na een opname op de IC kunt u lichamelijke klachten en beperkingen hebben. Deze klachten zijn vaak afhankelijk van uw ziekte. Maar ook hoe lang u op de IC heeft gelegen en hoe het met u tijdens de opname op de IC is gegaan. Tijdens uw opname wordt zo veel mogelijk aandacht besteed aan het voorkomen van deze klachten. Restverschijnselen kunnen niet altijd worden voorkomen. Dit komt doordat de meeste patiënten ernstig ziek zijn. En omdat orgaanfuncties zijn uitgevallen of dreigen uit te vallen.

Psychische gevolgen

Uit onderzoek blijkt dat patiënten na een IC-opname problemen kunnen krijgen. Dit kan komen doordat de gebeurtenissen op de IC nog niet helemaal verwerkt zijn. Patiënten hebben bijvoorbeeld last van slaapstoornissen, angst of hallucinaties. Maar ook onrust, woede en somberheid.

Veel patiënten geven aan zich achteraf weinig meer te kunnen herinneren van de opname. Dit heeft te maken met hoe erg iemand ziek is geweest en de medicijnen die zijn toegediend. Soms herinneren patiënten zich alleen maar kleine stukjes. Herinneringen kunnen, achteraf gezien, ook niet helemaal kloppen. Het niet (precies) weten van wat er gebeurd is, kan verwarrend of beangstigend zijn. Een tip is dat familie of naasten een dagboekje bijhouden over de periode op de IC. Het kan helpen om de gebeurtenissen terug te lezen.

Mogelijke klachten

Mogelijke lichamelijke en psychische klachten na opname en behandeling op de IC:

  • Verminderde spierkracht en beweeglijkheid van gewrichten.

  • Veranderde stem en problemen met het slikken.

  • Achteruit gaan van de conditie.

  • Concentratiestoornis, angst en geheugenstoornis.

Meestal worden de klachten na een tijdje minder en gaat het snel weer beter. 

Gevolgen voor de omgeving

Ook voor uw familie en naasten kan een opname op de IC veel indruk maken. De ziekte van de patiënt kan een machteloos en angstig gevoel veroorzaken. Het komt voor dat de familie het anders beleeft dan de patiënt. Het kan helpen om hierover met elkaar te praten. Familieleden kunnen onvolledige herinneringen misschien aanvullen. Dit helpt om alles een plek te geven en de gebeurtenissen te verwerken.

Nazorg voor patiënten en familie

Het blijkt dat veel patiënten en hun familie behoefte hebben aan een nagesprek. Bijvoorbeeld over de ervaringen die ze opgedaan hebben tijdens de periode op de IC. Of over de klachten, die mogelijk nog aanwezig zijn. Heeft u hier behoefte aan? Dan kunt u bellen met het secretariaat van de IC-afdeling en hiernaar vragen. Dit kan via telefoonnummer (050) 524 6540. U wordt dan door de IC-verpleegkundige teruggebeld. In overleg kunt u een afspraak maken voor een nazorggesprek.

Geestelijk begeleider of maatschappelijk werker

Het is ook mogelijk om tijdens of na uw verblijf op de verpleegafdeling een gesprek te hebben met een geestelijk begeleider of maatschappelijk werker. De verpleegkundige van de afdeling kan een afspraak voor u maken.

Versie: 20140026 Ontslag IC MC naar verpleegafdeling 2023-12

Specialisme: Intensive Care
Deel via e-mail

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.