Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

  1. Home
  2. Folders
  3. Neuropsychologisch onderzoek
Terug naar bovenliggende pagina

Neuropsychologisch onderzoek

Folder

Algemeen

  • Neem altijd een geldig legitimatiebewijs mee (rijbewijs, paspoort of identiteitsbewijs).
  • Heeft u een zorgverzekering in het buitenland? Neem dan ook uw verzekeringspapieren mee.
  • Kunt u om dringende redenen niet komen voor de operatie of het onderzoek? Bel dan met de polikliniek of afdeling.
  • Uw persoonlijke medische gegevens en afspraken bekijken? Dat kan in ons digitale patiëntenportaal Mijn Martini. U kunt met uw DigiD inloggen via www.martiniziekenhuis.nl/mijnmartini.

Inleiding

Op de afdeling Medische Psychologie wordt neuropsychologisch onderzoek gedaan. In deze folder leest u wat neuropsychologisch onderzoek is en waarom het belangrijk is. Ook leest u hoe het onderzoek gaat en hoe u de uitslag ontvangt. 

Neuropsychologisch onderzoek

Bij neuropsychologisch onderzoek beoordeelt de psycholoog of er iets veranderd is in hoe iemand zich gedraagt, denkt of voelt. Dit onderzoek wordt gedaan als iemand mogelijk een hersenaandoening heeft. Bijvoorbeeld door ziekte of letsel. 

Voorbereiding

U hoeft zich niet voor te bereiden op het neuropsychologisch onderzoek. Wel is het belangrijk dat u uitgerust bent. Het onderzoek duurt namelijk vaak een hele ochtend, met soms nog een deel van de middag. Gebruikt u hulpmiddelen zoals een leesbril of gehoorapparaat? Neem deze dan mee naar het onderzoek.

De persoon die met u meegaat voor het kennismakingsgesprek kan niet bij het onderzoek aanwezig zijn. Diegene kan wachten in de wachtkamer of wordt na het onderzoek gebeld.

Intake

U heeft een kennismakingsgesprek met de neuropsycholoog, waar uw klachten uitgebreid worden besproken. Bijvoorbeeld wanneer de klachten ontstaan. En wat de gevolgen voor uw dagelijks leven zijn. Het is nuttig als iemand uit uw naaste omgeving bij dit gesprek aanwezig kan zijn. Bijvoorbeeld uw partner of familielid.  

Soms is tijdens het kennismakingsgesprek al duidelijk waar de klachten mee te maken hebben. Dan is onderzoek niet nodig. Na het gesprek wordt een onderzoek ingepland. Dit kan op dezelfde dag zijn. Dan staat dat op de uitnodiging. Maar meestal krijgt u daarvoor een andere afspraak.

Testonderzoek

Het testonderzoek is een onderdeel van neuropsychologisch onderzoek. Het testonderzoek wordt gedaan door een psychodiagnostische werker. Tests kunnen bestaan uit vragenlijsten, maar ook uit metingen van bepaalde vaardigheden. Zo kunt u getest worden op geheugen, concentratievermogen en inzet. Maar ook op taalvaardigheid, ruimtelijk inzicht en intelligentie. Welke tests worden afgenomen, hangt af van uw klachten. 

Het is belangrijk om te weten dat het onderzoek geen examen is. De tests zijn bedoeld om erachter te komen wat u kunt en hoe u zaken aanpakt. 

De uitslag

Na het neuropsychologisch onderzoek krijgt u een nieuwe afspraak voor de uitslag. De neuropsycholoog bespreekt de resultaten van het onderzoek met u. Daar mag uw naaste, zoals een partner of familielid, bij aanwezig zijn. Waar mogelijk krijgt u advies over hoe u met uw klachten of beperkingen om kunt gaan.

Soms is een kortdurende behandeling gewenst. De neuropsycholoog zal dan met u bespreken waar dat het beste kan. Soms is dat in het ziekenhuis en soms bij een andere hulpverlener. 

Patiëntendossier

  • De medewerkers van de polikliniek Medische Psychologie hebben een beroepsgeheim. 
  • Uw patiënteninformatie wordt opgeslagen in een afgeschermd, digitaal patiëntendossier. Daarin komt een rapport (verslag) over uw onderzoek en behandeling. Het rapport wordt gedeeld met uw behandelend arts en met uw huisarts. 
  • Uw rapport wordt niet gedeeld met andere organisaties of mensen buiten het ziekenhuis. Dat gebeurt alleen met uw toestemming. U krijgt een kopie van het rapport.

Kwaliteit van de zorg

De medisch psycholoog doen er alles aan om de kwaliteit van de zorg hoog te houden. Ze willen u zo goed mogelijk helpen. Zijn er toch dingen die u niet begrijpt of waar u ontevreden over bent? Dan bespreekt de medisch psycholoog deze graag met u. 

De medisch psychologen in het Martini Ziekenhuis zijn aangesloten bij het Nederlands Instituut voor Psychologen (NIP). Dat is de officiële beroepsvereniging voor psychologen. Ook moeten de psychologen zich aan de wet Beroepen Individuele Gezondheidszorg (BIG) houden. Voor meer informatie kunt u onderstaande websites bekijken. 

Versie: 20160084 Neuropsychologisch onderzoek 2023-09

Specialisme: Medische Psychologie
Deel via e-mail

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.