Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

  1. Home
  2. Folders
  3. Norovirus
Terug naar bovenliggende pagina

Norovirus

Folder

Inleiding

In het ziekenhuis gaan soms virussen rond, zoals het Norovirus. In deze folder leest u meer informatie over dit virus. U leest onder andere welke maatregelen er zijn om de verspreiding van dit virus te voorkomen.

Norovirus

Het Norovirus is een besmettelijk virus dat buikgriep kan veroorzaken. In de wintermaanden komt dit virus het meest voor. Meer dan de helft van de besmettingen ontstaat in zorginstellingen. Denk hierbij aan ziekenhuizen en verpleeghuizen. Dit komt doordat daar veel mensen dicht bij elkaar zitten. Ook is er vaak veel contact tussen verpleegkundigen en patiënten.

Symptomen

De symptomen van het Norovirus zijn vooral braken en diarree. Deze klachten ontstaan vaak 1 tot 3 dagen nadat u besmet bent met het virus. Het braken is vaak heftig en kan zomaar ineens beginnen. 

Andere symptomen zijn koorts, misselijkheid, hoofdpijn en buikkrampen. Meestal verdwijnen de symptomen vanzelf binnen 1 tot 4 dagen.

Bij mensen met minder weerstand kunnen de klachten langer duren. Dit zijn bijvoorbeeld ziekenhuispatiënten, ouderen en jonge kinderen.

Hoe besmettelijk is het Norovirus?

Het Norovirus is erg besmettelijk. Het virus zit in de ontlasting en het braaksel van mensen die al besmet zijn. U kunt het virus oplopen door uw handen niet goed te wassen met water en zeep nadat u naar het toilet bent geweest. Het virus kan ook in de lucht zitten, als mensen bijvoorbeeld hebben gebraakt.

De behandeling

Als u besmet bent met het Norovirus is een behandeling niet nodig. De symptomen verdwijnen meestal vanzelf weer. Wel is het belangrijk dat u voldoende drinkt, zo voorkomt u dat u uitdroogt.

Maatregelen voor patiënten

  • Als u in het ziekenhuis ligt en u krijgt klachten die passen bij het Norovirus, dan wordt u apart verpleegd. U ligt dan alleen op een kamer. 
  • De artsen en verpleegkundigen op uw kamer dragen een overschort en handschoenen. Als u braakt, dragen ze ook een mond-neusmasker. 
  • Op de kamer heeft u een eigen toilet. Als u naar het toilet bent geweest, is het belangrijk dat u uw handen goed wast.

Maatregelen voor bezoekers

Bezoek blijft welkom. Voor bezoekers gelden de volgende maatregelen:

  • Bij het verlaten van de verpleegkamer wast u uw handen goed met water en zeep. U kunt uw handen ook desinfecteren met Sterillium handdesinfectie.
  • Na het bezoek aan een afdeling waar het Norovirus heerst, moet u direct naar huis. U mag geen andere patiënten in het ziekenhuis meer bezoeken. Wilt u meerdere mensen bezoeken? Ga dan eerst naar de mensen waar het Norovirus niet heerst.

Als bezoeker loopt u kans om ook besmet te raken met het Norovirus. Heeft u klachten die hiermee te maken kunnen hebben? Meld dit dan meteen aan de verpleegkundigen.

Tot slot

Heeft u vragen over de informatie in deze folder? Stel deze gerust aan de arts of verpleegkundige. 

Versie: 1068976 norovirus 2023-12

Deel via e-mail

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.