Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

  1. Home
  2. Folders
  3. MRSA
Terug naar bovenliggende pagina

MRSA

Folder

Algemeen

  • Neem altijd een geldig legitimatiebewijs mee (rijbewijs, paspoort of identiteitsbewijs).
  • Heeft u een zorgverzekering in het buitenland? Neem dan ook uw verzekeringspapieren mee.
  • Kunt u om dringende redenen niet komen voor de operatie of het onderzoek? Bel dan met de polikliniek of afdeling.
  • Uw persoonlijke medische gegevens en afspraken bekijken? Dat kan in ons digitale patiëntenportaal Mijn Martini. U kunt met uw DigiD inloggen via www.martiniziekenhuis.nl/mijnmartini.

Inleiding

Ieder mens draagt bacteriën bij zich. Deze bacteriën hebben we nodig. Bijvoorbeeld voor de spijsvertering of bescherming van de huid. 

Bacteriën zijn ook op het lichaam te vinden. Zo is Staphylococcus Aureus een bacterie die vooral in de neus en op de huid zit. Deze bacterie kan infecties veroorzaken, bijvoorbeeld een steenpuist of een ontstoken wondje. Deze infecties genezen vaak vanzelf.

Soms is het nodig de infectie te behandelen met antibiotica. Dit zijn medicijnen die bacteriën doden. Is de Staphylococcus aureus niet meer gevoelig is voor de gebruikelijke antibiotica? Dan noemen we de bacterie Methicilline Resistente Staphylococcus Aureus (MRSA).

Wat betekent dit voor u?

Veel mensen merken niet dat ze de bacterie bij zich dragen. Ook raken de meeste mensen de bacterie snel weer kwijt. Maar een infectie door een MRSA-bacterie, is lastig te behandelen. Dit komt doordat de bacterie niet meer gevoelig is voor antibiotica. Daarom willen we in het ziekenhuis voorkomen dat de bacterie zich verspreidt.

Verspreiding en besmetting van MRSA

Besmetting met MRSA gaat vaak via direct huidcontact, en dan vooral de handen. Soms kan MRSA via huidschilfers of niezen in de lucht komen. Gelukkig leidt dit bijna nooit tot dragerschap. 

Als u drager bent van MRSA, hoeft u uw handen of neus niet extra schoon te maken. Ook dan is het voldoende om de gewone hygiëne toe te passen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan handen wassen met water en zeep. Dat doet u na ieder toiletbezoek en voor u gaat eten of eten klaarmaakt. 

U heeft een MRSA. Wat nu?

Is de MRSA-bacterie bij u aangetoond? Of denkt de arts dat u de MRSA-bacterie heeft? Dan nemen we de volgende maatregelen:

  • Tijdens uw opname ligt u alleen op een kamer (isolatiekamer). 
  • Is bij u een vermoeden van MRSA-bacterie? Dan dragen de ziekenhuismedewerkers een overschort en handschoenen als ze langskomen. Terwijl u wacht op de uitslag van de test, vragen we u om op de kamer te blijven.
  • Is bij u de MRSA-bacterie aangetoond? Dan dragen ziekenhuismedewerkers een overschort, handschoenen, een mond-neusmasker en een muts. U mag de kamer niet verlaten. Dit wordt ook wel strikte isolatie genoemd.

Bezoek

U mag gewoon bezoek blijven ontvangen. Ook kinderen, ouderen en zwangeren blijven welkom. We vragen het bezoek vooraf contact op te nemen met de verpleging van de afdeling. Dan krijgen ze de maatregelen te horen. 

Als zeker is dat u de MRSA-bacterie heeft:

  • Bezoekers dragen een overschort en mond-neusmasker. 
  • Bezoekers desinfecteren hun handen na het bezoek. 
  • Bezoekers verlaten direct na het bezoek het ziekenhuis. 

Wilt uw bezoek nog andere patiënten bezoeken? Dan gaan zij daar eerst heen. Pas als laatste mogen ze bij u op bezoek komen. 

Wat gebeurt er als u weer naar het ziekenhuis moet?

In het ziekenhuis weten we of u een MRSA-bacterie heeft gehad. Dat staat namelijk in uw elektronisch dossier. Als u weer naar het ziekenhuis komt, gelden soms maatregelen. In elk geval als u wordt opgenomen of als u sommige poliklinieken bezoekt. Bij een opname doen we ook altijd een controlekweek. 

Na 1 jaar wordt de melding over MRSA uit uw elektronisch dossier verwijderd. Uw huisarts krijgt hier een melding van. Gaat u weer naar het ziekenhuis, voor uzelf of voor een ander? Geef dan graag aan dat u besmet bent (geweest). Dan kunnen er maatregelen genomen worden. Zo verkleint u de kans dat de MRSA zich verspreidt of iemand besmet.

Maatregelen buiten het ziekenhuis

De maatregelen gelden alleen in het ziekenhuis. Thuis hoeft u geen extra maatregelen te nemen. Voor uw gezonde omgeving zorgt de MRSA-bacterie niet voor een risico. 

Krijgt u na uw opname thuiszorg? Of wordt u opgenomen in een verpleeghuis? Dan zijn wel extra maatregelen nodig. Welke maatregelen dat zijn, hoort u dan.

Tot slot

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen? Dan kunt u deze bespreken met uw verpleegkundige of behandelend arts. 

Versie: 1068983 MRSA 2024-02

Deel via e-mail

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.