Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

  1. Home
  2. Folders
  3. Lumbaalpunctie onder doorlichting
Terug naar bovenliggende pagina

Lumbaalpunctie onder doorlichting

Folder

Algemeen

  • Neem altijd een geldig legitimatiebewijs mee (rijbewijs, paspoort of identiteitsbewijs).
  • Heeft u een zorgverzekering in het buitenland? Neem dan ook uw verzekeringspapieren mee.
  • Kunt u om dringende redenen niet komen voor de operatie of het onderzoek? Bel dan met de polikliniek of afdeling.
  • Uw persoonlijke medische gegevens en afspraken bekijken? Dat kan in ons digitale patiëntenportaal Mijn Martini. U kunt met uw DigiD inloggen via www.martiniziekenhuis.nl/mijnmartini.

Inleiding 

Binnenkort heeft u een onderzoek op de afdeling Radiologie: de lumbaalpunctie. In deze folder leest u wat een lumbaalpunctie is en wat u kunt verwachten. Deze folder is een aanvulling op uw gesprek met de arts.

Lumbaalpunctie

Een lumbaalpunctie is een onderzoek waarbij wat hersenvocht uit het lichaam wordt gehaald. Hersenvocht is het vocht dat de hersenen en het ruggenmerg omspoelt. 

Waarom een lumbaalpunctie?

Bij sommige ziektes verandert het vocht van samenstelling. Voor het stellen van een diagnose kan het dan nodig zijn om het vocht te onderzoeken. Ook kan de druk van het vocht bij sommige aandoeningen verhoogd zijn. Dat moet tijdens de lumbaalpunctie worden opgemeten.

Waar wordt er geprikt?

Onderaan het ruggenmerg bij de lendenwervels is een soort holte met hersenvocht. Om wat vocht af te nemen, prikt de radioloog in deze holte tussen uw lendenwervels. Bij dit onderzoek wordt dus niet in het ruggenmerg zelf geprikt.

Voorbereiding

U hoeft zich niet voor te bereiden op de lumbaalpunctie. 

Het onderzoek

Voor het onderzoek gaat u op uw linkerzij op de röntgentafel liggen. U trekt uw knieën zover mogelijk onder u op en maakt uw rug zo bol mogelijk. 

De radioloog moet in het onderste gedeelte van de rug prikken. Met röntgendoorlichting kijkt de radioloog wat de beste plek is om te prikken. Vervolgens wordt de huid gedesinfecteerd en brengt de radioloog een dunne naald in. Meestal is de prik door de huid wat pijnlijk, zoals bij het afnemen van bloed.

Soms wordt de druk van het vocht nog gemeten. Dan laat de radioloog wat vocht aflopen in een buisje. Na het onderzoek wordt de naald verwijderd. Op de plaats waar geprikt is, krijgt u een pleister. 

Duur van het onderzoek

Het onderzoek duurt 15 tot 30 minuten. 

Na het onderzoek

Na het onderzoek kunt u meteen naar huis.

Weer naar huis

Het is verstandig om op u op de dag van de punctie niet zwaar in te spannen. Ook kunt u het beste vrij nemen van uw werk. Bedrust is alleen nodig als u hoofdpijn heeft.

In de paar dagen na de punctie kunt u het beste rustig aan doen. Probeer niet te veel te bukken en te tillen. Napijn op de prikplaats komt zelden voor. 

Mogelijke complicaties 

Meestal verloopt een lumbaalpunctie zonder complicaties. Wel kan de radioloog tijdens de punctie soms per ongeluk tegen een zenuw tikken. U voelt dan een elektrische schok of pijnscheut in uw been. Dit is vervelend, maar niet gevaarlijk. 

Hoofdpijn

1 op de 5 tot 10 mensen krijgt na het onderzoek last van hoofdpijn. Deze hoofdpijn is lastig, maar niet gevaarlijk. De pijn komt doordat er nog wat vocht uit het prikgaatje weglekt. Het gaatje gaat vanzelf dicht. De klachten kunnen tot 2 weken na het onderzoek opkomen. Ze verdwijnen als u plat op uw rug gaat liggen. 

Als u deze klachten krijgt, moet u een aantal uren bedrust houden en veel drinken. U kunt zelf proberen of de hoofdpijn wegblijft als u rechtop gaat staan. Komt de hoofdpijn terug? Dan moet u nog een paar uur langer bedrust houden. U kunt eventueel paracetamol nemen. 

Blijven de klachten langer dan een paar dagen aanhouden of krijgt u koorts? Neem dan contact op met uw specialist of met de huisartsenpost.

De uitslag

De uitslag van het onderzoek krijgt u van de specialist die het onderzoek heeft aangevraagd. U krijgt hiervoor een nieuwe afspraak op de polikliniek. 

Versie: 00067 Lumbaalpunctie onder doorlichting 2023-08

Specialisme: Radiologie
Deel via e-mail

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.