Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

  1. Home
  2. Folders
  3. Medicijn levothyroxine (Thyrax® of Euthyrox®)
Terug naar bovenliggende pagina

Medicijn levothyroxine (Thyrax® of Euthyrox®)

Folder

Inleiding

Als uw schildklier te traag werkt, wordt er te weinig schildklierhormoon aangemaakt. Hierdoor kunt u klachten krijgen. Een te trage schildklierwerking wordt ook wel hypothyreoïdie genoemd. Om het tekort aan schildklierhormoon aan te vullen, krijgt u het medicijn levothyroxine. In deze folder krijgt u algemene informatie over dit medicijn. Ook krijgt u antwoord op veelgestelde vragen.

De schildklier

De schildklier bevindt zich in de hals, net onder het strottenhoofd en voor de luchtpijp. De schildklier zorgt voor de belangrijke hormonen T4 en T3. Deze hormonen zijn belangrijk voor de lichaamsgroei van kinderen en voor hun ontwikkeling. De hormonen regelen ook tijdens het hele leven de stofwisseling in het lichaam.

Waarom levothyroxine?

Als uw schildklier te traag werkt, maakt deze te weinig schildklierhormoon aan. Hierdoor kunt u klachten krijgen:

  • Lusteloosheid.
  • Vermoeidheid.
  • Het koud hebben.
  • Een verandering van uw menstruatie.
  • Gewichtstoename. 

Een te trage schildklierwerking wordt ook wel hypothyreoïdie genoemd. Om het tekort aan schildklierhormonen aan te vullen, krijgt u het medicijn levothyroxine.

Hoe werkt levothyroxine?

Levothyroxine is een synthetisch (kunstmatig) schildklierhormoon. De werking is hetzelfde als van het schildklierhormoon dat uw eigen schildklier maakt. Als de schildklier nog voor een deel werkt, vullen de tabletten het tekort aan. Als de schildklier niet meer werkt, nemen de tabletten de werking van de schildklier helemaal over.  

Er bestaat geen medicijn dat een te traag werkende schildklier kan genezen. Soms wordt levothyroxine voorgeschreven als toevoeging aan schildklierremmende medicijnen

(Strumazol® of PTU®). Dit zijn medicijnen die worden gebruikt bij een te snelle schildklierwerking.

Effect van levothyroxine

Het duurt vaak een paar dagen tot weken voordat u het effect van het medicijn merkt. Het duurt ongeveer 6 weken voordat de arts het effect goed kan beoordelen.

Het is niet altijd mogelijk om vooraf precies te bepalen hoeveel u nodig heeft. Daarom wordt uw bloed in het begin soms iedere 6 tot 8 weken gecontroleerd. Zo kan de arts zien of de hoeveelheid goed is.

Mogelijke bijwerkingen

Als de hoeveelheid levothyroxine goed is, heeft u meestal geen last van bijwerkingen. Dit komt omdat het medicijn uw tekort aanvult. Toch kunnen er bijwerkingen zijn, al gebeuren ze bijna nooit:

  • Een gejaagd gevoel.
  • Hartkloppingen.
  • Veel zweten.
  • Diarree. 

Als u hier last van heeft, dan betekent het vaak dat de hoeveelheid levothyroxine te hoog is. U meldt dit aan uw behandelend arts. Uw arts past de hoeveelheid aan, aan de hand van uw klachten en het bloedonderzoek. 

Het gebeurt heel soms dat iemand overgevoelig is voor levothyroxine. Dit merkt u door huiduitslag en jeuk. Als dat bij u gebeurt, neemt u meteen contact op met uw (huis)arts.

Wanneer innemen?

U neemt de tabletten in op een lege maag, een half uur voor het ontbijt. U kunt de tabletten ook slikken voordat u gaat slapen. Dit overlegt u eerst met uw arts. U mag dan 2 uur voordat u de tabletten slikt niet meer eten. 

Het is belangrijk dat u de tabletten iedere dag slikt. Als u een keer een tablet vergeten bent, dan neemt u die toch nog in, ook al heeft u al gegeten. Als u niet zeker weet of u al een tablet heeft ingenomen, dan slaat u de tablet over. 

Combinatie met andere medicijnen

Levothyroxine gaat niet altijd goed samen met andere medicijnen. 

Bloedverdunners acenocoumarol en fenprocoumon

Levothyroxine kan de werking van een bloedverdunner versterken. Hierdoor kunnen bloedingen ontstaan. U vertelt de trombosedienst daarom dat u levothyroxine gebruikt. Zij houden dan de hoeveelheid in de gaten. 

Indinavir, een middel tegen virusinfecties, zoals hiv

Indinavir kan de werking en bijwerkingen van levothyroxine versterken. U meldt dit aan uw behandelend arts. Die past de hoeveelheid levothyroxine voor u aan. 

Andere medicijnen

Er zijn medicijnen zorgen ervoor dat levothyroxine minder goed werkt. Onderstaande medicijnen moet u niet samen met levothyroxine innemen:

  • Maagzuurbindende middelen en middelen met calcium neemt u 2 uur na de levothyroxine in. Kan dit niet, omdat u het middel bijvoorbeeld 4 keer per dag of vaker moet gebruiken? Overlegt u datdan met uw (huis)arts. Uw arts kan u dan een ander maagzuurremmend middel voorschrijven.

  • Sucralfaat is een middel tegen maag- of darmzweer en slokdarmontsteking. U neemt dit middel 2 uur na de levothyroxine in. 
  • Colestyramine en colesevelam zijn galzuurbindende middelen. Deze middelen worden gebruikt bij een te hoog cholesterolgehalte. Neem deze middelen 4 uur na de levothyroxine in.
  • IJzer en vitamine-mineralenpreparaten met ijzer neemt u 2 uur na de levothyroxine in.

Zwangerschap en borstvoeding

  • Als u zwanger bent heeft u meer behoefte aan het schildklierhormoon. Meld het uw arts zo snel mogelijk als u weet dat u zwanger wilt worden, en altijd als u zwanger bent.
  • Tijdens uw zwangerschap kunt u levothyroxine veilig gebruiken. Het wordt al jarenlang gebruikt door zwangeren, zonder problemen voor hen of voor de kinderen.
  • U kunt veilig borstvoeding geven als u levothyroxine gebruikt. Het komt in kleine hoeveelheden in de moedermelk terecht. Dit heeft geen nadelige gevolgen voor uw kind.

Versie: 1465170 Medicijn levothyroxine 2023-08

Deel via e-mail

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.